14.09.2012 – Δελτίο Τύπου (συνέντευξη τύπου Δημάρχου Φλώρινας στις 14.09.2012)

Συνέντευξη τύπου σχετικά με το έργο της τηλεθέρμανση Φλώρινας, παραχώρησε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.
Η συνέντευξη τύπου επικεντρώθηκε στην έγκριση του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα, γιατί επιτέλους εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κατασκευή του έργου της τηλεθέρμανσης, την οποία περιμέναμε τόσο καιρό και για την οποία αγωνιστήκαμε σκληρά και εντατικά από το Μάρτιο του 2011.
Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις μου, μέχρι και το Μάρτιο του 2011 που επισκεφθήκαμε μαζί με την Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ κ. Αβραμοπούλου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες το Υπουργείο Οικονομίας και το ΕΠΠΕΡΑΑ, οι φάκελοι μας ήταν ανενεργοί και στα ράφια του Υπουργείου. Δε σας κρύβω, ότι έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα από τον αρμόδιο Προϊστάμενο του Υπουργείου να μου λέει ότι «θα απαντέξουμε το έργο της τηλεθέρμανσης, γιατί πρώτον δεν ενδιαφερθήκατε και δεύτερον δεν έχετε τα χρήματα». Ειλικρινά εξεπλάγην.
Η απάντηση μου ήταν, ότι δεν έχουμε αδιαφορήσει. Είμαστε νέα Δημοτική Αρχή και μόλις τακτοποιήσαμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας κάποιες εκκρεμότητες και είμαστε παρόντες. Δεύτερον, θέλω να με ενημερώσετε για το ποσό το οποίο απαιτείται για την ίδια συμμετοχή και θα σας απαντήσουμε κατά πόσο μπορούμε ή όχι να προχωρήσουμε στην κατασκευή του έργου. 

Ο αρμόδιος Προϊστάμενος μου είπε, ότι δεν γνωρίζει για το ποσό της ίδιας συμμετοχής, γιατί πρέπει να έρθει η απάντηση από της Βρυξέλλες, η οποία δεν είχε έρθει ακόμα γιατί όχι μόνο δεν είχαν στείλει τους φακέλους, αλλά ούτε και τους είχαν δει. Τότε, θέσαμε την προθεσμία των 20 ημερών στο Υπουργείο, να εξετάσει τους φακέλους, να μας πει για τις ελλείψεις που υπάρχουν και να αποσταλεί αμέσως ο φάκελος στης Βρυξέλλες. Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν έκανε τις ενέργειες αυτές και αναγκάστηκα και έστειλα έγγραφο στον τότε Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και στους αρχηγούς των κομμάτων για τη συγκεκριμένη ολιγωρία του Υπουργείου. Σε μια εβδομάδα λάβαμε το απαραίτητο ερωτηματολόγιο, το οποίο απαντήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση και ο φάκελος εστάλη στις Βρυξέλλες.
Ακολούθως, μας ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η συμπλήρωση ενός ακόμα ερωτηματολογίου για τη συμπλήρωση κάποιων στοιχείων στη μελέτη. Μέσα σε ένα μήνα απαντήθηκε και αυτό και σήμερα σας ανακοινώνω ότι έχουμε την οριστική απάντηση πλέον για την έγκριση του έργου και μπορούμε να προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες για τη δημοπράτηση του έργου

Ήδη, δύο μήνες πριν από την οριστική απάντηση και ευρισκόμενοι στο στάδιο του προελέγχου, είχαμε την εικόνα ότι όλα πάνε καλά. Κι ενώ ήμασταν σε αναμονή της οριστικής απάντησης, προχωρήσαμε με τη ΔΕΥΑΦ στην επικαιροποίηση, όλων των αδειοδοτήσεων οι οποίες είχαν λήξει, στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και είμαστε σχεδόν έτοιμοι.

Το έγγραφο από το Υπουργείο, μας ενημερώνει για την οριστική έγκριση, με τα ποσά τα οποία θα σας διαβάσω, ενώ αναφέρει ότι εντός των ημερών θα προχωρήσουμε μαζί με το Υπουργείο, στη δημοπράτηση του έργου.
Το έγγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γενική Γραμματεία της Επιτροπής, Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστάλη στις 11 Σεπτεμβρίου 2012.
Ακολουθεί η αναφορά στο ιστορικό του έργου, το οποίο υπογράφεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού όπου υπάγεται το έργο, από τον κ. Αλμούνια.
Θα σας διαβάσω το σημείο, το οποίο μας ενδιαφέρει περισσότερο:
«Η επιλέξιμη δαπάνη του έργου είναι 70.458.305,00€». Το ποσό είναι μόνο 70.458.305,00€, γιατί είναι πλέον ΦΠΑ, αφού ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και αυτό το γνωρίζουμε εξ’ αρχής.

«Οι δαπάνες του έργου αναλύονται παρακάτω:

Κατηγορία δαπανών Συνολικό Κόστος Επένδυσης (ΕUR) 
Οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες: Περιλαμβάνουν την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς και διανομής τηλεθέρμανσης, κτιρίων αντλιοστασίων και εναλλακτών θερμότητας στη μονάδα της ΔΕΗ. 55.800.000,00
Εγκαταστάσεις και μηχανές: Περιλαμβάνει την αγορά αντλιών, λεβήτων αποθήκευσης και εναλλακτών θερμότητας σε επίπεδο καταναλωτή.11.929.580,00 
Μη προβλέψιμες δαπάνες2.728.725,37 
ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ70.458.305,00 
(ΦΠΑ- μη επιλέξιμη δαπάνη)15.968.803,40 
ΣΥΝΟΛΟ86.427.108,77

Η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ως εξής:

-Συμμετοχή Ε.Ε.: 42.247.385,00€(69,90%).

-Συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου: 7.423.822,00€ (10,54%).

– Ιδία συμμετοχή: 10.787.098,00€ υπό μορφή κεφαλαίου και 3.000.000,00€ υπό μορφή δανείου, το οποίο θα χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων .

Η δημόσια επιχορήγηση λαμβάνει τη μορφή επιχορήγησης και δανείου με ευνοϊκούς όρους».
Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα οποία ζητήσαμε, αυτά καταφέραμε να πάρουμε. Η χρηματοδότηση του έργου στο σύνολο των 70.458.305,00€ που είναι η κατασκευή του έργου πλέον του ΦΠΑ, είναι 80,44%, όσο ακριβώς είχαμε ζητήσει. Επομένως, την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αφού επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο, θα πάμε στην Αθήνα ώστε να δούμε πως θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη δημοπράτησης του έργου και στην όλη από εδώ και πέρα διαδικασία. Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα μεγάλο έργο και ένας διεθνής διαγωνισμός. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει το έργο. Η δέσμευση μας είναι, ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015. Ο χρόνος είναι πολύ μικρός και θα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα τα έργα, καθώς το 2015 λήγει και το ΕΣΠΑ.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι από την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012, έχουμε ολοκληρώσει την υπογραφή των συμβάσεων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου και του Δήμου Φλώρινας και ήδη σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ομάδες εργασίες και από αύριο το πρωί, όσοι εργάζονται το Σάββατο, ξεκινούν την εργασία τους. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή τόσων ανθρώπων στο Δήμο Φλώρινας είναι σημαντική, γιατί θα καταφέρουμε να κάνουμε απαραίτητες εργασίες και στην πόλη της Φλώρινας, αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες.
Εφόσον υπάρχει το προσωπικό, τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για την προμήθεια των υλικών υπάρχουν και θα μπορέσουμε να τα προμηθευτούμε. Με την πρόσληψη των 235 ατόμων, εξοικονομούμε πολλά χρήματα και θα μπορέσουμε να κάνουμε τα διπλάσια και τριπλάσια έργα, από ότι κάναμε τις προηγούμενες φορές».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Στην ερώτηση αν υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, είπε ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέχρι το 2015. Ότι προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε στην πορεία, με τη συνεργασία του Υπουργείου.
-Για το ενδεχόμενο τα χρήματα της ιδίας συμμετοχής να προέλθουν από αύξηση των Δημοτικών τελών, τόνισε ότι τα χρήματα της ιδίας συμμετοχής, θα προέρθουν από τον Τοπικό Πόρο. Ήδη, σας είχαμε ενημερώσει, ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες συναντήθηκα και με τον Υφυπουργό Ενέργειας και είχα την υπόσχεση του, ότι θα υπάρξει και η δέσμευση του Υπουργείου, ότι το ποσό που αντιστοιχεί στον Τοπικό Πόρο του Δήμου Φλώρινας, θα χρησιμοποιηθεί για την ιδία συμμετοχή.
-Όσον αφορά στη δημοπράτηση και στην ετοιμότητα μας, έχουμε επικαιροποιήσει ήδη τα τεύχη δημοπράτησης και είμαστε έτοιμοι. Άρα στη συνάντηση μας με το Υπουργείο, θα τους δώσουμε και τα τεύχη δημοπράτησης και θα είναι έτοιμη και η προκήρυξη. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του μήνα, θα μπορέσει η ΔΕΥΑΦ, σε συνεργασία με το Υπουργείο να ανακοινώσει τη δημοπράτηση.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα, όλους όσους συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΦ, την ΑΝΦΛΩ και την ΑΝΚΟ και ιδιαίτερα τον κ. Μπαλτά Ευάγγελο, αναπληρωτή καθηγητή στο Ε.Μ.Π., πρώην Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο οποίος, μετά από δική μου παράκληση, λόγω των γνωριμιών που είχε στις Βρυξέλλες, πήγε 2 ή 3 φορές στους αρμόδιους για να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσει το έργο. Εάν δεν κάναμε τις παρεμβάσεις με όλες τις γνωριμίες που είχαμε και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες, το έργο δεν θα είχε ξεμπλοκαριστεί ακόμα. Πρέπει να πούμε και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, στον τότε Υπουργό κ. Σουφλιά, ο οποίος μετά από παράκληση μου και τότε δέχτηκε να μας δει εμένα ως Νομάρχη, τον τότε Δήμαρχο Φλώρινας κ. Παπαναστασίου, την Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ κ. Αβραμοπούλου και τους τότε Βουλευτές κ. Κωνσταντινίδη και κ. Λιάνη και ζητώντας την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, η απάντηση του ήταν άμεση και ζήτησε από τον κ. Μπαλτά, να προχωρήσει στις απαραίτητες από μέρους του Υπουργείου ενέργειες. Αυτή η συνάντηση ήταν η αρχή ολοκλήρωσης της σημερινής απόφασης.
– Έχουμε κάνει όντως δύο προτάσεις σχετικά με την χρήση του Τοπικού Πόρου. Μια για την ιδία συμμετοχή της τηλεθέρμανσης και μια για τη μετακύλιση του στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο έργα θα γίνει πρώτο. Επίσης, δεν ξέρουμε ακόμα το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο Δήμο Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο. Άρα, ναι μεν θα δώσουμε χρήματα για την τηλεθέρμανση, αλλά από το έργο αυτό, δεν θα εξυπηρετηθούν όλοι ο Δημότες μας, παρά μόνο σε πρώτη φάση η πόλη της Φλώρινας. Εδώ, πρέπει να σας πω ότι προχωράει και η μελέτη της τηλεθέρμανσης για τη Μελίτη και μόλις πάρουμε την πρώτη έγκριση θα προχωρήσουμε και αυτό το έργο».

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα