03.10.11-Δελτίο Τύπου (για συνεδρίαση επιτροπής Διαβούλευσης)

Με θέμα ημερήσιας διάταξης τους οριοδείκτες (κολωνάκια), που τοποθετήθηκαν επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου στην πόλη της Φλώρινας, συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Φλώρινας, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.  

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος λέγοντας τα εξής:
«Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Φλώρινας στελεχώνεται από έξι υπαλλήλους, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Φλώρινας.
Με το από 16-03-2011 έγγραφο της, η Δημοτική Αστυνομία προτείνει μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης, με σκοπό τη βελτίωση του κυκλοφοριακού των πεζών και των τροχοφόρων. Ένα από τα μέτρα, είναι και τοποθέτηση πλαστικών κολωνακίων στο μέσον και κατά μήκος της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου στην πόλη της Φλώρινας.

Εκτός όμως από την πρόταση της Δημοτικής Αστυνομίας, είχαν υπάρξει και προτάσεις πολιτών για την τοποθέτηση κολωνακίων στις συγκεκριμένες οδούς, ώστε να μην παρκάρει κανείς ανεξέλεγκτα και να εμποδίζει την κυκλοφορία.
Με την 17/2011 ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφασίστηκε η τοποθέτηση των κολωνακίων, σύμφωνα με την πρόταση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Με την 122/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, αποφασίζεται η τοποθέτηση των οριοδεικτών στις δύο αυτές οδούς.
Μετά την τοποθέτηση των κολονακίων (οριοδεικτών), υπήρξε θετική αντιμετώπιση για την κυκλοφοριακή αυτή ρύθμιση από το 90% σχεδόν των κατοίκων και της πόλης της Φλώρινας, αλλά και του υπόλοιπου Δήμου. Υπήρξαν βέβαια και διαμαρτυρίες από μέρος του εμπορικού κόσμου της Φλώρινας».
Μετά την εισήγηση του κ. Δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου, ακολούθησε η τοποθέτηση των παρευρισκομένων μελών της επιτροπής, φορέων και δημοτών, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα.
Ο δήμαρχος Φλώρινας, απαντώντας σε ερωτήματα και προβληματισμούς είπε:
-Μετά την τοποθέτηση των κολωνακίων διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των Δημοτών μας είναι σύμφωνη με αυτά και μάλιστα πάρα πολλοί, έχουν ζητήσει να τοποθετήσουμε κολωνάκια και μέχρι τα Δικαστήρια.
-Κάνοντας μια βόλτα στα καταστήματα έχω να σας πω ότι πολλοί από τους εμπόρους επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν δηλώσει ότι θίγονται επαγγελματικά. Άλλοι καταστηματάρχες ισχυρίζονται ότι δεν τους ενοχλούν τα κολωνάκια και ότι αναγκάστηκαν να διαμαρτυρηθούν, γιατί πιέστηκαν από τους συλλόγους που διαμαρτυρήθηκαν.
-Κάποιοι από τους καταστηματάρχες, όντως θίγονται οικονομικά, καθώς η πελατεία τους σταματούσε, έπαιρνε στα γρήγορα αυτό που χρειαζόταν και έφευγε.
Από εκεί και πέρα όμως, οφείλουμε να κοιτάξουμε και το καλό του συνόλου των δημοτών μας.
-Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης στις οποίες αναφερθήκατε ότι πρέπει να δημιουργηθούν, έχει γίνει ήδη αυτή η σκέψη και η πρόταση από τον Δήμο, αλλά για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απαιτείται μελέτη και χρήματα. Εφόσον λοιπόν εκπονηθεί η μελέτη, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κίνηση αυτή.
-Η δημιουργία κλειστού χώρου στάθμευσης, είναι ένα έργο το οποίο θέλει να κατασκευάσει η νέα Δημοτική Αρχή, αλλά στοιχίζει πολλά χρήματα. Και από τη στιγμή που παραλάβαμε έναν Δήμο με ένα μεγάλο έλλειμμα σχεδόν 5.000.000,00 €, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα στην παρούσα φάση να κατασκευάσουμε ένα τόσο μεγάλο έργο.
-Πολύ θετική και η πρόταση που ακούστηκε για τη χρήση ποδηλάτου και για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Φλώρινας, κάτι το οποίο μελετάται. Βέβαια, κάποιοι διαφώνησαν λέγοντας ότι δεν είμαστε Άμστερνταμ, αλλά μην ξεχνάτε ότι και αυτό κάποτε ήταν σαν τη Φλώρινα. Κάποτε και η περιοχή γύρω από το ποτάμι δεν είχε αξιοποιηθεί, αλλά φέτος δώσαμε ένα άλλο χρώμα και νόημα στην περιοχή αυτή με τις εκδηλώσεις που κάναμε. Δε σας κρύβω, ότι υπάρχει και η πρόταση από πολλούς Φλωρινιώτες το πεζοδρομημένο τμήμα του ποταμού να είναι κλειστό για τα αυτοκίνητα κάποιες ώρες το καλοκαίρι, ώστε να μπορεί να περπατάει και να απολαμβάνει την περιοχή ο κόσμος.
Όταν δεν δοκιμάσεις κάτι, δεν μπορείς να ξέρεις αν θα πετύχει ή όχι.
-Σχετικά με τον αποχιονισμό. Ο αποχιονισμός θα γίνει όπως γίνεται και στους στενούς δρόμους της πόλης, όπως για παράδειγμα στη Νικολάου Χάσου.
