08.03.2010 – Σχολιασμός σε δημοσίευμα

Σχολιασμός και αξιολόγηση των αναφερθέντων κατά τη συνέντευξη της 26-02-2010 της ηγεσίας της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, κας Μούσιου-Μυλωνά Όλγας.

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι έργο ιδιαίτερα σοβαρό, υπεύθυνο και με απαιτήσεις. Προϋποθέτει υπομονή, επιμονή, αντοχές, αντίληψη του κρίσιμου χρόνου και σταθερή πορεία. Είναι θεμιτή κάθε φιλοδοξία υπηρέτησης των κοινών, δεν είναι όμως πολιτικά δεοντολογική και δυνατή η υπηρέτηση όλων μαζί, γιατί τότε υπάρχει αποσπασματικότητα και σύγχυση ρόλων. Παρακολουθώντας τη δοθείσα συνέντευξη προς τα μέσα ενημέρωσης της ηγεσίας της μείζονος αντιπολίτευσης παρουσία των τεσσάρων από τα πέντε μέλη της, διαπιστώνουμε ένα αναμάσημα παλαιότερων τοποθετήσεων για τις οποίες, και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και δημόσια, έχουν δοθεί οι επιβαλλόμενες απαντήσεις. Βλέπουμε να χαρακτηρίζει τη μείζoνa αντιπολίτευση μία μηδενιστική αντίληψη, (ζει άραγε εδώ;;;) και μία καταστροφολογική στάση. Παρά τις κατά καιρούς δοθείσες απαντήσεις, εκτιμούμε ότι επιβάλλεται, ολιγόλογα και ψύχραιμα, μόνο ορισμένα να τύχουν των οφειλόμενων απαντήσεων.
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
Η διατύπωση από τη μείζονα αντιπολίτευση διαφωνίας για την οικονομική πολιτική της Δημοτικής Αρχής είναι δικαίωμά της, όπως και δικαίωμα της Δημοτικής Αρχής είναι η συγκεκριμένη πολιτική. Γι’ αυτό εξάλλου εκλέχθηκε.
Η κυρία Μούσιου μπορεί κατά το χρόνο των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική να διαφωνούσε, μιλώντας για πολιτική διαχείρισης, όμως σήμερα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, αν δεν έχει περιθώριο αναγνώρισης της ορθότητας της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής, οφείλει κατ’ ελάχιστο να σιωπά. Αντί αυτού συναντούμε αυτήν και τους συνεργάτες της αμετροεπείς, εισαγγελείς, συνθηματολόγους.
Αναφέρεται, ασκώντας κριτική, στη ρύθμιση που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο να απεμπλακεί η μπουάτ από το καθεστώς μίσθωσης που υπήρχε. Δεν αναφέρει όμως ότι μετά το 1996, έτος λήξης της παραχώρησης του χώρου στο Δήμο, υπήρχε αυθαίρετη παρουσία στην μπουάτ με παράνομη κάθε ενέργειά τους. Τί έκανε η δημοτική αρχή στην οποία ανήκε η κα Μούσιου από το 1999-2002; Γιατί τηρεί αιδήμονα σιωπή;
Εμείς αλληλογραφήσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξασφαλίσαμε την παραχώρηση για 15ετή χρήση, δημοπρατήσαμε το έργο της μπουάτ και μέσα στην άνοιξη ξεκινούν οι εργασίες.
Οι προϋπολογισμοί και απολογισμοί τους οποίους συνέτασσαν κατά τους χρόνους της Δημοτικής Αρχής 1999-2002, που μέλος της ήταν η κα Μούσιου, αποτελούνταν από ελάχιστες σελίδες ο καθένας (έτσι προβλέπονταν). Μέσα σε αυτούς αποτυπώνονταν πολιτικές δαπάνες, στόχοι κ.λ.π.
Σήμερα οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί με διπλογραφικά συντάσσονται συστήματα, με άπειρους κωδικούς, με όργανα οικονομικής δικαιοσύνης που ελέγχουν προληπτικά τις δαπάνες και με ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι και συντάσσουν τις προβλεπόμενες εκθέσεις.
Μέσα σ’ αυτούς η δημοτική αρχή αποτυπώνει την πολιτική της, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, διαμορφώνει την προοπτική του Δήμου. Σταθμίζει και αποφασίζει με ευθύνη τις ανταποδοτικές επιβαρύνσεις των συνδημοτών αλλά και τα έργα σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Αντιμετωπίζει πόλη και Δημοτικά Διαμερίσματα ως ενιαία χωρική ενότητα και πληθυσμιακή. Η ηγεσία και τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης στη συνέντευξη δείχνουν ότι ενοχλούνται από το αίσθημα των πολιτών ότι ο Δήμος είναι ένας Δήμος νοικοκυρεμένος, χωρίς χρέη, που μπορεί να υπηρετήσει και το παρόν και το μέλλον τους.
Νιώθουν δύσκολα, γιατί βλέπουν τους συνδημότες να εμπιστεύονται τις επιλογές της Δημοτικής τους Αρχής. Παρουσιάζουν αριθμούς για δαπάνες (π.χ. Δημόσιες Σχέσεις) αλλά μόνο με γενικούς τίτλους χωρίς λεπτομέρειες κωδικών και χωρίς να τους λένε ότι ψήφισαν και αυτοί τις δαπάνες όταν αυτές αποφασίζονταν και όταν ως τιμολόγια έρχονταν. Αλλά και να μην τις ψήφιζαν, η δημοτική αρχή που τις επέλεξε ως απαραίτητες τις ψηφίζει.
Η δημοτική αρχή με τους συμβούλους της είναι υπόδειγμα χρηστής διοίκησης στο σύνολο του Δήμου (κυρίως Δήμος και Νομικά πρόσωπα). Μηδέν δαπάνες για μετακινήσεις, μηδέν αμοιβές για τη διοίκηση νομικών προσώπων, ανύπαρκτα έξοδα Δημάρχου για Δημόσιες Σχέσεις. Οι αποστολές προς την ομογένεια κόστισαν στο Δήμο μόνο τα εισιτήρια. Τα αποτελέσματα των επισκέψεων εντυπωσιακά. Αυτή ήταν η εκτίμηση των ομογενών μας και των θεσμικών οργάνων της πολιτείας στο εξωτερικό.
Για όλα όσα αναφέρει η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης έχουν δοθεί απαντήσεις. Θα σταθούμε σε ορισμένα.
1. Υπαίθριο θέατρο στο Γιάζι.
Δεν είναι δυνατή για πολλούς λόγους η εκεί κατασκευή του. Προβλέψαμε υπαίθριο θέατρο στο τοπικό ρυμοτομικό του πρώην Στρατοπέδου Τάγαρη, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα (και από τη μείζονα αντιπολίτευση).
2. Μικρό τρένο.
Μέσα στη συνολική αντιμετώπιση του πρώην ζωολογικού κήπου προβλέπεται. Ήδη στο χώρο του ζωολογικού κήπου δημιουργείται έργο 114.000,00 € και έχει ανατεθεί συμπληρωματική μελέτη για αντιμετώπιση στο σύνολο του χώρου.
3. Λειτουργία κολυμβητηρίου.
Το βλέπουμε να κατατίθεται με έναν τίτλο απλά και ξέπνοα. Δεν ακούμε να γίνεται λόγος από στελέχη του κυβερνώντος χώρου, όπως πρώτα για τις δαπάνες και την ανεύρεση των χρημάτων. Λέτε οι συγκυρίες να απαγορεύουν;
4. Δημοτικό Πάρκινγκ.
Δεν το εξαγγείλαμε αλλά το προσπαθούμε.
5. Η πυρκαγιά στο Δημαρχείο.
Πολύ μεγάλη η στενοχώρια της κας Μούσιου, γιατί δεν κάηκε το Δημαρχείο. Αλήθεια, αν καιγόταν, θα τους διευκόλυνε στην κριτική;
6. Έργο οπτικών ινών, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό Κέντρο. Σημαντικότατα έργα για το Δήμο.
7. Μελέτες.
Καταρχήν για να γίνει έργο πρέπει να υπάρχουν μελέτες. Έργα έγιναν και γίνονται, άρα υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες. Ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχουν μελέτες αλλά δε μας απαντάτε αν μπορούν να γίνουν έργα χωρίς μελέτη. Και έργα έχουν γίνει πάρα πολλά, άρα υπήρχαν και μελέτες (ποτάμι, πλατείες, πολιτιστικό, δίκτυα).
Ο Δήμος είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί το 4ο ΕΣΠΑ: Σακουλέβας, Μοναστηρίου, Ζωολογικός, Ιππικός Όμιλος, Γέφυρα Αρμενοχωρίου, τροποποίηση πολεοδομικής μελέτης και πράξη εφαρμογής, Δημαρχείο, τηλεθέρμανση, αλλά και κάθε δυνατότητα που θα παρουσιαστεί.
Αλήθεια, κα Μούσιου, εσείς είχατε ποτέ σχέση με την τηλεθέρμανση; Καταδεχτήκατε να απαντήσατε στις αλληλογραφίες της Δ/νσης της ΔΕΗ το 2000; Ο ψελλισμός σας «αφού δεν άρεσε η μελέτη που υπήρχε» εκτός από υποτίμηση της νοημοσύνης των συμπολιτών μας πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί; Τί σχέση μπορεί να έχει μια διαδημοτική ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας με 27 σενάρια με την οριστική μελέτη τηλεθέρμανσης Φλώρινας-Μελίτης και με όλες τις υποστηρικτικές μελέτες; Μάλιστα μια μελέτη σκοπιμότητας η οποία δε συντάχθηκε ποτέ;
Οι μελέτες για το έργο και το έργο των οπτικών ινών.
Στην τοποθέτησή σας για τις αναθέσεις, εμφανίζεστε να δαιμονιοποιείτε ένα θεσμό προβλεπόμενο από το νόμο με συγκεκριμένη φιλοσοφία για το επείγον, το μεμονωμένο, το απαραίτητό, το μη προσμετρήσιμο άμεσα. Στους χρόνους της δημοτικής σας αρχής αποτελούσε πρακτική σας. Τότε υπήρχε ο έλεγχος της νομιμότητας από την περιφερειακή διοίκηση για τις αναθέσεις και τις κατατμήσεις. Σήμερα, παράλληλα με τον ανωτέρω έλεγχο νομιμότητας υπάρχει και ο προληπτικός έλεγχος της προληπτικής δαπάνης από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος και δεν εγκρίνει καμία αν διαπιστωθεί ως κατάτμηση.
Η αναφορά σας στις αναθέσεις είναι προφανής. Αποσκοπεί αφ’ ενός στη δημιουργία εντυπώσεων, αφ’ ετέρου στο να μην αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες και να διαμαρτύρονται οι πολίτες.
Η ανώνυμη αναφορά σας σε πρόσωπα πέραν του δόλου, δείχνει μικρότητα και πολιτική δειλία.
Είναι βέβαιο, ότι ο ίδιος ο κλάδος των επαγγελματιών κάνει τελείως διαφορετικές αξιολογικές κρίσεις για τα μέλη του. Οι επαγγελματίες εκτελεστές των έργων είναι υπηρέτες δια του Δήμου του κοινωνικού συνόλου. Αυτούς τους επαγγελματίες τους κληρονομήσαμε, δεν τους δημιουργήσαμε. Σε αυτούς απευθυνόμαστε, αξιολογώντας τις δυνατότητές τους, την ιδιαιτερότητα της ανάγκης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και την σε κάθε στιγμή, ανεξαρτήτως καιρού και χρόνου, ανταπόκρισή τους.
Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε. Πάντα υπέρ του Δήμου και του κοινωνικού συνόλου. Έχει χρέος ο καθένας, όταν εκφράζεται για τον οποιονδήποτε, να είναι αξιοπρεπής και σοβαρός. Για την αναξιοπαθούσα οικογένεια του Αρμενοχωρίου, στην οποία ο Δήμος συμπαραστάθηκε άμεσα, πάψτε να εκτίθεστε. Δεν προσφέρεται για μικροπολιτική.
Αυθυποβαλλόμενοι, βλέπετε το νοικοκύρεμα σαν κακοδιαχείριση. Διαπιστώνετε τις δυνατότητες του Δήμου για αντιμετώπιση αναγκών και διαμόρφωση προοπτικής στο Δήμο και επαναστατείτε.
Επενδύετε σε τυχόν αντιδράσεις από τους συνδημότες για υπεύθυνες πολιτικές του Δήμου και δεν τις συναντάτε.
Ενοχλείστε αντιλαμβανόμενοι το κοινό αίσθημα για το νοικοκυρεμένο και χωρίς χρέη Δήμο.
Ψηφίζετε χορηγίες προς συλλόγους και μετά διαμαρτύρεστε, ψηφίζετε τις περισσότερες των δαπανών και μετά βάζετε και αυτές στο άθροισμά σας για κριτική.
Παρουσιάζετε δαπάνες με τίτλους, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλά επιμέρους, με την ελπίδα ότι θα επηρεάσουν τους συνδημότες, συγκρίνοντάς τες πολλές φορές με τις οικογενειακές της δαπάνες και τούτο χωρίς να κοκκινίζετε.
Η δημοτική αρχή δια των αιρετών της, αποτελεί υπόδειγμα χρηστής διοίκησης και στον κυρίως Δήμο και στα Νομικά του πρόσωπα.
Όλα αυτά, οι έλεγχοι νομιμότητας, οι προληπτικοί έλεγχοι, οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, η υποδειγματικότητα των παραστατικών, η ανάρτηση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου και το όραμα της Δημοτικής Αρχής αποτελούν το διαφανές και αισιόδοξο προφίλ του Δήμου.
Η ΔΕΥΑΦ, η καταξιωμένη αυτή επιχείρηση στο Δήμο, στην περιφέρεια, πανελλαδικά και στην Ευρώπη, θεωρείται περιορισμένα ικανή, κατά την εκτίμηση των συνεντευξιαζόμενων. Απαξιώνονται τα καινούρια δίκτυα και δεξαμενές στα Δημοτικά Διαμερίσματα και πόλη, προσπαθείτε κομπογιαννίτικα το έργο των 677.000,00 € και 7.580 υδρομέτρων να το εμφανίζετε ούτε εσείς ξέρετε πώς. Η τηλεθέρμανση σας έχει γίνει βραχνάς.
Ταξίδι στον Καναδά: όσον αφορά στην απάντηση του μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης για την αποστολή στον Καναδά και τη γενικότερη στάση τους, θα πρέπει να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τους ομογενείς στην Ευρώπη και τους συνδημότες μας.
Η δοθείσα συνέντευξη έχει εμφανή τα στοιχεία της μικροπολιτικής της μίζερης πολιτικής, του μηδενισμού και της απαξίωσης και σε ορισμένα σημεία της κακίας. Συνθήματα, λόγια, μεγαλοστομίες. Όλα αυτά την τελευταία χρονιά. Αποτελεί κάκιστο σύμβουλο, γιατί σας οδηγεί σε αυτοσκοπούς και αποστέωση.
Η δημοτική αρχή επιτελεί το έργο της έτσι όπως το είχε υποσχεθεί στους Δημότες μας. Με φρόνηση και νοικοκυριό, όπως το ζητά ο συμπολίτης μας. Η μείζων αντιπολίτευση και η ηγεσία της έχει την επιλογή της. Εμείς ασκούμε πολιτική και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας έχοντας πλήρη επίγνωση της αντικειμενικής πραγματικότητας.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα