ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Οι επιχειρήσεις και σύλλογοι που προβάλλονται στον ιστότοπο, ανταποκρίθηκαν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Φλώρινας.
Η σειρά προβολής έγινε με αλφαβητική σειρά (Αγγλικά – Ελληνικά).
Τέχνη και Πολιτισμός στον Δήμο Φλώρινας
ΜΟΥΣΕΙΑ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ κ.ά.
"ΔΗΜΗΤΡΑ"
Υπεύθυνη: Δήμητρα Ρασάικου
e-mail: dhmhtrar@yahoo.gr
Το Δημιουργικό Εργαστήρι (Δήμητρα) βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Φλώρινας(Δυτική Μακεδονία) και είναι εργαστήρι εικαστικών τεχνών που λειτουργεί από του 2019. Διδάσκονται μαθήματα ζωγραφικής, ελεύθερου σχεδίου, μαρμαρογραφίας, μικρογλυπτικής, κηροπλαστικής, βιτρώ, κόμικς, χαρακτικής καθώς και οργανώνονται μαθήματα τέχνης στην φύση της Φλώρινας.
Μέσω της συνεργασία των μαθητών/ιων με την υπεύθυνη καθηγήτρια, το εργαστήρι έλαβε 39 Πανελλήνιες Διακρίσεις από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος και είχε επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια του εργαστηρίου είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας(2011-2016) & Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Πληροφορίες: Μαρία Πορίτσα
Τηλ.: +30 6978 352 203
email: lepoflo@gmail.com
Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας.
Σήμερα στα πλαίσια της Λέσχης Πολιτισμού λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα : Κινηματογραφική Λέσχη, Τμήμα Λαογραφίας και Παράδοσης (Λαογραφικό Μουσείο), Χοροθέατρο, Σκακιστικό Τμήμα, Ομάδα Τένις, Ομάδα Δημιουργικής Γραφής, Λέσχη Ανάγνωσης, Χοροί Latin.
Η Λέσχη στεγάζεται στο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «ΔΙΕΘΝΕΣ», που είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Φλώρινας.
Είναι μέλος της Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας), της Ε.Φ.Ε. (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία), της ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) και της ΕΦΟΑ (Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης).
Τέλος, η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις με Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) μεγάλη επιτυχία (Έκθεση παλιού αναγνωστικού βιβλίου, Μουσικές εκδηλώσεις, Εκθέσεις ζωγραφικής, Εκδόσεις, Λογοτεχνικές βραδιές).
Η Λέσχη διαθέτει μια λαογραφική συλλογή που δημιουργήθηκε το 1990 χάρη στο μεράκι και την αγωνία κάποιων ανθρώπων που ήθελαν να διασώσουν για τις επόμενες γενιές στοιχεία ενός πολιτισμού που καταστρεφόταν συστηματικά. Τα πλούσια εκθέματα που υπάρχουν και οι πολλές φωτογραφίες και κείμενα που τα συνοδεύουν, επιτρέπουν στους πολλούς επισκέπτες να προσεγγίσουν μια πραγματικότητα που χάθηκε.
Το Μουσείο μας εξειδικεύεται σε εκθέματα Μελισσοκομίας και ήδη η αντίστοιχη συλλογή μας είναι από τις σημαντικότερες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Για τη συλλογή μας αυτή, το Λαογραφικό μας Μουσείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ» (μια συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού που συντονίστηκε από το Μουσείο Μπενάκη) και εκδόθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μελισσοκομία και μελισσοκομική παράδοση στην περιοχή της Φλώρινας». Συνεργαζόμαστε με τα σχολεία τα οποία, στα πλαίσια της υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προγραμματίζουν οργανωμένες επισκέψεις μαθητών στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου καθώς και επισκέψεις κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών από άλλους νομούς.
Συμμετέχουμε επίσης στο Δίκτυο Λαογραφικών Συλλογών του νομού μας.
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τα εκθέματα του μουσείου
Τηλ.: +30 6932 669 336
e-mail: maria.chatzilampou@hotmail.com
Η Μαρία Χατζηλάμπου είναι μια σύγχρονη εικαστικός από την Φλώρινα.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του University of Central Lancashire, Preston-United Kingdom, με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Παράλληλα με το εικαστικό της έργο, διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση.
Έργα της βρίσκονται: στη συλλογή έργων τέχνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στου Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αναφορικά με το εικαστικό έργο της έχουν γράψει οι Ιστορικοί Τέχνης: η Μαρία Κενανίδου, η Ελένη Κάρτσακα και η Χριστίνα Ματιάκη. Οι πίνακες της χαρακτηρίζονται από την ποιητικότητα της μονοχρωμίας και τη συναισθηματική συμπύκνωση.