24.01.2012 – Δελτίο Τύπου (για συνάντηση φορέων Δήμου Φλώρινας για διεκδικήσεις)

Έκτακτη σύσκεψη με θέμα την οργάνωση κοινού μετώπου για τη διεκδίκηση έκτακτων πόρων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη βαρυχειμωνιά, αλλά και να διεκδικηθούν τα πάγια αιτήματα της Τοπικής Κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 στο Δημαρχείο Αμυνταίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης και Πρεσπών κ. Βασίλης Τσέπας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση του παρακάτω κοινού υπομνήματος, το οποίο θα αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, τους Βουλευτές του Νομού Φλώρινας και τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μπάστα.
 
 
 

                 Αμύνταιο, 23 Ιανουαρίου 2012
                Προς:Υπουργείο Εσωτερικών 
                Κοιν.: 
                
 1. Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Λ. Παπαδήμο
 2. Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου
 3. Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας, κ. Αν. Σαμαρά
 4. Γενική Γραμματέα ΚΚΕ, κ. Αλ. Παπαρήγα
 5. Πρόεδρο Κ.Π. ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα
 6. Πρόεδρο ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη
 7. Βουλευτή Ν. Δημοκρατίας Ν. Φλώρινας, κ. Ευστ. Κωνστανίδη
 8. Ανεξάρτητο Βουλευτή Ν. Φλώρινας, κ. Γ. Λιάνη
 9. Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μπάστα
 Θέμα: Αιτήματα για την άμβλυνση των ανισοτήτων σε βάρος των κατοίκων της Π.Ε. Φλώρινας

 

 

 Σήμερα, 23 Ιανουαρίου 2012, συνεδριάσαμε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Ιωακείμ Ιωσηφίδης κι ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Βασίλειος Τσέπας με αντικείμενο τη συγκρότηση του διεκδικητικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών ψύχους και τη λήψη μόνιμων μέτρων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε βάρος των κατοίκων της Π.Ε. Φλώρινας.

Ο ολικός παγετός που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας εδώ και ένα και πλέον μήνα, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους -30ο C δημιούργησε πολλά προβλήματα στους κατοίκους και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά την προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των κατοίκων για ανοιχτούς και ασφαλείς δρόμους, αλλά και πρώτες ανάγκες, όπως η ύδρευση, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά ώθησαν το Δήμαρχο Φλώρινας να ζητήσει την κήρυξη του Δήμου Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που δυστυχώς δε βοήθησε ιδιαίτερα στη βελτίωση της κατάστασης, λόγω αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να συνδράμει. 

Η θεομηνία διαρκείας που ζούμε τον τελευταίο μήνα στη Φλώρινα ανέδειξε πολλές παραμέτρους της υποβάθμισης, που υφίσταται ο τόπος μας, αποκομμένος από τα μεγάλα οδικά δίκτυα της χώρας και το σιδηρόδρομο, με τις πολικές θερμοκρασίες να είναι καθημερινό φαινόμενο και την τοπική κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ κατά τα άλλα υπάρχει η επιμονή της Πολιτείας για «ίση μεταχείριση» μέχρι και στην κατανομή των πόρων για τη θέρμανση των σχολείων.

Αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία μας και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας για την επίλυσή τους. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν χωριά που δεν έχουν νερό, καθώς έχουν παγώσει εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς νερού από πηγές σε ορεινούς οικισμούς και έχουν υποστεί φθορές οι υποβρύχιοι μηχανισμοί των γεωτρήσεων λόγω του ψύχους. Εκτός αυτών το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω του πάγου. Τα σχολεία έμειναν κλειστά για 10 μέρες περίπου και οι μηχανισμοί αποχιονισμού είναι στα όρια της αντοχής τους από την άποψη των μηχανημάτων και του έμψυχου δυναμικού.  

 Η κατάσταση στην κοινωνία είναι δραματική! Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεπερνάει το 1 €, μία μέση οικογένεια στη Φλώρινα χρειάζεται πάνω από 1.000 € το μήνα για θέρμανση για τουλάχιστον πέντε μήνες. Είναι βέβαιο πως εάν δεν υπήρχε η κοινωνική συνοχή, που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες, θα είχαμε θρηνήσει θανάτους από το ψύχος και αυτό δεν είναι καθόλου τιμητικό για μία κοινωνία του δυτικού κόσμου. Η τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας έχει ξεπεράσει το όριο της αντοχής της.

Για να αμβλύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν ζητούμε την αρωγή της Πολιτείας, που στο όνομα της ισότητας των πολιτών, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές συνθήκες, επιβάλλεται να βοηθήσει την περιοχή της Φλώρινας.

Ζητούμε άμεσα την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων με μέτρα πολιτικής προστασίας και κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών εξόδων στους εξής τομείς:

 1. Αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης συγκεκριμένων Τοπικών Κοινοτήτων.
 2. Αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
 3. Προμήθεια αλατιού.
 4. Κάλυψη επιπλέον κόστους για μισθωμένα μηχανήματα αποχιονισμού
 5. Κατ’ εξαίρεση έγκριση πρόσληψης και χρηματοδότηση έκτακτου προσωπικού αποκατάστασης βλαβών.
 6. Έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη εξόδων θέρμανσης σχολικών μονάδων και αντίστοιχη πρόβλεψη για τις επόμενες χρονιές 

Τα άμεσα αυτά μέτρα μπορούν να βελτιώσουν πρόσκαιρα την κατάσταση που βιώνουμε ως Ο.Τ.Α., όμως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη η λήψη σοβαρών μέτρων τα οποία είναι:

 

 1. Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης για κάθε Φλωρινιώτικη οικογένεια, που ξοδεύει πολλαπλάσια χρήματα για θέρμανση από τη μέση Ελληνική οικογένεια.
 2. Έκπτωση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80%, για όλη τη Φλώρινα, στην οποία παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και το μόνο που έχουμε «κερδίσει» μέχρι σήμερα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μόλυνση των νερών της περιοχής.
 3. Υποστήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας τηλεθέρμανσης όπου δεν υπάρχει και ολοκλήρωσης εκεί που υφίσταται και λειτουργεί με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους.
 4. Επαναφορά των δρομολογίων του τραίνου, καθώς είναι το ασφαλέστερο μέσο και σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, αλλά αποτελεί και ένα φθηνό και αξιόπιστο μέσο μεταφοράς που έχουν στερηθεί εδώ και ένα χρόνο κυρίως οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες μας.

Τα μέτρα που ζητούμε να ληφθούν από την Πολιτεία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν προνόμια της ακριτικής μας περιοχής, αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να εκλαμβάνονται ως αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει σε βάρος της, καθώς λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών απαιτούνται πολλαπλάσιοι πόροι για να εξασφαλιστούν οι ίδιες συνθήκες διαβίωσης με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. 

 

 

 Ο Αντιπεριφερειάρχης
Π.Ε. Φλώρινας
 
 Ο Δήμαρχος Φλώρινας
 Δημήτριος Ηλιάδης Ιωάννης Βοσκόπουλος
  Ο Δήμαρχος Αμυνταίου
  
Ιωακείμ Ιωσηφίδης 
  Ο Δήμαρχος Πρεσπών
  Βασίλειος Τσέπας

 

 

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα