ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ κ.ά.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ κ.ά.

Hotels and Rooms

Άνετη και σύγχρονη διαμονή στον Δήμο Φλώρινας
ΔΙΑΜΟΝΗ

Μουσική και Διασκέδαση

Χαλάρωση με καφεδάκι ή νυχτερινό ξεφάντωμα; Διάλεξε...
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Τοπικές Γεύσεις

Κεμπάπια, πιπεριά Φλωρίνης, τσίπουρο και... χορτάσατε!
ΕΣΤΙΑΣΗ

Πανηγύρια και Γιορτές

Χάλκινα, λύρες, νταούλια, μεζέδες και παραδοσιακοί χοροί
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οικισμοί και Προορισμοί

Νιώσε την φύση και την ηρεμία ενός παραδοσιακού οικισμού
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Τέχνη και Πολιτισμός

Γράμματα και Τέχνες είναι το παρελθόν και το παρόν της Φλώρινας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκκλησίες και Μονές

Προσκύνα σε χώρους ιερούς και γαλήνιους
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Ξεχωριστά Έθιμα

Βάλε φωτιά και χόρεψε με παραδοσιακούς ήχους
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανακαλύψτε...

Η άλλη όψη της τέχνης
ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρήσεις και σύλλογοι που προβάλλονται στον ιστότοπο, ανταποκρίθηκαν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Φλώρινας.

Η σειρά προβολής έγινε με αλφαβητική σειρά (Αγγλικά – Ελληνικά).

Τοπικοί σύλλογοι στον Δήμο Φλώρινας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ, ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ κ.ά.

Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Αχλάδας "ΑΚΡΙΤΑΣ"

e-mail: bntonos@gmail.com

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 1980 και τροποποιήθηκε το καταστατικό το 2000. Eίναι αθλητικός και μορφωτικός. Έχει δύο κομμάτια το ένα είναι το ποδοσφαιρικό κομμάτι και το άλλο το πολιτιστικό. Στο αθλητικό κομμάτι ανήκει η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού που ονομάζεται Ακρίτας Αχλάδας και συμμετέχει στην Α ΕΠΣ Φλώρινας και την αποτελούν παιδιά από το χωριό. Στο πολιτιστικό κομμάτι ανήκει το χορευτικό κομμάτι τού χωριού που αποτελείται από γυναίκες του χωριού. Ο σύλλογος μας διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις 2 ημέρες στην γιορτή τής Αναλήψεως η οποία είναι κινητή. Ακόμα κάθε χρόνο τηρεί πιστά και το έθιμο αναμα τής φωτιάς στις 23 Δεκεμβρίου. Παιδιά από όλο το χωριό μαζεύουν ξύλα σε συνεργασία και με το σύλλογο ο οποίος βράζει φασολάδα και ψήνει κάποια κρέατα τα οποία είναι όλα δωρεάν. Έτσι δημιουργείται μια όμορφη ατμόσφαιρα.

Με λίγα λόγια ο σύλλογος μας είναι ένας σύλλογος πολύ ενεργός που προάγει τον αθλητισμό την πολιτισμική κληρονομιά τα ήθη και έθιμα μας.

Βορειοηπειρώτικος Σύλλογος Φλωρίνης και Πέριξ

Διεύθυνση: Σπηλιάδου 26, Φλώρινα, Τ.Κ: 53100, Τηλ: 2385028336, e-mail: vipirflorina@gmail.com
Ο Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Φλωρίνης και πέριξ, είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους στον νομό Φλωρίνης, σύμφωνα με το πρώτο καταστατικό του, ιδρύθηκε το 1921 με σκοπό την παροχή προστασίας και υποστήριξης στους διαμένοντες στην Φλώρινα Βορειοηπειρώτες. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Σπηλιάδου 26, στην Φλώρινα.
Στο κτίριο του Συλλόγου υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά στην ιστορία της Β.Ηπείρου, αλλά και στις δράσεις του Συλλόγου μας τότε και τώρα, στολές με τις οποίες παλαιότερα συμμετείχαν σε εθνικές εορτές και εκδηλώσεις, αλλά και διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα, σήμερα γίνεται προσπάθεια το κτίριο να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει ως μουσείο, όπως επίσης και η δημιουργία χορευτικού τμήματος.κ.α
Συνεργαζόμαστε στενά και με άλλους συλλόγους Βορειοηπειρωτών ανά την Ελλάδα, (Θες/νικης, Ιωαννίνων, Αθηνών)αλλά και το εξωτερικό, και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και κάποιες δράσεις μεταξύ μας.

Τα έσοδα του συλλόγου μας, προέρχονται από δωρεές των μελών ή πολιτών της Φλώρινας, από την Μπάγκειον Επιτροπή, και από τις συνδρομές.

Διατελέσαντες Προέδροι Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου:

 1. Τούσσης Ι. Δημήτριος (πρώτος πρόεδρος)
 2. Κωνσταντινίδης Μ. Σταύρος
 3. Ηλιάδης Σωτήριος (1945)
 4. Μπορόβας Γεώργιος (1955)
 5. Κωνσταντινίδης Στέφανος (1966)
 6. Γραμπόβας Χρήστος ( 9-6-1981 — 9-2-1984)
 7. Τούλιος Νικόλαος ( 9-2-1984 — 17-8-1986)
 8. Μπορόβας Δημήτριος ( 17-8-1986- 1998)
 9. Φάτσης Χρήστος (18-4-1998) εκτός (2001-2002) ήταν ο Παπαγεωργίου Άρης και από το (2003 – Μάιος 2012) απεβίωσε και ανέλαβε ο Μπισδούνης Ιωάννης.
 10. Παπαγεωργίου Άρης (2-12-2001 — 7-11-2002
 11. Μπισδούνης Ιωάννης (Μάιος 2012- Μάρτιος 2019)
 12. Νόβας Νικόλαος (Μάρτιος 2019 έως σήμερα)

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Καυκάσου "Ποντιακή Ιδέα"

Ο Πολιτιστικος συλλογος Ν. Καυκάσου ΦΛΩΡΙΝΑΣ ιδρύθηκε το έτος 1983 με την επωνυμία ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ “Ποντιακή ιδέα” και έχει 115 μέλη.

Φιλοξενείται σε αίθουσα που του παραχωρεί η  κοινότητα Νέου Καυκάσου. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν του Αγίου Γεωργίου, οι εκδηλώσεις γίνονται τον μήνα Αύγουστο. Εκτός από το πανηγύρι με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις για την  τήρηση και την συνέχιση  των παραδόσεων μας.

Το 2024 τον μήνα Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν διήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της κοινότητας Νέου Καυκάσου.

Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας

e-mail: elflorinas@gmail.com

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας είναι ένας σύλλογος χιλίων (1000) ενεργών  πολιτών- μελών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1951 από πρόσφυγες ποντίους 1ης και 2ης γενιάς.

Σκοπός του, η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο σύλλογος, στα 73 χρόνια ζωής απέκτησε ισχυρή υποδομή. Μετά το 1994 θα λέγαμε ότι είναι η περίοδος της Αναγέννησης, το  άνοιγμα στην κοινωνία και  η ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας. Ιδιόκτητο κτίριο τριών ορόφων με φοιτητικές εστίες, αίθουσες διδασκαλίας, εκδηλώσεων, γραφεία κ.λ.π. που λειτουργεί επί της οδού Μακεδονίας 4 στην Φλώρινα.

Ο Σύλλογός μας, κλείνοντας 73 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει να επιδείξει μία σειρά από αξιόλογες εκδηλώσεις σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Εκδηλώσεις πολιτιστικές, πνευματικές, κοινωνικές, επιστημονικές και αθλητικές.

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας έχει μετατραπεί  σε έναν οργανισμό παραγωγής πολιτισμού, με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αποδοχής.

 Δεκάδες τμήματα, στελέχη και εκδηλώσεις αυξάνουν την πολιτιστική του περιουσία και δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατάκτηση νέων υψηλών στόχων.

Προσωπικότητες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Ε.Λ.Φ.,  κιβωτό του προσφυγικού Ελληνισμού, το 2005. Ήταν μεγάλη τιμή και ευλογία η παρουσία του στην Ε.Λ.Φ. διότι για εμάς είναι ο θεματοφύλακας των ιερών και οσίων που άφησαν πίσω οι πρόγονοί μας κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Από την Ελλάδα επισκέφθηκαν τον σύλλογο ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές, πνευματικές προσωπικότητες όπως ο αείμνηστος Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης, καλλιτεχνικές προσωπικότητες που συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ο Σύλλογος έχει την στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας της Φλώρινας. Στους χώρους της στεγάζει από το 2001 τις Φοιτητικές Εστίες του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας(παραχωρήθηκαν δωρεάν για 11 χρόνια και έκτοτε το πανεπιστήμιο πληρώνει μόνο τα λειτουργικά έξοδα) και επτά (7) ακόμα συλλόγους της πόλης μας.   Οι σύλλογοι που στεγάζονται είναι: Πολιτιστικός Σύλλογος «Παράδοση», Πολιτιστικός Σύλλογος «Μεθόριος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυνομικών Φλώρινας, Σύλλογος «Θεσσαλών & Φίλων», Σύλλογος Μικρασιατών «Ο Άγιος Μηνάς», Σύλλογος Σαρακατσάνων Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών οι οποίοι φιλοξενούνται αφιλοκερδώς στον χώρο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας χωρίς να επιβαρύνονται ούτε με τα λειτουργικά τους έξοδα.  Επίσης υπάρχει  ιματιοθήκη πλούσια σε Ποντιακές στολές,  ενώ λειτουργεί   και η δανειστική βιβλιοθήκη «Κυριάκος Μιχαηλίδης», με μεγάλο αριθμό βιβλίων (3.500 τόμοι) κυρίως Ποντιακού περιεχομένου και γενικά βιβλία του Ελληνισμού της Ανατολής και όχι μόνο.

Λειτουργεί κέντρο ιστορίας και πολιτισμού από το 2001(από το αρχείο του καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κυρίου Φωτιάδη Κωνσταντίνου).

Από το 1993 λειτουργεί τμήμα υποτροφιών «Σοφία Ρατοπούλου», το οποίο βραβεύει αριστούχους μαθητές Β’ Λυκείου κάθε χρόνο. Κόσμημα αποτελεί το μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από το οθωμανικό και κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας, στην πλατεία «Χρύσανθου Μητροπολίτη Τραπεζούντας». Το μνημείο είναι το πρώτο που φιλοτεχνήθηκε για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Σύλλογος συμμετέχει σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Εκδηλώσεις Μνήμης, Φεστιβάλ Ποντιακού Χορού, Πολιτιστικά συνέδρια, Συνέδρια Νεολαίας).

Συμμετέχει σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Φλώρινας.

Στο Σύλλογο κατά διαστήματα λειτούργησαν τα παρακάτω τμήματα:

 1. Εφημερίδα «Ελεύθερος Πόντος».
 2. Ραδιοφωνική εκπομπή.
 3. Τράπεζα αίματος.
 4. Εκμάθησης ποντιακής Διαλέκτου και Λύρας.
 5. Χορωδία.
 6. Ομάδες Χαντ-μπωλ.
 7. Θεατρικό Τμήμα.
 8. Ποδοσφαιρική Ομάδα
 9. Ρυθμική Γυμναστική
 10. Τμήμα Ζωγραφικής

    

Ο σημερινός Πρόεδρος κ. Αντωνιάδης Αναστάσιος είναι μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.).

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας

email: lepoflo@gmail.com

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Σήμερα στα πλαίσια της Λέσχης Πολιτισμού λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα : Κινηματογραφική Λέσχη, Τμήμα Λαογραφίας και Παράδοσης (Λαογραφικό Μουσείο), Χοροθέατρο, Σκακιστικό Τμήμα, Ομάδα Τένις,  Ομάδα Δημιουργικής Γραφής, Λέσχη Ανάγνωσης, Χοροί Latin.

Η Λέσχη στεγάζεται στο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «ΔΙΕΘΝΕΣ», που είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Φλώρινας.

Είναι μέλος της Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας), της Ε.Φ.Ε. (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία), της ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) και της ΕΦΟΑ (Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης).

Τέλος, η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις με Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) μεγάλη επιτυχία (Έκθεση παλιού αναγνωστικού βιβλίου, Μουσικές εκδηλώσεις, Εκθέσεις ζωγραφικής, Εκδόσεις, Λογοτεχνικές βραδιές).

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας - Τμήμα Λατινοαμερικάνικων Χορών, Ευρωπαϊκών και Αργεντίνικου Τάγκο

email: lepoflo@gmail.com

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Το Τμήμα Λατινοαμερικάνικων Χορών, Ευρωπαϊκών και Αργεντίνικου Τάγκο λειτουργεί δώδεκα χρόνια. Διδάσκονται Λατινοαμερικάνικοι Χοροί, Ευρωπαϊκοί και Αργεντίνικο Τάγκο. Λειτουργούν τμήματα ενηλίκων όλων των επιπέδων. Κάθε χρόνο παρουσιάζει μία με δύο παραστάσεις στο κοινό της πόλης με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας - Θεατρικό Εργαστήρι

email: lepoflo@gmail.com

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Το Θεατρικό Εργαστήρι της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας μέσα από μία συστηματική δουλειά και προγραμματισμένη παρουσία κατάφερε μία τομή στα θεατρικά πράγματα της πόλης μας.

Οι θεατρικές παραστάσεις που ανέβασε όπως «Ποίηση και Βροχή», «Ατρείδες…», «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», «Φυλακισμένες», «Περί ατυχών ερώτων… σταχυολογώντας και παίζοντας» αγκαλιάστηκαν από  το κοινό της πόλης μας και απέσπασαν πολύ καλές κριτικές.

Η παράσταση «Ατρείδες…» παρουσιάστηκε και σε μαθητές των σχολείων της περιοχής μας.

Συμμετείχε επίσης σε συνεργασίες με την ΕΡΑ Φλώρινας και το Ωδείο Φλώρινας.

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας - Κινηματογραφική λέσχη

email: lepoflo@gmail.com

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Ανάμεσα στις δραστηριότητές της, ιδιαίτερη σημασία έχει η Κινηματογραφική Λέσχη, είναι δε ο μόνος φορέας του νομού (κοινωνικός ή ιδιωτικός) που ασχολείται με τον κινηματογράφο.

Τον Οκτώβρη του 1991 έκλεισε η μοναδική αίθουσα της Φλώρινας (κινημα­τογράφος «ΕΛΛΗΝΙΣ»), παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Λέσχης να αποτραπεί αυτή η κατάσταση. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η Λέσχη μας βρέθηκε στην ανάγκη μέσα από μια οδυνηρή και δύσκολη πορεία, να επαναπροσδιορίσει τις δραστηριότητές της, σε μια νέα προσέγγιση του κινηματογράφου.

Το Μάρτη του 1994 το μεγάλο μας όνειρο έγινε πραγματικότητα.  Αφού διαμορφώσαμε την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, που μας παραχωρήθηκε για χρήση από τη Νομαρχία, εγκαταστήσαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό (οργάνωση καμπίνας, μηχανή προβολής, οθόνη κλπ) και προχωρήσαμε στην τομή του κινηματογραφικού τοπίου της πόλης μας, που ονειρευόμασταν.

Η μεγάλη πλειοψηφία των θεατών είναι νέοι άνθρωποι. Διαμορφώνουμε ήδη ειδικό πρόγραμμα προβολών για μαθητές σχολείων, μετά από δικό τους αίτημα. Κρατάμε πολύ χαμηλά την τιμή του εισιτηρίου. Τρία μέλη της Λέσχης εξειδικεύθηκαν στη λειτουργία της καμπίνας.

Από το 1995 καθιερώθηκαν οι περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης στην πόλη μας, και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μία σημαντική παρέμβαση της Λέσχης. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε αφιερώματα στον κινηματογράφο ξένων χωρών όπως Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Αργεντινή, Ισημερινός. Συνεργαζόμαστε με το Ωδείο Φλώρινας και τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τον Ιούνιο του 2009 η Λέσχη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), διοργάνωσαν στην πόλη μας το 23ο Συνέδριο Κινηματογραφικών Λεσχών με θέμα «Ο Κινηματογράφος στα Βαλκάνια». Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν ο Τάσος Ψαρράς. Η μεγάλη συμμετοχή (130 σύνεδροι από κάθε γωνιά της Ελλάδας), η άριστη οργάνωση, η απόλυτη φιλοξενία, το ίδιο το θέμα του συνεδρίου και οι εργασίες του, συγκέντρωσαν τα επαινετικά και θετικά σχόλια των συμμετεχόντων.

Το 2022 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας τίμησε τον σκηνοθέτη που εμπνεύστηκε από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή μας με μία εκδήλωση – αφιέρωμα με ταινίες του, ντοκιμαντέρ, ομιλητές που συνεργάστηκαν μαζί του, ξενάγηση στους χώρους των γυρισμάτων (Φλώρινα , Αμύνταιο).

Όλα τα παραπάνω μάς επιβάλουν μεγάλη ευθύνη για την ποιότητα του προσφερόμενου θεάματος. Στόχος μας είναι η ουσιαστική μας παρέμβαση στα οπτικοακουστικά πράγματα της πόλης μας με την τελειοποίηση της λειτουργίας του κινηματογράφου.

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας - Ομάδα Aντισφαίρισης

email: lepoflo@gmail.com

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Η Ομάδα Αντισφαίρισης της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας δημιουργήθηκε το 2008 και από το 2012 είναι μέλος της Ελληνικής Φίλαθλης  Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.

Είναι η πρώτη ομάδα που καλλιέργησε το τένις στη Φλώρινα και συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης του αθλήματος στην πόλη.

Συμμετέχει σε αγωνιστικές δραστηριότητες Ενωσιακού χαρακτήρα όπως επίσης και σε Πανελλαδικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.

Η αγωνιστική ομάδα του συλλόγου έχει κερδίσει πολλές και σημαντικές  διακρίσεις τόσο στο επίπεδο της Κεντροδυτικής Μακεδονίας όσο και σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Στο σύλλογο μαθαίνουν τένις παιδιά όλων των ηλικιών σε τμήματα προσαρμοσμένα στην ηλικία τους αλλά και στο αγωνιστικό τους επίπεδο.

Επίσης λειτουργούν τμήματα ενηλίκων με προσανατολισμό από την απλή διασκέδαση και το παιχνίδι έως και το προχωρημένο επίπεδο της αγωνιστικής δραστηριότητας.

Η εκμάθηση του αθλήματος  γίνεται με τις πιο εξελιγμένες μορφές διδασκαλίας που βασίζονται στις αρχές της παγκόσμιας ομοσπονδίας I.T.F. από ειδικευμένο  προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας - Ομάδα Σκακιού

email: lepoflo@gmail.com

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Η Ομάδα Σκακιού της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια με διεξαγωγή μαθημάτων και εκδηλώσεων και με αδιάλειπτη παρουσία στα Σκακιστικά Πρωταθλήματα και Τουρνουά σε όλη την Ελλάδα.
Η πορεία της είναι ανοδική και επί σειρά ετών συμμετέχει στο Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας. Το 2011 κατέκτησε την 2η θέση στο Πανελλήνιο Κύπελλο, ενώ τα έτη 2015,2016 και 2017 κατέκτησε την 3η θέση.
Το 2021 και το 2022 ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Επίσης την ίδια χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο Κεντροδυτικής Μακεδονίας.
Με ομάδες νέων, νεανίδων αλλά και ενηλίκων συμμετέχει σε διάφορα Πανελλήνια Πρωταθλήματα καταλαμβάνοντας πρώτες θέσεις.

Συμμετέχει κάθε χρόνο στους Περιφερειακούς και τους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες.

Διοργανώνει κάθε χρόνο Σχολικό τουρνουά για το νομό Φλώρινας.

Διοργανώνει κάθε χρόνο το «Κύπελλο Φωτιάς» Σκακιού, στα πλαίσια των αγώνων της σειράς Γκραν Πρι που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Διοργανώνει Διήμερο Σκακιού κάθε Αύγουστο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου Φλώρινας.

Για πρώτη φορά το Μάιο του 2009 η Ομάδα Σκακιού της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας διοργάνωσε σε συνεργασία με την ΕΣΟ το 1ο Διαβαλκανικό Πρωτάθλημα Σκακιού με συμμετοχή 4 βαλκανικών χωρών, με μεγάλη επιτυχία.

Η παρουσία της ομάδας τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύει τη σωστή και σε βάθος δουλειά που έγινε και συνεχίζει να γίνεται με σκοπό τη διάδοση του συγκεκριμένου αθλήματος και τη δημιουργία νέων γενιών σκακιστών.

Δημιουργήθηκε σκακιστική βιβλιοθήκη όπου τα μέλη της Λέσχης έχουν την δυνατότητα να δανείζονται βιβλία σκακιού. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης Η/Υ για την ανάλυση παρτίδων σκακιού και χρήση της τεχνολογίας Internet για την διεξαγωγή αγώνων σκάκι με απομακρυσμένους παίκτες.

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας - Τμήμα Χοροθεάτρου

email: lepoflo@gmail.com

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.

Το Τμήμα Χοροθεάτρου της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας λειτουργεί από το 1995 και έχει μία σταθερή πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Διδάσκεται έντεχνος εκφραστικός χορός (με στοιχεία μπαλέτου και σύγχρονου χορού) και χορογραφίες πάνω σε ποιοτικές μουσικές της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
Παρουσιάζει παραστάσεις χορού κάθε χρόνο 2 φορές (η μία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Φλώρινας). Έχει ανεβάσει πολλές παραστάσεις στην πόλη μας ενώ έχει ανεβάσει και δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη.
Ομάδες μαθητριών από την ομάδα Χοροθεάτρου συμμετείχαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Κατά τους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του 2006 απέσπασαν βραβεία ενώ το Μάρτιο του 2007 αποσπώντας τα πρώτα βραβεία συμμετείχαν στη Μαθητική Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης στην Αθήνα που οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Διατηρεί βεστιάριο και συντηρεί την αίθουσα του 6ου Δημοτικού Σχολείου, που του παραχωρείται από το Δήμο για τις πρόβες και τα μαθήματα Χορού.
Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες για έναν τέτοιου είδους καλλιτεχνικό χορό με απαιτήσεις και δυσκολίες τα άτομα που συμμετέχουν (μαθήτριες δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, σπουδάστριες ΙΕΚ, φοιτήτριες, καθηγήτριες) διακρίνονται για τον ζήλο και την αγάπη γι’ αυτό που μαθαίνουν.
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε ένα βίντεο του Χοροθεάτρου.

Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Φλώρινας)

e-mail: lyk.ell.florinas@hotmail.com

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Φλώρινας, ιδρύθηκε το 1952.

Είναι από τους ιστορικότερους συλλόγους της ακριτικής περιοχής της πατρίδας μας και το μοναδικό Λύκειο που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με ενεργό και σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προβολή της ελληνικής παράδοσης. Η πρώτη επίσημη χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Φ. δημιουργήθηκε το 1953, αμέσως μετά την ίδρυση του και για πολλά χρόνια αποτέλεσε φυτώριο ανάδειξης των χορευτικών ομάδων στην περιοχή. Στα εβδομήντα χρόνια λειτουργίας της, επενδύοντας στην εξωστρέφεια και στην προβολή του τόπου μας, έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ και διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό- Πολωνία, Ουκρανία (Κίεβο και Οδησσό), Αίγυπτο( Κάϊρο και Αλεξάνδρεια), αποκομίζοντας τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικές κριτικές.

Έχει παρασημοφορηθεί από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρο Β για την προσφορά του στον απόδημο Ελληνισμό, ενώ, το 2019, εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Φόρουμ για την Ειρήνη μέσω των θρησκειών στην Αγία Αικατερίνη του Σινά της Αιγύπτου. Μεγαλειώδης υπήρξε η παρουσία του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας στις Ομογενειακές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, με αποκορύφωμα την συμμετοχή του στη επετειακή- για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821- παρέλαση της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν. Πρόσφατα υπήρξε συγκινητική η παρουσία του Λυκείου στους Ελληνόφωνους πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας, δημιουργώντας διαδρόμους επικοινωνίας της ακριτικής Φλώρινας με το άλλο άκρο του Ελληνισμού της Μεγάλης Ελλάδας.

Σήμερα στο Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, εκτός από τα χορευτικά τμήματα (ενηλίκων και παιδικό), φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τη δραστηριότητά του και με τη λειτουργία εκμάθησης της υφαντικής και της ραπτικής τέχνης παραδοσιακών φορεσιών.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου “ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ” και συμμετέχει στα “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΓΕΦΥΡΩΜΑΤΑ” που είναι ετήσιες εκδηλώσεις 25 Γυναικείων συλλόγων οι οποίοι ενώνουν γέφυρες, προβάλλοντας τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών τους.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας επιδιώκει την συνεργασία με όλους τους φορείς που διαχειρίζονται πολιτιστικά θέματα και συνδράμουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας, με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της αυθεντικής παράδοσης.

Ορειβατικός Σύλλογος Άνω Υδρούσσας (Ο.Σ.Α.Υ)

e-mail: osanoydroussas@gmail.com

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άνω Υδρούσσας (Ο.Σ.Α.Υ), ιδρύθηκε το 2002 και εδρεύει στην κοινότητα της Άνω Υδρούσσας της Φλώρινας. Σκοπός του συλλόγου είναι η ευρεία διάδοση της ορειβασίας και η γενικότερη επαφή του ανθρώπου με την φύση. Ο σύλλογος διαθέτει ένα ορειβατικό καταφύγιο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000μ και απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από το χωριό. Μέσα στα χρόνια, το καταφύγιο αυτό έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Παράλληλα ο σύλλογος μας έχει δημιουργήσει δραστηριότητες παράλληλες με την ορειβασία, όπως δενδροφυτεύσεις, σήμανση και συντήρηση μονοπατιών και δασικών δρόμων, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμινάρια διάσωσης και πρώτων βοηθειών. Εν γένει, ο ΟΣΑΥ, μέσα στην γενικότερη τάση της αστικοποίησης προσπαθεί να δημιουργεί συνθήκες ώστε να κρατάει ζωντανή την αίσθηση της κοινότητας και την εναρμόνιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Φλάμπουρου «ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ»

e-mail: mariagkogkou97@gmail.com

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Φλαμπούρου «ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος με έτος ίδρυσης το 1986. Ήδη από την ίδρυση του συλλόγου έως και σήμερα σκοπός είναι η διάδοση και η συνέχιση του πολιτισμού, της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της Ηπείρου (που αποτελεί την καταγωγή των κατοίκων του χωριού), αλλά και της ευρύτερης περιοχής με βασικό εργαλείο τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική. Ο Σύλλογος, λοιπόν, λειτουργεί μορφωτικά για τους συμπολίτες μας μέσα από τις δράσεις του και τις εκδηλώσεις του.

Δηλαδή, συχνά επιδιώκεται η δραστηριοποίηση κυρίως των μικρών – ανήλικων μελών του συλλόγου για την μύηση τους στον πολιτισμό. Επιπλέον, επιδιώκεται διαρκώς η ανάδειξη του παραδοσιακού χωριού, του Φλάμπουρου, μέσα από τον καλλωπισμό και την καθαριότητα του, προκειμένου να αποτελεί ευχάριστο επισκέψιμο προορισμό στη διάρκεια των δράσεων του συλλόγου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το ενδιαφέρον των συγχωριανών μας για προσφορά στον Πολιτιστικό σύλλογο είναι αμείωτο, καθώς ο σύλλογος είναι δραστήριος και αγαπητός όλα αυτά τα χρόνια, ανακαλώντας και δημιουργώντας μνήμες. Θεμέλιοι λίθοι του συλλόγου αποτελούν η εκμάθηση παραδοσιακού χορού και μουσικής, όπως και η θρησκευτική κατήχηση. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, αλλά και με την επικοινωνία και συνεργασία του συλλόγου με αντίστοιχους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, επιδιώκουμε να μυήσουμε τους νέους στην κοινωνία, ώστε να είναι αύριο ενεργοί πολίτες και να έχουν τα εφόδια για συνέχιση και διάδοση της παράδοσης μας, ώστε αυτή η τεράστια κληρονομιά των παππούδων μας να επιβιώσει και να μεταλαμπαδευτεί από γενιά σε γενιά.

Π.Μ.Α. Σύλλογος Σκοπιάς «Ο ΑΜΥΝΤΑΣ»

e-mail: skopiaflorina@yahoo.gr

To 1928, δημιουργήθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος «Αμύντας Άνω Νεβολιάνης. Την ίδια περίοδο υπήρχε και ο Αθλητικός σύλλογος «Κρατερός» Τον Αύγουστος του 1928 οι δύο σύλλογοι συνενώθηκαν και δημιουργήθηκε ο σύλλογος ‘Λύγκως’. Στην μακρόχρονη πορεία του, άλλαξε πολλές φορές την ονομασία του, ώσπου το 2000 ονομάστηκε Π.Μ.Α. Σύλλογος Σκοπιάς « Ο ΑΜΥΝΤΑΣ» και συνεχίζει τη δράση του μέχρι σήμερα με αυτήν την ονομασία. Οι στόχοι του Συλλόγου ποικίλουν, Βασικότεροι όμως είναι η ψυχαγωγία όλων των μελών του, η καταγραφή και η διάσωση των ζωντανών στοιχείων της εθνικής και λαϊκής μας παράδοσης, η ανύψωση του πολιτιστικού επίπεδου των συγχωριανών μας και ο εξωραϊσμός του χωριού. Η επιμόρφωση και εκπαίδευση των κατοίκων όσον αφορά την παράδοση και η ανάγκη να τους εμφυσήσουμε την αγάπη για τον τόπο μας, είναι επίσης από τις βασικότερες επιδιώξεις. Τέλος, θέλαμε και ακόμη θέλουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τους συγχωριανούς και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος με διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες.

Στην διάρκεια των χρόνων καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συγχωριανούς και ιδίως την νεολαία και δημιουργήσαμε ένα χορευτικό τμήμα που συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας τοπικούς χορούς. Το συγκρότημά μας, φοράει μιας από τις ομορφότερες παραδοσιακές φορεσιές, η οποία διακρίθηκε παλαιότερα σε διαγωνισμό, με βραβείο την αποτύπωση της το 1939 σε χαρτονόμισμα των 1000 δραχμών.

Σήμερα, ο Σύλλογος στεγάζεται στο κτίριο της κοινότητας, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Φλώρινας

Πολιτιστικός Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Παλαίστρας "ΠΑΡΑΔΟΣΗ"

Ο κάθε τόπος καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να μην χαθούν τα ήθη και τα έθιμα του.

Στον Δήμο Φλώρινας, στο χωριό Παλαίστρα βρίσκεται η έδρα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Παλαίστρας «ΠΑΡΑΔΟΣΗ».

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Σκοπός του η περισυλλογή και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού μέσω της οργανωτικής δομής του καθώς και μέσω δράσεων. Μία σημαντική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο χωριό μας είναι το παρδοσιακό πανηγύρι προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στις 19 και 20 Ιουλίου καθώς και το άναμμα φωτιάς στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 23 Δεκεμβρίου με σκοπό τη διατήρηση του τοπικού εθίματος.

Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας "Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ"

e-mail: hpeirotes.florinas@yahoo.gr

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας «Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ», ιδρύθηκε τον Μάϊο του 2011 από απόδημους Ηπειρώτες που ζουν στο Ν.Φλώρινας και αποτελεί αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ.αριθμ. 24/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Φλώρινας. Ο σύλλογος απαριθμεί περισσότερα από 100 μέλη και έχει έδρα την πόλη της Φλώρινας.

Σκοπός του συλλόγου είναι η διάσωση , διατήρηση και διάδοση της Ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας καθώς επίσης της Ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής κληρονομιάς , των ηθών, των εθίμων και των μνημείων αυτής.

Στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και Τράπεζα Αίματος για τα μελη, τις οικογένειες τους και όπου αλλου απαιτηθεί.

Ο σύλλογος έχει πλήθος δράσεων τόσο με συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και κοινωνικές δράσεις. Έχει συνεχή εκπροσώπηση στην κορυφαία εκδήλωση των αποδήμων Ηπειρωτών « Η Πίτα του Ηπειρώτη», συμμετοχή σε διάφορα χορευτικά φεστιβάλ , διοργάνωση φεστιβάλ παιδικών χορευτικών απο όλη τη Μακεδονία και την απόλυτη αναβίωση του «Ηπειρώτικου Πανηγυριού» με την ομώνυμη εκδήλωση το καλοκαίρι στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας. Επίσης έχει διοργανώσει αρκετές βιβλιοπαρουσιάσεις με θέματα που αφορούν την Ήπειρο και ιστορικά γεγονότα. Είναι παρών σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε φιλανθρωπικές δράσεις με τη συλλογή αγαθών, τον καθαρισμό δημοσιών χώρων και ότι άλλο απαιτηθέι και κρίνεται σκόπιμο.

Στους κόλπους του συλλόγου η αναζήτηση και η δημιουργία νέων τμημάτων και δράσεων, που υπηρετούν την παράδοοση με σεβασμό και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, είναι συνεχής επιδίωξη.

Σύλλογος Θεσσαλών & Φίλων Ν. Φλώρινας

e-mail: thessaloiflorinas@gmail.com

Ο Σύλλογος Θεσσαλών & Φίλων Ν. Φλώρινας ιδρύθηκε το 2006. Από το 2012 λειτουργούν δύο (2) χορευτικά τμήματα, παιδικό και ενηλίκων, παιδική θεατρική ομάδα, δανειστική βιβλιοθήκη, τράπεζα αίματος στο Γ.Ν. Φλώρινας, ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, καθώς και σελίδα στο facebook.

Το 2014 απέκτησε 36 Παραδοσιακές φορεσιές, 18 παιδικές και 18 ενηλίκων, και επίσης χρυσοκέντητο λάβαρο διπλής όψεως.

 Από το 2012 έχει συμμετάσχει και παρευρεθεί σε ‘’Ανταμώματα’’ καθώς και σε πληθώρα εκδηλώσεων και συνεδρίων, όπως στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών στην Λίμνη Πλαστήρα, στο 1ο Αντάμωμα Θεσσαλών Β. Ελλάδος στις Σέρρες,  στο 9ο Φεστιβάλ Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης στην Νυρεμβέργη,  στο 10ο Φεστιβάλ στην Κολωνία και στο 5ο Αντάμωμα των Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, συμμετείχε στα 135α, 136α, 137α, 138α  και 141α Ελευθέρια της Θεσσαλίας  που διοργανώθηκαν από την Πανθεσσαλική Στέγη Αττικής στην Αθήνα στο Σύνταγμα, στα 52α Καραϊσκάκεια με χορούς Ηπείρου και 54α  Καραϊσκάκεια με χορούς Μακεδονίας. Επίσης, στη Φλώρινα  διοργάνωσε συναυλίες – αφιερώματα στους Β. Τσιτσάνη, Δ. Μητροπάνο, Κ. Βίρβο,  Α. Καλδάρα, εκδήλωση με τίτλο ‘’Η συμβολή των Θεσσαλών στον Μακεδονικό Αγώνα’’,Αφιέρωμα στο ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Μίκη Θεοδωράκη, έχει πραγματοποιήσει αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων.Συνδιοργανώνει με άλλους συλλόγους κάθε χρόνο την εκδήλωση ‘’Πατρίδων Γεύσεις’’ στη Φλώρινα.                               

Συμμετέχει στις Παρελάσεις των Εθνικών Εορτών και στις εκδηλώσεις του Δήμου Φλώρινας ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι’’.Το 2022 διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για ‘’Τον Άξιο της Πατρίδας Στρατηγό και Πρωθυπουργό Ν.Πλαστήρα’’.

 Η Παιδική Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου έδωσε θεατρικές παραστάσεις στα Τρίκαλα και στη Φλώρινα.

Κάθε χρόνο διοργανώνει παραδοσιακό χορό, Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή και αποκριάτικες εκδηλώσεις καθώς και χριστουγεννιάτικα έθιμα,όπως γουρνοχαρά  στις εκδηλώσεις ‘’Φωτιές’’ του Δήμου Φλώρινας.

Τα χορευτικά τμήματα έχουν συμμετάσχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Φλώρινα, Κατερίνη, Τρίκαλα, Χαλκιδική, Καρδίτσα,  καθώς και σε παραδοσιακά πανηγύρια και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν χάρη στην συνεργασία των μελών του Δ.Σ., με Πρόεδρο την κ. Αγαθή Οικονόμου και χοροδιδάσκαλο τον κ. Χρήστο Κλεισιάρη με τα μέλη του Συλλόγου και των χορευτικών τμημάτων ,από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και σήμερα.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοτικού Σχολείου Μελίτης

e-mail: sgkdmelitis@gmail.com
Απο τον Σεπτέμβριο του 1999 που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος του σχολείου μας, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής των μαθητών, τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών και χώρων!
Φέτος η “ένωση” 7 μελών-μητέρων του ΔΣ ξεκίνησε δυναμικά με μια σειρά από δράσεις διασκέδασης και επιμόρφωσης.
Με τη συνεργασία του σχολείου, των δασκάλων, των γονέων, της τοπικής Κοινότητας Μελίτης και του Προέδρου αλλά και του Δήμου με όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν, με τη στήριξη επιχειρηματιών του νομού μας και νέων ανθρώπων ειδικών σε διάφορα θέματα που απασχολούν γονείς και παιδιά, προσπαθούμε να δώσουμε στις μελλοντικές γενιές σπουδαία μαθήματα και εμπειρίες καθώς και όσα περισσότερα μπορούμε από υλικής πλευράς!
Συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό!

Σύλλογος Σωματείου Συνταξιούχων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Φλώρινας

e-mail: dssinddasknip@gmail.com

Ιδρύθηκε στις 22-11-1993. Σκοπός του είναι η συνένωση των δυνάμεων και απόψεων όλων των συνταξιούχων δασκάλων και νηπιαγωγών του νόμου,για την ενιαία δράση,την ενιαία και συλλογική μελέτη,προστασία και παραγωγή των οικονομικών, συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών, ηθικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών συμφερόντων τους, καθώς και η ενίσχυση και ανύψωση της πνευματικής και κοινωνικής θέσης τους.

Σύνδεσμος Συνταξιούχων Καθηγητών και Φίλων Ν. Φλώρινας

e-mail: didopap@gmail.com
Ο Σύνδεσμός μας δημιουργήθηκε πριν (1) χρόνο περίπου για κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους. Τα μέλη του ειναι συνταξιούχοι καθηγητές και φίλοι . Ο σκοπός της ίδρυσής του ειναι:
 1. Να μη χαθούμε όσοι συνταξιοδοτηθήκαμε και χρόνια ολόκληρα προσφεραμε ως ενεργοί καθηγητές στους μαθητές μας, στους αγώνες για την εκπαίδευση και στην πόλη όλη με διάφορες δράσεις.
 2. Να βάλουμε ένα λιθαρακι και εμείς με τη συμβολή μας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης προάγοντας τον πολιτισμό της.

Ήδη έχουμε στο ενεργητικό μας μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μία θεατρική παράσταση με τα μονόπρακτα του Τσεχωφ (συνδιοργάνωση με τον Δήμο και την Περιφερεια) μια συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Θεσσαλών και φίλων του νομού μας, για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Ακόμα μια ημερίδα με ομιλητή τον κ. Τσάπανο για τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας και ειδικότερα στην πόλη μας όπως και μια ακόμη εκδήλωση με καλεσμένους τους γιατρούς του νοσοκομείου μας, την κ. Στέλλα Κατικαρίδου και τον κ. Νίκο Ιωακειμίδη για ενημέρωση των πολιτών για τη ρύπανση στην πόλη μας και τις συνέπειες της στην καρδιά των ανθρώπων καθώς και τους εμβολιασμούς.

Δεν μπορουμε να παραλείψουμε και τη συμμετοχή μας σε φιλανθρωπικές, εθελοντικές δράσεις οπως αυτή του Δήμου για τη δωρεάν παραχώρηση βιβλίων από τα μέλη μας, με σκοπό την ιδρυση βιβλιοθήκης στο ΚΑΠΗ και τη συγκέντρωση τροφίμων στο γηροκομείο για τους συνανθρώπους μας που ταλανίζονταν απο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης είχαμε μία εβδομαδιαία συνεργασια με την ΕΡΤ Φλώρινας για διάφορα θέματα επίκαιρα και μη , επετειακά, λογοτεχνικά….