-Κάποια δέντρα χρειάζονται κλάδεμα, αυτό είναι γεγονός. Μεριμνούμε ήδη για αυτά γιατί τώρα είναι και η εποχή για τέτοιες εργασίες.
-Αναφέρθηκε, ότι αλλάζει η χρήση του δρόμου της Μ. Αλεξάνδρου και ότι ο δρόμος θα γίνει ταχείας κυκλοφορίας. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το όριο μέσα στην πόλη είναι μέχρι 50 χιλιόμετρα και εντός αυτού κινούνται όλοι μέσα στην πόλη.
-Ισχυριστήκατε ότι παραπονούνται πελάτες σας. Εμείς, έχουμε πολύ διαφορετικά ακούσματα.
-Ο κ. Γεώργιος Αντωνιάδης, Φαρμακοποιός, μας είπε σήμερα, ότι θα κόψει το δέντρο μπροστά από το μαγαζί του για να μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα πάνω στο πεζοδρόμιο. Δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο από ένα άτομο το οποίο θεωρούσα ότι έχει οικολογικές ευαισθησίες. Αυτό δείχνει ένα άτομο που ενδιαφέρεται καθαρά για το προσωπικό του συμφέρον και μόνο αγνοώντας το κοινωνικό σύνολο, τους συνανθρώπους του και το περιβάλλον.
-Για την τοποθέτηση των οριοδεικτών, δεν απαιτείται η ύπαρξη κάποιας μελέτης. Η χρήση των οριοδεικτών είναι για να τηρηθεί η σωστή κυκλοφορία σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. στους συγκεκριμένους δρόμους. Ο δρόμος και στη Μ. Αλεξάνδρου και στην 25ης Μαρτίου, είναι διπλής κατεύθυνσης, με ανώτατο όριο τα 50 χιλιόμετρα και απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση και στις δύο πλευρές.
-Ο ανεφοδιασμός των σπιτιών και των καταστημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, θα γίνει όπως γίνεται για παράδειγμα στη Νικολάου Χάσου, στην Αρχ. Παπαθανασίου, στην Καλλέργη, στον πεζόδρομο και αλλού, σε ώρες μη αιχμής και με τη δημιουργία παράκαμψης.
-Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που είναι σήμερα εδώ, αναφέρθηκαν και σε μια αλληλογραφία προς τον Δήμο Φλώρινας. Στείλατε λοιπόν, κάποια έγγραφα. Δεν περιμένατε απάντηση. Προφανώς γιατί κάποιοι σας κατευθύναν. Μου στείλατε και ένα δεύτερο έγγραφο για να συναντηθούμε. Επικοινωνούμε προφορικά ημέρα Σάββατο με τον κ. Ταλλίδη και μου λέει, ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθείτε το γραφείο μου. Του απαντώ βεβαίως, αλλά πριν έρθετε ας επικοινωνήσουμε και τηλεφωνικά μήπως προκύψει κάτι και χρειαστεί να απουσιάσω έκτακτα. Ούτε τηλέφωνο με πήρατε, ούτε ήρθατε στο γραφείο μου. Αντιθέτως, βγάλατε στον τύπο ένα έγγραφο, με ημερομηνία Παρασκευής και διαμαρτυρηθήκατε ότι δεν σας δέχομαι. Αυτό, μήπως είναι παράλογο; Kατά την εκτίμηση μου κάτι δείχνει. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
-Αναφερθήκατε επίσης, στη μείωση του τζίρου των καταστημάτων σας. Δε νομίζω ότι φταίνε τα κολωνάκια. Φταίει κυρίως η οικονομική κρίση και το γεγονός ότι οι Φλωρινιώτες πηγαίνουν και ψωνίζουν στο Μοναστήρι της F.Y.R.O.M. Και δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. Νομίζω, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος οφείλει να κάνει κάτι επί της ουσίας για το θέμα αυτό και να μην περιορίζεται μόνο σε διαμαρτυρίες.
-Λέτε επίσης, ότι δεν θέλετε την ένταση. Την ένταση την δημιουργήσατε και τη δημιουργείτε εσείς. Εμείς, απλά εφαρμόσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, ως οφείλαμε. Θα μπορούσατε κάλλιστα, να έρθετε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας όταν συζητείτο το θέμα και να πείτε την άποψη σας. Αντ’ αυτού, όταν ξεκινήσαμε την εφαρμογή της απόφασης αυτής, εσείς με βίαιες ενέργειες προσπαθήσατε να σταματήσετε με βίαιο τρόπο την τοποθέτηση των οριοδεικτών. Λογικό λοιπόν ήταν, να παραστεί η Αστυνομία. Έχετε δε, προβεί και σε μηνύσεις. Θα εκδικαστούν και αυτές και θα δούμε τι θα γίνει.
Πάντως, σήμερα θα αποφασίσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το θέμα και όχι εγώ».
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με 31 παρόντα μέλη, ψήφισε ομόφωνα την παραμονή των οριοδεικτών και στις δύο οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου.
Να σημειωθεί, ότι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Φλώρινας, αποτελείται από 45 μέλη, φορείς και πολίτες του Δήμου και συστάθηκε ύστερα από σχετική ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας. Στην Επιτροπή, είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση όσοι φορείς και πολίτες επιθυμούσαν, χωρίς καμία δέσμευση. Κάποιοι από τους φορείς την περίοδο της σύστασης της επιτροπής, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν. Η Επιτροπή θα μπορούσε να αποτελείται από 50 μέλη αλλά δυστυχώς μόνο 45 υπέβαλαν αίτημα και συμπεριλήφθησαν όλοι χωρίς να εξαιρεθεί κανείς.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα