Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας (Ο.ΞΙ.Φ.)

oxif 1O Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας (Ο.ΞΙ.Φ.) ξεκίνησε την πορεία του στον χρόνο τον Οκτώβριο του 1992, από μια παρέα παλιών ξιφομάχων, οι οποίοι θέλησαν να καταθέσουν την δική τους πρόταση και προσπάθεια για ένα σύγχρονο μοντέλο ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Επικεφαλής της προσπάθειας ο Πέτρος Τσώκας και Λεωνίδας Καλυβιάνος, πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες στο ξίφος μονομαχίας με δεκάδες συμμετοχές σε διεθνείς αγωνιστικές και προπονητικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Όραμά τους να μεταμορφώσουν το μόνο, ίσως, αξιόπιστο αθλητικό προϊόν της Φλώρινας, την ξιφασκία, σε λαμπερό αστέρι και σημείο αναφοράς και αναγνωρισιμότητας από όλο τον αθλητικό κόσμο.

Η αρχή έγινε σε μια σκοτεινή και παγωμένη αίθουσα του, τότε ΕΑΚ Φλώρινας.

Η συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια γρήγορα έφερε καρπούς. Η νέα γενιά ξιφομάχων όπως ο Γκέλιας, οΕυαγγέλου, ο Χαραλαμπίδης, η Καμπασνίτσαλη μεταξύ δεκάδων άλλων, έφεραν τις πρώτες επιτυχίες σε πανελλήνια και βαλκανικά πρωταθλήματα. Είχαμε την τύχη ν’ αναδείξουμε την μεγαλύτερη αθλήτρια της σύγχρονης ελληνικής ξιφασκίας την 8η ολυμπιονίκη στην Αθήνα του 2004, την Γιάννα Χρήστου.

Η πορεία της έγινε το φωτεινό μονοπάτι δεκάδων λιλιπούτειων ξιφομάχων που θέλησαν να μιμηθούν τις λαμπρές της επιτυχίες.

Ο Ο.ΞΙ.Φ. αναρριχήθηκε στην 2η θέση της γενικής κατάταξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας ανάμεσα σε 50 και πλέον σωματεία απ’ όλη την επικράτεια. Το σύγχρονο προπονητικό του κέντρο ήταν το μόνο ολυμπιακό προπονητήριο εκτός Αθηνών και φιλοξένησε αρκετές ολυμπιακές ομάδες πριν το 2004.

Η ανάπτυξη ενός πυκνού δικτύου σχέσεων με τις μεγαλύτερες σχολές ξιφασκίας της Ευρώπης, όπως την Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία κλπ, έδωσε την δυνατότητα στους αθλητές τις αθλήτριες μας να αγωνσιθούν δίπλα στα πιο «ξακουστά» σπαθιά του κόσμου. Και, βέβαια, να φέρουμε μεγάλους αγώνες στην Φλώρινα «ιστορικούς» για την άριστη διοργάνωσή τους και την εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου.

Η Βαλκανιάδα του ’95, το Ετήσιο Διεθνές Κύπελλο «Λυγκηστίς», το PRESPA SUMMER FENCING CAMP δεσπόζουν στο αθλητικό καλεντάρι του Νομού με κορωνίδα, βέβαια, τα Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών με την ονομασία «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και το ετήσιο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εφήβων με την ονομασία FLORINA EUROCADET.

Σήμερα ο Όμιλος αριθμεί περισσότερους από 100 ενεργούς αθλητές και αθλήτριες που προπονούν 7 προπονητές και προπονήτριες. Ο Ο.ΞΙ.Φ. διοργανώνει δεκάδες αποστολές με τα 3 ιδιόκτητα mini – bus για αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Πολλοί από τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες μας ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια (προπονητική, οργάνωση events, marketing, ανάπτυξη κλπ).

Επόμενος στόχος και όνειρο μιας ζωής είναι η κατασκευή ενός αμιγούς οπλομαχητικού κέντρου – προορισμός κάθε ευρωπαίου ξιφομάχου, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα