Φλώρινα, η πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών

Ένα σταυροδρόμι πολιτισμού που σας καλεί να το περιδιαβείτε και να ανακαλύψετε τη μαγεία που κρύβει μέσα του.

Καλά φυλαγμένος από τα παρακείμενα ελατοδάση και δρυοδάση, στεριωμένος σε ένα πλούσιο γεωμορφολογικό ανάγλυφο και ευλογημένος με ένα εκτεταμένο υδρογραφικό δίκτυο, ο Δήμος Φλώρινας συνιστά ένα νευραλγικό και πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι. Ο ταξιδιώτης που θα τον επισκεφτεί θα βρεθεί σε μια μαγική χρονοκάψουλα και θα ταξιδέψει πίσω στην Εποχή του Χαλκού, στον οικισμό του Αρμενοχωρίου. Ύστερα θα τον μεταφέρει στην Ελληνιστική πόλη της Φλώρινας και στη συνέχεια θα περιπλανηθεί σε περιαστικές μονές και ναούς, όπου θα αποκτήσει θρησκευτικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μέχρι τελικά να φτάσει στο κατώφλι της σύγχρονης πόλης. Ξαφνικά ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Φλώρινα, ακροβατώντας ανάμεσα στη βαλκανική αύρα και την ευρωπαϊκή αρχοντιά της

Το αστικό τοπίο με την κινηματογραφική του αίγλη αναπτύσσεται κατά μήκος του εμβληματικού ποταμού Σακουλέβα, που διατρέχει την πόλη.

Σ’ ένα τοπίο που εναλλάσσεται διαρκώς, στην πόλη των καλλιτεχνών, όπως είναι γνωστή η πόλη της Φλώρινας, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επισκέπτης δε θα βαρεθεί ποτέ. Στην είσοδό της θα μας υποδεχτούν η σιδερένια αρκούδα, τα δεκάδες αρχοντικά και κτίρια που είναι διάσπαρτα μέσα στην πόλη και στο κέντρο της αγοράς, τα έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών που κοσμούν τις πλατείες και τους δρόμους, τα οποία θα σας κάνουν να αισθανθείτε τη μαγεία στην ατμόσφαιρα.

Στη μυστηριακή πόλη της Φλώρινας, προπύργιο των Καλών Τεχνών, τα μαγευτικά αρχοντικά στις όχθες του Σακουλέβα ποταμού θα σας συνεπάρουν. 

Ο Θουκιδίδης αναφέρει την περιοχή της Φλώρινας ως «Λύγκος», ενώ ο Στράβων ως «Λυγκηστίς».

Η πόλη και η περιοχή της Φλώρινας με πανάρχαιη εγκατοίκηση ήταν γνωστή με το όνομα Λυγκηστίς ή Λύγκος, κατ’ αντιστοιχία με τον μυθικό ήρωα Λυγκέα ή από το θηλαστικό λύγκας.

Η Ελληνιστική πόλη της Φλώρινας στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα αποτελούσε τμήμα μιας πόλης του βασιλείου της Λυγκηστίδας στην Άνω Μακεδονία που άρχισε να ανασκάπτεται το 1981. Τα ευρήματα μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή, ενώ στους προϊστορικούς οικισμούς Αρμενοχωρίου και Μελίτης, υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας. Η κατοίκηση της πόλης φαίνεται πως ήταν συνεχής και πως η Λυγκηστίς υπήρξε αυτόνομο κράτος.

Η πολλαπλότητα του φυσικού πλούτου σφυρηλάτησε από νωρίς την ιστορική ταυτότητα της περιοχής, ενώ οι διάσπαρτες προϊστορικές θέσεις, όπως ο  οικισμός του Αρμενοχωρίου Φλώρινας και o παραλίμνιος οικισμός του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου, μαρτυρούν την προνομιούχα γη που εκμεταλλεύτηκαν οι πρώιμοι κάτοικοι.

Φωτιές, ένα μοναδικό έθιμο

Ανάβουμε φωτιές και χορεύουμε με παραδοσιακούς και μοντέρνους ήχους

Το πιο γνωστό απ’ όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Δυτικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη γιορτή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, είναι οι Φωτιές της Φλώρινας. Είναι το χειμερινό σήμα κατατεθέν της πόλης. Χριστούγεννα στη Φλώρινα με το θερμόμετρο πάντα κάτω από το μηδέν και τις περισσότερες φορές η πόλη χιονισμένη και παγωμένη.

Στις 23 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές σε όλες τις γειτονιές της πόλης, αλλά η μεγαλύτερη είναι αυτή που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων, δίπλα από τον Σακουλέβα, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Τα νερά του εκείνο το βράδυ γίνονται κόκκινα από τις τριάντα και πλέον φωτιές και κάποιες ανάβουν κατά μήκος του ποταμού.

Φλώρινα, περιπλάνηση σε περιαστικές μονές και ναούς

Στον Δήμο Φλώρινας ο επισκέπτης θα βρει προσκυνήματα που συνδυάζουν σπάνιο κάλλος, αρχιτεκτονική αρτιότητα και εύρος πνευματικών αναζητήσεων σε μια πλειάδα Μονών και Εκκλησιών.

Στον Δήμο Φλώρινας ο επισκέπτης θα βρει προσκυνήματα που συνδυάζουν σπάνιο κάλλος, αρχιτεκτονική αρτιότητα και εύρος πνευματικών αναζητήσεων σε μια πλειάδα Μονών και Εκκλησιών.

Η διάσημη πιπεριά Φλωρίνης μάς υποδέχεται στο σπίτι της

Εδώ τυροκομούνται πρόβεια τυριά, όπως μανούρι και φλωρινέλα, ενώ το μπούκοβο αποτελεί αγαπημένο συστατικό.

Κεμπάπια, παραδοσιακές πίτες Φλάμπουρου και Δροσοπηγής με ξινόγαλο και φράουλες της Υδρούσσας, του Πολυποτάμου και του Τροπαιούχου θα σας συντροφεύσουν σε αυτόν τον γαστρονομικό προορισμό. Δοκιμάστε strawbar, το ποτό που παράγεται από το απόσταγμα της φράουλας, ενώ ιδιαίτερα γευστικές είναι οι φράουλες Τροπαιούχου – Περάσματος, τις οποίες μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τις αντίστοιχες  κοινότητες απευθείας από τους παραγωγούς στη φημισμένη λαϊκή αγορά Φλώρινας. Δοκιμάστε πορτοκαλάδες με Ξινό Παπαγιάννη και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, ενώ θα ενθουσιαστείτε με τα κάστανα των Αλώνων, τα καρύδια και τα τοπικά κρασιά. Φημισμένα είναι και τα ρακοκάζανα της περιοχής, στα οποία ο επισκέπτης θα ζήσει μια μυσταγωγική εμπειρία στα αποστακτήρια, υπό τους ήχους των παραδοσιακών χάλκινων πνευστών, θα πιει τσίπουρο και θα γευτεί τα νόστιμα εδέσματα.

«Τοπίο στην ομίχλη» και «Το Μετέωρο βήμα του Πελαργού»

Φλώρινα, ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά κέντρα της χώρας με έργα ζωγραφικής, γλυπτά και χαρακτικά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

Θαυμάζει κανείς τα πολυάριθμα εργαστήρια των ντόπιων καλλιτεχνών και κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτες (εκεί άλλωστε γυρίστηκαν σκηνές από τις ταινίες «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το Μετέωρο βήμα του Πελαργού»), φωτογράφους και ζωγράφους. Στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα βρίσκονται τα εργαστήρια Φλωρινιωτών καλλιτεχνών, μακεδονικά και νεοκλασικά κτίρια, ο παλαιότερος Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος της πόλης «Ο Αριστοτέλης», η Πινακοθήκη Καλλιτεχνών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται μαζί με την Εικαστική Βιβλιοθήκη στο κτίριο Εξάρχου. Το τελευταίο είναι ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά κέντρα της χώρας στη συλλογή του οποίου υπάρχουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά και χαρακτικά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εξωαστικό τοπίο

Παραδοσιακά αγροτόσπιτα και πέτρινα αρχοντικά επιβραβεύουν την εκλεπτυσμένη αισθητική που διαχέει κάθε τοπίο που θα περιδιαβείτε.

Φλώρινα, τουριστικός προορισμός με ανέσεις

Ένας ονειρικός προορισμός που σας προσκαλεί στη δημιουργία μοναδικών αναμνήσεων

Ζωολογικός κήπος Φλώρινας