Σε δύο ειδικές συνεδριάσεις συγκλήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, υπό την Προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου.
Η πρώτη ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη 1:00μμ με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη, το οποίο είναι «Ψήφιση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2012 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Δ. Χαρίτου, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Οικονομικού Τμήματος Δήμου Φλώρινας.

 

Πριν τη συζήτηση του θέματος, προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, στις οποίες απάντησε ο κ. Δήμαρχος λέγοντας τα εξής:
-Στον κ. Ασπρίδη για την ημέρα συνεδρίασης. «Μας κατηγορείτε κ. Ασπρίδη για την ημέρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης. Γνωρίζετε ότι ο Δήμος Κοζάνης, Εορδαίας και άλλοι Δήμοι δεν έχουν στείλει ακόμα πρόσκληση για τη συζήτηση του προϋπολογισμού τους; Γνωρίζετε ότι η εγκύκλιος για τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα και δεν έχει βγει στο ΦΕΚ;
Στις 05-12-2011 βγήκε κοινή Υπουργική Απόφαση, για την οποία ενημερωθήκαμε εμείς στις 07-12-2011 και η οποία θα πάει για δημοσίευση. Άρα, σήμερα δε θα έπρεπε καν να συνεδριάζουμε κ. Πρόεδρε για τον προϋπολογισμό. Θα έπρεπε να είχαμε έρθει και να είχαμε φύγει, αφού η απαραίτητη νομοθεσία δε μας έχει έρθει. Η δε οικονομική υπηρεσία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τη σύνταξη του προϋπολογισμού από προχθές και όχι από παλιότερα όπως και έγινε και με τις δυσκολίες που είχε η οικονομική υπηρεσία, η οποία έχει καταβάλει τα μέγιστα και προσπαθεί να εξοφλήσει όλα τα χρέη, από πέρσι το Σεπτέμβρη, ώστε να δώσουμε και μια ανάσα στην αγορά. Εδώ οφείλω να συγχαρώ όλους τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας για την πραγματικά αξιόλογη δουλειά που κάνουν.
Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι εδώ μέσα λειτουργούμε με βάση τη νομοθεσία και μόνο. Και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, επειδή προβλέπεται αυτή η συνεδρίαση τη συγκεκριμένη μέρα από τη νομοθεσία.
Όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις κ. Ασπρίδη, θα μου επιτρέψετε σε επόμενη συνεδρίαση και μόλις τελειώσουμε με όλα όσα πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την περίοδο, θα φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες τις απευθείας αναθέσεις, τις οποίες κάνατε επί θητείας σας.
Αναφέρεστε επίσης κ. Ασπρίδη στη ΔΕΥΑΦ. Έχω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, καταφέραμε και μειώσαμε το κόστος του νερού 27%. Καταφέραμε λοιπόν να μειώσουμε το κόστος του νερού, όσο και αν προσπαθείτε να απαξιώσετε το γεγονός αυτό».
-Στον κο Τσακμάκη για τη σύνταξη του προϋπολογισμού. «Κύριε Τσακμάκη, κανένας δίνει οδηγίες στους εργαζόμενους. Εάν δίνατε εσείς οδηγίες επί ημερών σας καλά κάνατε. Αλλά τέτοιου είδους μομφές θα ρίχνετε. Οι υπάλληλοι που είναι στο Δήμο Φλώρινας, ανήκουν σε διάφορους πολιτικούς χώρους και ο καθένας ψήφισε αυτό που ήθελε. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν, ότι κανένας δεν έδωσε οδηγίες στους υπαλλήλους ως προς τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Και αυτό μπορεί να σας το διαβεβαιώσει και ο αρμόδιος υπάλληλος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα εδώ. (στο σημείο αυτό ρωτήθηκε ο υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας κ. Κρουσοράτης, αν έχει κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος απάντησε πως όχι).
Έχω εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους του Δήμου κ. Τσακμάκη, ανεξάρτητα πού ανήκουν, ανεξάρτητα ποιον ψηφίζουν. Τους θεωρώ συνεργάτες και τους έχω εμπιστοσύνη.
Ο προϋπολογισμός λοιπόν συντάχθηκε από την οικονομική υπηρεσία, σε άμεση συνεργασία με τον κ. Επίτροπο, με τον οποίο έως τώρα έχουμε άψογη συνεργασία και η βοήθεια του είναι πραγματικά απαραίτητη στη σωστή λειτουργία του Δήμου. Με τα μειωμένα έσοδα μας, προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα προϋπολογισμό με σκοπό να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας».
-Στην κ. Μούσιου για τη δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ και το ρόλο της αντιπολίτευσης. «Μας ζητάτε να έχουμε ανοχή ως προς την αντιπολίτευση. Σε τι να έχουμε ανοχή; Στα ψεύδη τα οποία λέγονται ή στις ανακρίβειες; Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι αυτός. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός και συγκεκριμένος. Περιμένουμε να μας υποβάλλει προτάσεις και να μας κατακρίνει για ότι κάνουμε λάθος.
Λέτε κ. Μούσιου, ότι δεν ερωτηθήκατε για να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Μα όπως προβλέπεται ζητάμε τις απόψεις και τις προτάσεις σας. Ήδη το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού, έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση και μπορείτε να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Και εσείς και όλοι οι Δημότες του Δήμου μας».
Το θέμα της πρώτης ειδικής συνεδρίασης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Τσακμάκης, Τσιώκας, Στάιος, Κωτσαλίδου, Ακριτίδης, Μούσιου, Πετκάνης, Σαχινίδης, Σταύρου και Καραντζίδης, ψήφισαν κατά.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ειδικής συνεδρίασης, ξεκίνησε η δεύτερη κατά σειρά ειδική συνεδρίαση, με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη την «Ψήφιση Ετησίου Προγράμματος Δράσης του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Ο κ. Δήμαρχος, απαντώντας στις τοποθετήσεις των συμβούλων για το θέμα είπε:
Στην κ. Μούσιου, για το έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δ.Σ. «Πού διαπιστώθηκε η έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας κ. Μούσιου; Δε σας δόθηκε ποτέ ο λόγος ή δε ζητήθηκαν οι απόψεις σας; Σας το είπα και σας το λέω ξανά, ότι κάνουμε ό, τι προβλέπεται από τη νομοθεσία και τίποτα διαφορετικό. Δε θα γίνουμε παράνομοι».
Στον κ. Καραντζίδη για το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. «Κύριε Καραντζίδη, δε διαφωνώ καθόλου με τη λογική σας. Αλλά δε νομίζω ότι στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, θα πρέπει να συμπεριληφθούν κείμενα διαμαρτυρίας. Έχετε δίκιο ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Ίσως κάποια από αυτά να μην τα αντιμετωπίζουμε σωστά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι διαφορετικό λόγω της νομοθεσίας. Πολλές φορές η νομοθεσία μας στραγγαλίζει. Αν θυμόσαστε καλά ως Νομάρχης έλεγα ότι είμαι αντίθετος με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμος να εφαρμοστεί και δεν είναι ούτε και σήμερα.
Η νομοθεσία όπως υπάρχει, μας επιβάλλει κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, όπως για παράδειγμα οι κανονισμοί λειτουργίας, τους οποίους μας έστειλαν και τους δεχτήκαμε ως έχουν. Στη φιλοσοφία συμφωνούμε, απλώς έχουμε δεμένα τα χέρια μας με τη νομοθεσία κ. Καραντζίδη».
Στον κ. Τσακμάκη για το κολυμβητήριο. «Για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου κ. Τσακμάκη, η οποία όντως συμπεριλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, είμαστε σε συζητήσεις με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για να καταλήξουμε πώς θα λειτουργήσει και στη συνέχεια θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Φλώρινας, ΑΝΦΛΩ, Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Περιφέρειας και αν θέλουν και οι άλλοι δύο Δήμοι, για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε. Το μεγαλύτερο βάρος φυσικά, θα είναι στο Δήμο Φλώρινας. Πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και θα μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε».
Στον κο Ασπρίδη για τη σύνταξη του ετήσιου προγράμματος δράσης. «Κύριε Ασπρίδη, δεν κάνατε καμία πρόταση για το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, παρά μόνο παρατηρήσεις. Υπάρχει διαφορά σε αυτό. Στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης δε γράφουμε έκθεση ιδεών, αλλά τα έργα τα οποία μπορούμε να υλοποιήσουμε. Είμαστε ένας μικρός Δήμος και με τα πενιχρά έσοδά μας προσπαθούμε να λειτουργήσουμε και να ορθοποδήσουμε».
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Τσακμάκης, Τσιώκας, Στάιος, Κωτσαλίδου, Ακριτίδης, Μούσιου, Πετκάνης, Σαχινίδης, Σταύρου και Καραντζίδης, ψήφισαν κατά.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα