05.12.11-Δελτίο Τύπου (ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΣΤΙΣ 04-12-2011)

dsc_0308.jpgΥπό την προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η «Ψήφιση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2012», με εισηγητή τον κ. Δήμο Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Οικονομικού Τμήματος του Δήμου Φλώρινας.
Η συνεδρίαση, ήταν ειδική καθώς σύμφωνα με το άρθρο 159, παράγραφος 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καλείται αυτοδίκαια το Δημοτικό Συμβούλιο την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου για τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η σχετική ετοιμότητα, ο προϋπολογισμός ψηφίζεται τη δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 11 Δεκεμβρίου 2011. Συγκεκριμένα: άρθρο 159 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων
«Παράγραφος 2. Αν το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν καταρτιστεί και δεν υποβληθεί, όπως προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, ή αν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή ο πρόεδρος της Κοινότητας δεν μεριμνήσουν για να συγκληθεί το συμβούλιο έως το τέλος Νοεμβρίου, το συμβούλιο συνέρχεται αυτοδίκαια την πρώτη Κυριακή μετά την ημερομηνία αυτή και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παράγραφος 3. Σε περίπτωση που το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο δεν συντάξει και ψηφίσει τον προϋπολογισμό κατά τα προαναφερόμενα, συνέρχεται αυτοδίκαια εκ νέου, τη δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο του Οικονομικού Τμήματος, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού και για το λόγο αυτό το θέμα θα συζητηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Ασπρίδη, της κ. Μούσιου και του κ. Τσιώκα.
Ο κ. Δήμαρχος, στην τοποθέτηση του δήλωσε:
«Δυστυχώς στην αίθουσα αυτή ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Ασπρίδης, θεωρεί ότι η κάθε πρόταση που καταθέτει είναι αυτή που πρέπει να ληφθεί υπόψη και ότι μόνο η πρόταση του είναι σύμφωνη με το νόμο. Παραβλέπει βέβαια, ότι ούτε νόμιμες είναι, ούτε προβλέπονται από πουθενά. Για παράδειγμα μας λέει διαρκώς ότι ο Δήμος πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πουλμανάκια που έχει για τη μεταφορά των μαθητών.
Μα ούτε οδηγούς έχουμε για να τα οδηγήσουν, ούτε συνοδούς, ούτε προβλέπεται από πουθενά κάτι τέτοιο. Κάναμε την προκήρυξη, όπως προέβλεπε η νομοθεσία. Μακριά από εμάς τέτοιες σκέψεις ή εκδουλεύσεις.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια γνωστή διαδικασία. Εάν δεν είναι έτοιμος την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί τη δεύτερη Κυριακή, όπως ακριβώς προβλέπεται. Εάν τη δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου δεν είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός, τότε μπορείτε να μας κατηγορήσετε για όσα προκαταβολικά μας κατηγορείτε».
Μετά την ενημέρωση του αρμοδίου υπαλλήλου και κατά την τοποθέτηση του Δημάρχου, ακολούθησε μια πρωτοφανής επίθεση του συνδυασμού του κ. Ασπρίδη τόσο στην πρόεδρο, που αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, όσο και στο πρόσωπο του Δημάρχου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση και να αποχωρήσει η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Ασπρίδη.
Ο κ. Δήμαρχος, μετά τα λυπηρά γεγονότα, είπε τα εξής:
«Λυπάμαι πολύ για τη συμπεριφορά του κ. Ασπρίδη, η οποία μας άφησε πραγματικά έκπληκτους, καθώς διετέλεσε και δώδεκα χρόνια Δήμαρχος. Θα έπρεπε να ξέρει και πως λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ότι πρέπει να σέβεται τους θεσμούς. Θα μπορούσε να είχε διαβάσει τον κανονισμό και να λύσει όλες του τις απορίες. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ.
Δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο προϋπολογισμός. Υπήρξε κάποια αδυναμία στην οικονομική υπηρεσία, οι Πρόεδροι τω Κοινοτήτων δεν είχαν στείλει έγκαιρα τις προτάσεις τους και έτσι υπήρξε η καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα όμως, έχουν τηρηθεί όλες οι απαραίτητες ημερομηνίες.
Όσον αφορά το σχόλιο του κ. Τσιώκα, έχω να πω ότι τον προϋπολογισμό τον συντάσσει η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με την Τεχνική και μετά από προτάσεις που υποβάλλουν οι Τοπικές Κοινότητες.
Αφού συνταχθεί, συζητείται πρώτα στην Οικονομική Επιτροπή, μετά στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και έπειτα περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κανόνες. Πρέπει να σεβόμαστε και τους εαυτούς μας και τους συναδέρφους μας και το προεδρείο. Δεν μπορούμε να παίρνουμε το λόγο αυθαίρετα και να λέμε ότι θέλουμε.
Κυρία Μούσιου, ο προϋπολογισμός συντάσσεται από τις οικονομικές υπηρεσίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνταχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ή από την οικονομική επιτροπή. Η οικονομική επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, αφού συνταχθεί από την οικονομική υπηρεσία.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω, ότι πριν από λίγο γύρισα από το Αρμενοχώρι, όπου πραγματοποιήθηκε μια λαϊκή συνέλευση για τη διάθεση της αίθουσας ΚΕΦΟ, όπου δικαιωθήκαμε σήμερα όταν λέγαμε ότι οι όποιες ενέργειες είχαν γίνει για την αίθουσα αυτή ήταν υποκινούμενες. Διότι ενώ έγινε η συνέλευση στο διάστημα που είχαμε πει, σήμερα απ’ αυτούς που έβαζαν αλυσίδες στις πόρτες, έσπαγαν τις κλειδαριές και έδιωχναν τους υπαλλήλους έξω από τα γραφεία δεν ήταν παρών κανείς! Ούτε και ορισμένοι από τα ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός, ούτε από όλους αυτούς που είχαν δείξει ενδιαφέρον! Σήμερα λοιπόν έπεσαν οι μάσκες! Και έπεσαν και εδώ μέσα οι μάσκες, καθώς η πρόθεση συνεργασίας που έχει δηλώσει ο κ. Ασπρίδης ότι θέλει να έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το καλό του Δήμου μας, δεν ισχύει. Φάνηκε σήμερα ποια είναι η πρόθεση του συνδυασμού του κ. Ασπρίδη για συνεργασία».

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα