Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φλώρινας

ΨΗΦΙΣΜΑ του Δ.Σ. Φλώρινας

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Ατου Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας που πραγματοποιήθηκε…

Περισσότερα...
Δ.Τ. - Με κλιμάκιο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος (Video, pics)

Συναντήσεις Δημάρχου Φλώρινας

Με κλιμάκιο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017, ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής…

Περισσότερα...
Δ.Τ. - Hμέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (Video, pics)

Eναρξη νέας σχολικής χρονιάς

Ο Δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, παρευρέθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στον αγιασμό των σχολικών μονάδων του 2ου Λυκείου και…

Περισσότερα...
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αγαπητά μου παιδιά, μαθήτριες και μαθητές.Σεβαστοί εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες. Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι μέσα από την…

Περισσότερα...
Δ.Τ. - Oλοκληρώθηκαν το Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017, οι εκδηλώσεις «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017» του Δήμου Φλώρινας (Video, pics)

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017

Με την εμφάνιση των τοπικών συγκροτημάτων «Becky Blue & Semper virens», «The Floriners» και «Sliver», ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου…

Περισσότερα...
ΨΗΦΙΣΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

ΨΗΦΙΣΜΑ του Δ.Σ. Φλώρινας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας συνεδρίασε σήμερα, 28 Αυγούστου 2017, με 1ο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα την έκδοση ψηφίσματος με το…

Περισσότερα...
Δ.Τ. - Χορούς από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα τμήματα  του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 (Video, pics)

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017

Χορούς από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα παιδικά, νεανικά, εφηβικά και τμήματα ενηλίκων του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», την Πέμπτη 24…

Περισσότερα...
Δ.Τ. - Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε παράσταση του χοροθεάτρου της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας (Video, pics)

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017

Το χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στον αύλειο χώρο του 1ου και 2ου…

Περισσότερα...
Δ.Τ. - Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017», οι οποίες διοργανώνονται από τον Δήμο Φλώρινας και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του (Video, pics)

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017», οι οποίες διοργανώνονται από τον Δήμο Φλώρινας και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του.Έτσι,…

Περισσότερα...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Η Φλώρινα σήμερα

Η Φλώρινα σήμερα

       Η πόλη με πληθυσμό 14.873 κατοίκους και έκταση 150.634 στρεμμάτων, είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού και αποτελεί τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η Φλώρινα απέχει 159 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 571 χλμ. από την Αθήνα και είναι το βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας. Συνορεύει με τρεις νομούς Κοζάνης, Πέλλας και Καστοριάς και δύο κράτη Αλβανία και ΠΓΔΜ, ενώ αποτελεί οικονομικό κέντρο και εμπορικό σταυροδρόμι της ευρύτερης περιοχής. Η Φλώρινα βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και μορφολογικά παρουσιάζει πλούσιες εναλλαγές τοπίων, καθώς έχει ορεινό, ημιορεινό και πεδινό χαρακτήρα. Περιβάλλεται από μεγάλους ορεινούς όγκους, Βόρας (Καϊμακτσαλάν) 2.524 μ., Βαρνούντας (Περιστέρι) 2.334 μ., και Βέρνον (Βίτσι) 2.128 μ.

 

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες, πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, καθώς επηρεάζεται από την γεωγραφική θέση της πόλης, το υψόμετρο, τους μεγάλους ορεινούς όγκους και την παρουσία λιμνών στην περιοχή. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 12,1ο C. H περιοχή είναι κυρίως γεωργική και κτηνοτροφική, ενώ τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι:  δημητριακά, φασόλια, φράουλες, μήλα, αχλάδια, πιπεριές, ντομάτες, σταφύλια κ.α. Επίσης παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ στον τομέα των δασικών προϊόντων ξυλεία και καυσόξυλα. Λόγο των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή, κατασκευάστηκε και λειτουργεί το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ Α.Η.Σ. Μελίτης  - Αχλάδας συνολικής ισχύος 330MW.  Το 1986 άρχισε να λειτουργεί η Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, ποτών , αναψυκτικών και φυσικού ανθρακούχου νερού, επίπλων, ξυλιάς,  μετάλλου,  κατασκευών, μεταφορών κ.α. Σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου έχουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλεις παρέχοντας πληθώρα αγαθών στου κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης.  Τα πιο ξακουστά τοπικά προϊόντα της Φλώρινας είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, τα φασόλια Πρεσπών και τα περίφημα τοπικά κρασιά. 

      Η πόλη από πλευράς αρχιτεκτονικής έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα ο οποίος διασχίζει την πόλη, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα υπάρχουν εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών. Πολύ είναι οι Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα έχουν γίνει γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών ζωγράφοι, γλύπτες κ.α.

      Ο πολιτισμός, τα γράμματα και οι τέχνες είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου, καθώς από το 1941 λειτουργεί η Παιδαγωγική Ακαδημία, ενώ σήμερα είναι Παιδαγωγική Σχολή Δασκάλων,  Νηπιαγωγών και τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Στη Φλώρινα λειτουργεί και το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας,  παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, με τρία τμήματα α) ζωικής παραγωγής β) φυτικής παραγωγής και γ) εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου αγροτικών προϊόντων. Επίσης λειτουργεί και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Φλώρινας, το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό στην τοπική κοινωνία,  με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Στην πόλη δραστηριοποιούνται και πολιτιστικοί σύλλογοι με μεγάλη ιστορία όπως ο Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης» που ιδρύθηκε το 1941, η «Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας», η «Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας», η «Εταιρεία Γραμμάτων και τεχνών» κ.α.

     Σημαντικές διακρίσεις στον χώρο του αθλητισμό έχει γνωρίσει η Φλώρινα, μέσα από την προσπάθεια των αθλητών της σε πληθώρα αθλημάτων, μεταξύ αυτών της χιονοδρομίας, της  ξιφασκίας του γυναικείου ποδοσφαίρου κ.α., με πανελλήνιες πρωτιές και παγκόσμιες διακρίσεις.

     Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, μέσα από μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας καθώς και στα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό τα οποία συστεγάζονται, το Λαογραφικό και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης λειτουργεί και η Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.

     Χαρακτηριστικό τοπίο της πόλης είναι ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης των περιπατητών, καθότι διαθέτει πλούσια βλάστηση και μαγευτικές διαδρομές μέσα στο δάσος, χαρίζοντας επίσης μια υπέροχη θέα σε όσους φθάσουν στην κορυφή του. Στον λόφο υπάρχουν εστιατόρια και αναψυκτήρια, καθώς επίσης και ο αρχαιολογικός χώρος στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την Ελληνιστική Πόλη της Φλώρινας, η οποία χρονολογείτε από τον 4ο αιώνα π. Χ.  Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο Σταυρός ύψους τριάντα μέτρων ο οποίος φωτίζεται από προβολείς την νύχτα και δίνει την αίσθηση στον παρατηρητή, ότι αιωρείται στον ουρανό.

     Οι φυσικές ομορφιές της Φλώρινας αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα βουνά και η έντονη βλάστηση που την περιβάλλουν, το ποτάμι και τα νεοκλασικά της κτήρια, χαρίζουν στο μάτι του επισκέπτη μια απέραντη παλέτα χρωμάτων, ενώ κάθε εποχή δίνει μια διαφορετική όψη στην πόλη, που ούτε ο καλύτερος ζωγράφος δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει στους πίνακές του. Οι εποχές γίνονται έντονα αντιληπτές στην Φλώρινα και κυρίως ο χειμώνας, καθώς σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις.

     Το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από την πόλη και αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του χιονιού και της φύσης, με επισκέπτες από όλη την χώρα. Στην ίδια κατεύθυνση και σε απόσταση 45 χλμ. βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλους και παγκοσμίως γνωστή για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί.

     Τα σημαντικότερα έθιμα και εκδηλώσεις στην Φλώρινα είναι οι εντυπωσιακές Χριστουγεννιάτικες Φωτιές που ανάβουν κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου και ώρα 12 τα μεσάνυχτα, σε κάθε γειτονιά της πόλης, προσφέροντας άφθονο κρασί και φασολάδα, ενώ τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα συνοδεύουν τον χορό των επισκεπτών και των κατοίκων μέχρι το πρωί, κάνοντας όλοι την πόλη μια παρέα. Επίσης κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται ο Πολιτιστικός Αύγουστος Φλώρινας, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων χορευτικά συγκροτήματα, μουσικές βραδιές με πληθώρα τραγουδιστών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίων κ.α. Το νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, αποτελεί εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια», με σημαντικές συναυλίες τις οποίες παρακολουθούν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Τα «Πρέσπεια» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

     Η Φλώρινα είναι μια φιλόξενη πόλη με σύγχρονα ξενοδοχεία και ξενώνες παρέχοντας όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες. Στις ταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία της περιοχής μπορεί καθένας να δοκιμάσει αξέχαστες γεύσης και υπέροχα κρασιά και τσίπουρο. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν καφέ, Bar, Club και κέντρα διασκεδάσεως με ζωντανή μουσική. Στην Φλώρινα ο σύγχρονος τρόπος ζωής εναλλάσσεται με την ηρεμία του ρομαντισμού και του τοπίου της πόλης δημιουργώντας μια εικόνα αντιθέσεων που μαγεύει όσους την επισκεφθούν.      

11082016 2

Δήμος Φλώρινας

Μεγάλου Αλεξάνδρου 97

Φλώρινα, ΤΚ 53100

Τηλ. Κέντρο 23853 51000