Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας

        Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας ιδρύθηκε το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα η παρουσία της είναι συνεχής και καθοριστική στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Στα πλαίσια της Λέσχης Πολιτισμού λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα : Κινηματογραφική Λέσχη, Τμήμα Λαογραφίας και Παράδοσης (Λαογραφικό Μουσείο), Χοροθέατρο, Σκακιστικό Τμήμα, Τμήμα Ζωγραφικής, Φωτογραφική Ομάδα «ΡΟΕΣ», Ομάδα Περιβάλλοντος, Θεατρικό εργαστήρι, Ομάδα Τένις.

       Η Λέσχη στεγάζεται στο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «ΔΙΕΘΝΕΣ», που είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Φλώρινας. Είναι μέλος της Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας), της ΠΑ.ΠΟ.Κ. (Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση), της Ε.Φ.Ε. (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία) και της ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία). Τέλος, η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία (Έκθεση παλιού αναγνωστικού βιβλίου, Μουσικές εκδηλώσεις, Εκθέσεις ζωγραφικής, Εκδόσεις, Λογοτεχνικές βραδιές).

Κινηματογραφική Λέσχη

        Ανάμεσα στις δραστηριότητές της, ιδιαίτερη σημασία έχει η Κινηματογραφική Λέσχη. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο και αποτελούν ένα δεδομένο και αναμφισβήτητο πολιτιστικό γεγονός που διαμορφώνει ένα κινηματογραφόφιλο κοινό από νέους κυρίως ανθρώπους. Από το 1980 μέχρι το 2009 με μια διακοπή δύο χρόνων το 1991 (τότε που έκλεισε και η τελευταία αίθουσα της πόλης μας) η Λέσχη πρόβαλε  665 ταινίες πραγματοποιώντας  1800 προβολές.

        Από το 1995 καθιερώθηκαν οι περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης στην πόλη μας καθώς και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μία σημαντική παρέμβαση της Λέσχης. Παράλληλα αναπτύχθηκαν οι σχέσεις της Λέσχης με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενώ μέσα από ειδικά προγράμματα όπως «Τα σχολεία πάνε σινεμά» η μαθητική νεολαία της πόλης μας ήρθε σε επαφή με την έβδομη τέχνη. Τον Ιούνιο του 2009 η Λέσχη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), διοργάνωσαν στην πόλη μας το 23ο Συνέδριο Κινηματογραφικών Λεσχών με θέμα «Ο Κινηματογράφος στα Βαλκάνια».

Η Φωτογραφική Ομάδα «ΡΟΕΣ»

       Η Φωτογραφική Ομάδα «ΡΟΕΣ» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας είναι η μοναδική συγκροτημένη φωτογραφική ομάδα στο νομό μας. Απόκτησε στενές επαφές με αντίστοιχες ομάδες απ' όλη την Ελλάδα. Συσπείρωσε και ανέδειξε ταλαντούχους φωτογράφους. Εξέδωσε σε  σειρά «Folio» τη μοναδική συλλογή καρτ-ποστάλ που απέκτησε η Λέσχη Πολιτισμού και που αναφέρεται στη Φλώρινα της περιόδου 1912-1960. Τέλος, εξέδωσε σειρά καρτ-ποστάλ από τη σημερινή Φλώρινα.

      Καθιέρωσε τον ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας και τον «Φωτογραφικό Χειμώνα», εποχή αφιερωμένη στη φωτογραφία, με πλήθος και ποικιλία εκδηλώσεων. Στους χώρους της Λέσχης (ΔΙΕΘΝΕΣ) λειτουργούν δύο σκοτεινοί θάλαμοι και η μοναδική «Φωτοθήκη» της Λέσχης όπου σε 10.000 περίπου φωτογραφίες αποτυπώθηκε η πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον όλης της περιοχής μας.

      Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται μία φορά την εβδομάδα στους χώρους της Λέσχης. Στα πλαίσια των συναντήσεων πραγματοποιούνται θεωρητικά και τεχνικά μαθήματα, εργαστήριο επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας καθώς και η τεχνική σκοτεινού θαλάμου. Για την πρακτική εξάσκηση των μελών πάνω στο αντικείμενο της φωτογραφίας, οργανώνονται τακτικά φωτογραφικές εξορμήσεις, όπου στην πράξη πλέον ο καθένας μπορεί να αναπτύξει το φωτογραφικό του ταλέντο.

Ομάδα Σκακιού

      Η Ομάδα Σκακιού της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας περιλαμβάνει 60 άτομα η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά. Διοργανώνονται καθημερινά μαθήματα σκακιού σε εβδομαδιαία βάση  για παιδιά Δημοτικού,  Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και για ενήλικες. Ήδη από το 2008 λειτουργεί η «Σκακιστική Ακαδημία» για μια πιο οργανωμένη διεξαγωγή μαθημάτων σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης Η/Υ για ανάλυση παρτίδων και  διεξαγωγή αγώνων σκάκι με απομακρυσμένους παίκτες. Δημιουργήθηκε σκακιστική βιβλιοθήκη.

       Συμμετέχει στο Ομαδικό καθώς και στο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Συμμετέχει κάθε χρόνο στους Περιφερειακούς και τους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες. Διοργανώνει κάθε χρόνο Σχολικό τουρνουά για το νομό Φλώρινας καθώς και το «Κύπελλο Φωτιάς», στα πλαίσια των αγώνων της σειράς Γκραν Πρι. Διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Φλώρινας «Ημέρα Σκακιού» με ομιλίες- συζητήσεις και αγώνες επίδειξης. Το Μάιο του 2009 η Λέσχη διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1ο Διαβαλκανικό Πρωτάθλημα Σκακιού ανάμεσα σε 4 βαλκανικές χώρες, με μεγάλη επιτυχία. Η Ομάδα Σκακιού ανέβηκε το 2009 στην Α' Εθνική Κατηγορία. Από το 2008 δημιουργήθηκε και δεύτερη Ομάδα Σκακιού η «Σκακιστική Λέσχη» και αγωνίζεται στην Γ' Εθνική Κατηγορία.

Τμήμα Χοροθεάτρου

      Το  Τμήμα Χοροθεάτρου της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας  λειτουργεί από το 1995.  Σχεδόν κάθε χρόνο ανεβάζει παραστάσεις τόσο στην πόλη μας  όσο και σε άλλες πόλεις. Οι χορογραφίες στηρίζονται σε μουσικές από τον ελληνικό και παγκόσμιο χώρο (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ν.Πιοβάνι, Τσαϊκόφσκι κ.α).

       Ομάδες μαθητριών από το τμήμα χοροθεάτρου συμμετέχουν στους μαθητικούς διαγωνισμούς που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και πολλές φορές έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους. Κατά το Μάρτιο του 2007 αποσπώντας τα πρώτα βραβεία συμμετείχαν στη Μαθητική  Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης στην Αθήνα που οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Η ομάδα περιλαμβάνει 85 άτομα και λειτουργούν 7 τμήματα. Από το 2007 λειτουργούν επίσης και τμήματα χορού Latin.

Ομάδα Περιβάλλοντος

      Οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες της Ομάδας Περιβάλλοντος της Λέσχης είναι σημαντικές. Παρέμβαση – πρόταση για την κατάργηση του ζωολογικού κήπου της πόλης μας και τη μετατροπή του σε πάρκο.  Παρέμβαση και συμμετοχή στην κινητοποίηση κατά της χρήσης μαζούτ  και κάρβουνου για τις ανάγκες οικιακής θέρμανσης.  Διαφοροποίηση σχετικά με τον ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Φλώρινα και  κατάθεση εναλλακτικής πρότασης ανάπτυξης της περιοχής μας, σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας. Πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού.  Συνεχείς παρεμβάσεις για το φαινόμενο της καταστροφής του οικιστικού ιστού της πόλης μας. Δημιουργία οικολογικής βιβλιοθήκης κ.λ.π

Εικαστικό Εργαστήρι

      Το παιδικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων λειτουργούν ενεργά στους χώρους της Λέσχης και έχουν αναδείξει ταλαντούχα παιδιά. Το εικαστικό πρόγραμμα έχει στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους έκφρασης, να προσαρμοστούν στο πολιτισμικό τους περιβάλλον και να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους προβληματισμό. Στο τμήμα ενηλίκων διδάσκεται σχέδιο με στόχο την προετοιμασία για την εισαγωγή στη σχολή Καλών Τεχνών και όχι μόνο.

Ομάδα αντισφαίρισης (τένις)

      Στα πλαίσια της Λέσχης ιδρύθηκε όμιλος αντισφαίρισης (τένις). Γίνονται μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο σε περισσότερους από 50 νέους και ενήλικες.

Χοροί Ευρωπαϊκοί & Latin

      Από το 2007 ιδρύθηκε, στα πλαίσια της Λέσχης Πολιτισμού, τμήμα Λατινοαμερικάνικων και Ευρωπαϊκών χορών. Λειτουργούν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων σε εβδομαδιαία βάση και διδάσκονται χοροί όπως: Ευρωπαϊκό Tango, Αργεντίνικο Tango, Mambo, Cha-cha, Samba, Rhumba, Merengue, Bachata, Disco, Rock 'N' Roll, Waltz, Fox Trot, Χασάπικο κ.α

Χορευτικό

      Για περισσότερα από 10 χρόνια το Χορευτικό της Λέσχης (παραδοσιακών χορών) αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα χορευτικά της περιοχής μας, με πλήθος εμφανίσεων σε πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Θεατρική ομάδα

      Η Θεατρική μας  Ομάδα μετά από επίμονες προσπάθειες παρουσίασε στο κοινό της πόλης μας την παράσταση  «Επικίνδυνο παιχνίδι» του Μανώλη Κορρέ.

Ομάδα τοξοβολίας

      Σημαντική ήταν η παρουσία και η δραστηριότητα της Ομάδας Τοξοβολίας της Λέσχης τα προηγούμενα χρόνια. Σαν αποκορύφωμα αυτής της παρουσίας μπορούμε να αναφέρουμε τη διοργάνωση από τη Λέσχη στον τόπο μας 2 Πανελλήνιων Αγώνων Τοξοβολίας με μεγάλη επιτυχία και την επίσημη μετάφραση των κανονισμών της FITA, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοξοβολίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας
 
Λέσχη  Πολιτισμού Φλώρινας
Διεύθυνση         :  Μ. Αλεξάνδρου και Ι. Καραβίτη 2
T. K.                 :  53100, Φλώρινα
Τηλέφωνο         :  2385022277 και 23850-24334
Ιστοσελίδα         : www.lpflorinas.gr  
 
Σκακιστική Λέσχη
Διεύθυνση         : Μεγαρόβου 13
Τ. Κ.                 : 53100, ΦΛΩΡΙΝΑ
Τηλέφωνο         :  23850-28665
e-mail               : lepoflo@gmail.com
 
Κινηματογραφική Λέσχη
Διεύθυνση         : Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας
Τ. Κ.                 : 53100, Φλώρινα
Τηλέφωνο         : 23850-24999
 
Φωτογραφική Ομάδα «ΡΟΕΣ»
Διεύθυνση         : Μ. Αλεξάνδρου και Ι. Καραβίτη 2
T. K.                 : 53100, Φλώρινα
Τηλέφωνο         : 23850-22277 , 23850-24334 και 6984598985
Ιστοσελίδα         : www.roes-photography.gr

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα