24.01.2012 – Δελτίο Τύπου (για συνεδρίαση Δ.Σ. στις 20.01.2012)

 

 

Υπό την προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012.
Το κατεπείγον του θέματος συνίστατο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο Φλώρινας.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από την άρση της κήρυξης έκτακτης ανάγκης του Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι: 

«Σχετικά με τις δυσμενείς συνθήκες και τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στο Δήμο Φλώρινας», με εισηγητή το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλο.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φλώρινας αναφέρθηκε στο σκεπτικό και στη σχετική αλληλογραφία που προηγήθηκε της απόφασης κήρυξης του Δήμου Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στις επιστολές που έστειλε για το λόγο αυτό,
α) στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίες αναφέρονται στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης και στη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 80% στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος από τους δημότες του Δήμου Φλώρινας ,
β) στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακή στον οποίο εξέθεσε τις ανάγκες του Δήμου Φλώρινας,
γ) στον Υπουργό Εσωτερικών για την επιδότηση του Δήμου Φλώρινας με το ποσό των 500.000,00€, για την επισκευή των δρόμων,
δ) στο Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας για την οικονομική ενίσχυση του Δήμου για αγορά αλατιού και μίσθωση μηχανημάτων και
ε) στα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για την επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες για τη θέρμανση.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι συμφώνησαν απολύτως με την πρωτοβουλία του Δημάρχου να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι μόνο οφέλη μπορεί να έχει από μια τέτοια απόφαση.
Μετά την τοποθέτηση όλων των συμβούλων, ο κ. Δήμαρχος έκανε τις παρακάτω προτάσεις:
  1. Να οριστεί μια επιτροπή η οποία θα αναλάβει την έκδοση ενός ψηφίσματος για τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο Δήμο Φλώρινας και
  2. Η ίδια επιτροπή να ετοιμάσει ένα ψήφισμα για τη συμπαράσταση του Δήμου Φλώρινας στο Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών και Μηχανημάτων Φλώρινας η «ΓΑΙΑ», οι οποίοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των ορυχείων της Αχλάδας, καθώς και για τη μεταφορά λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο, με υψηλότατο κόστος
Ομόφωνα ορίστηκε επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Ασπρίδη, Μούσιου, Καραντζίδη και Αριστείδου.
Η πρόταση του κ. Ρασάικου, για την αποζημίωση των Δημοτικών Συμβούλων από τη σημερινή συνεδρίαση να δοθεί στους εργαζόμενους – χειριστές της Τεχνικής Υπηρεσίας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλλουν για τον αποχιονισμό του Δήμου Φλώρινας, έγινε δεκτή από τους Δημοτικούς Συμβούλους ομόφωνα.
Τα ψηφίσματα τα οποία ομόφωνα εγκρίθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους είναι τα εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Θέμα: «Στήριξη του Δήμου Φλώρινας λόγω ακραίων συνθηκών διαβίωσης εξαιτίας της έντασης και μακράς περιόδου δυσμενών καιρικών συνθηκών»
Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας λαμβάνοντας υπόψη:
Α) Τo αίτημα του Δημάρχου Φλώρινας κ. Ι. Βοσκόπουλου και την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθ. 231/16-01-2012 με την οποία κηρύχθηκε ο Δήμος Φλώρινας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
Β) Την ενημέρωσή μας μέσω του Δημάρχου από τις διευθύνσεις του Δήμου 1) για εξάντληση των κονδυλίων για αποχιονισμό, 2) την κατανάλωση και εξάντληση περισσοτέρων από 1000 τόνους αλατιού λόγω του παγετού, 3) την εξάντληση του συνόλου των υπερωριών του μόνιμου εργατικού δυναμικού, 4) την εξάντληση των καυσίμων και αναλώσιμων των μηχανημάτων, 5) τη λήξη των συμβάσεων με ιδιώτες ΕΔΕ.
Γ) Το υπερβολικό κόστος θέρμανσης των σχολείων και άλλων κτιρίων του δήμου με την υποχρεωτική χρήση πετρελαίου κίνησης μέσα σε πρωτοφανή παγετό.
Δ) Την προφανή αδυναμία μας εντός των ημερών να θερμάνουμε τα σχολεία του Δήμου μας.
Ε) Τις καταστροφές σε μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΦ καθώς και των περιφερειακών υδραγωγείων λόγω του πρωτοφανούς παρατεταμένου παγετού.
ΣΤ) Την καταστροφή όλου του οδικού δικτύου του Δήμου Φλώρινας και ιδιαιτέρως της πόλης με σημαντικές ζημιές σε δρόμους, πάρκα, πλατείες.
Ζ) Την έλλειψη επαρκούς μηχανολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των δυσχερών καιρικών συνθηκών στο διευρυμένο Καλλικρατικό Δήμο Φλώρινας.
Η) Την απόγνωση των κτηνοτρόφων που απομονώθηκαν στις εγκαταστάσεις τους χωρίς τροφές και νερό με τραγικά αποτελέσματα για τη διαβίωση των ζωντανών (μεγάλες απώλειες σε αριθμό ζώων και αποβολές κυημάτων λόγω ψύχους).
Θ) Τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, εφόσον το πολικό ψύχος σχεδόν επί ένα μήνα έφτανε στους -30 βαθμούς Κελσίου τις νυχτερινές ώρες στο ύπαιθρο.
Ι) Την αδυναμία των συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία, που πλήττει την περιφέρειά μας, με την ταυτόχρονη υπερβολική αύξηση των εξόδων (υψηλό κόστος θέρμανσης και αυξημένες ανάγκες σε κατάλληλα είδη ένδυσης και υπόδησης, μόνωσης κατοικιών, κλπ. λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής).
Κ) Την αδυναμία ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω παρατεταμένου παγετού με μέση
Θερμοκρασία -20 βαθμούς Κελσίου όλη την περίοδο των εορτών (σχεδόν 30 ημέρες) σε συνδυασμό με τη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική διαρροή προς την αγορά του Μοναστηρίου (FYROM).
Λ) Τη διακοπή λειτουργίας των τοπικών ορυχείων, που εντείνει την ανεργία της περιοχής μας.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
1) ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • για κάθε οικία
  • για κάθε επιχείρηση
  • για κάθε αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα
  • για κάθε Δημόσιο και Δημοτικό κτίριο
2) Αύξηση των κονδυλίων για θέρμανση, αποχιονισμό, επισκευών και μικρών έργων στο Δήμο Φλώρινας και ενισχυμένη επιχορήγησή του από τον κωδικό του Υπουργείου Εσωτερικών για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιούργησε ο ολικός και παρατεταμένος παγετός των προηγούμενων ημερών.
3) Άμεση αποζημίωση των Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Δήμου Φλώρινας.
4) Έκπτωση 50% στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ 2012.
5) Μετάθεση της απόδοσης ΦΠΑ τελευταίας περιόδου 2011 στο 2ο εξάμηνο του 2012.
6) Παράταση των υποχρεώσεων των Δημοτών προς το Δημόσιο για ένα (1) έτος.
7) Διετή παράταση αποπληρωμής δανείων ΤΕΜΠΜΕ και εγγυήσεων Δημοσίου.
8) Επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ του ενεργειακού Δήμου Φλώρινας.
9) Άμεση επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τακτικά δρομολόγια.
10) Άμεση λειτουργία των τοπικών ορυχείων και εφαρμογή του νόμου των λατομείων για απόδοση του φόρου ανταποδοτικότητας στο Δήμο που ανήκει.
ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Η Φλώρινα, εξαιτίας της νευραλγικής γεωστρατηγικής θέσης της στο τριεθνές, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού κράτους και εκτός των άλλων προσφέρει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία μας μέσω του ορυκτού πλούτου που διαθέτει και των λιγνιτών μονάδων της Δ.Ε.Η., που εδώ και δεκαετίες, λειτουργούν στην περιοχή. Όλοι εμείς οι κάτοικοι του ακριτικού Δήμου Φλώρινας, που επιλέξαμε να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο, ανεχόμενοι την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την απομύζηση του φυσικού πλούτου και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, με όλες τις ανάλογες συνέπειες στην καθημερινότητά μας, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ να υποστηριχτούμε από την πολιτεία, ώστε να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη και αξιοπρεπή επιβίωση που μας αξίζει και να διασφαλίσουμε στη χώρα μας τα ισχυρά σύνορα που της αξίζουν.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα