Με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Παπαϊορδανίδη, συναντήθηκε στο γραφείο του, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.
Σκοπός της επίσκεψης του κ. Παπαϊορδανίδη στο Δήμο Φλώρινας, ήταν η ενημέρωση του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, εξ αιτίας των παρατεταμένων πολικών θερμοκρασιών και των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου κ.κ. Αλεξιάδης, Αριστείδου, Λουκάς, Μπέλτσος και Σταυρίδης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Ρίζου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαϊορδανίδης δήλωσε:
«Πριν από την επίσκεψη μας στο Δημαρχείο, επισκεφθήκαμε κ. Δήμαρχε τις Τοπικές Κοινότητες Τριποτάμου και Φλαμπούρου, όπου συνομιλήσαμε με τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί, ώστε να αφουγκραστούμε τα προβλήματα τα οποία βιώνουν.
Σε σας κ. Δήμαρχε, ολοκληρώνουμε την επίσκεψη μας στο Δήμο Φλώρινας, γιατί ως παράταξη επικροτούμε την πολιτική πρωτοβουλία που αναλάβατε και υλοποιήθηκε τελικά, με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, να κηρυχτεί τελικά τις προηγούμενες μέρες, ο Δήμος Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Θέλω να συμπληρώσω το εξής για τις σειρήνες που ακούγονται, ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε δυσλειτουργία και δεν υπήρξε δυνατότητα να πάρει απόφαση ένας πολίτης που ήθελε να κινηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, για τουριστικούς σκοπούς, ότι είναι ανυπόστατες και δεν χρήζουν σοβαρότητας. Νομίζω, ότι αυτό που προέχει πρώτα και σωστά το έβαλε ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, είναι η προστασία των πολιτών στα όρια του Δήμου. Θέλω να συμπληρώσω επίσης το εξής, ότι εκεί ακριβώς έγινε και η εμπέδωση του νέου θεσμού, μέσα από μια αγαστή συνεργασία τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να βοηθούμε στις δύσκολες μέρες που είμαστε τα προβλήματα τις καθημερινότητας και να δρομολογούνται μέσα από ομαλές λύσεις. Δεν είμαστε εδώ για να πούμε ότι πρωτοβουλίες που είναι προς τη θετική κατεύθυνση ότι δεν πρέπει να τις επικροτούμε, το αντίθετο μάλιστα. Είμαστε εδώ για να ενισχύουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και θα θέλαμε σε αυτή την κατεύθυνση να συγχαρούμε το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή.
Μια από τις ευεργεσίες που προκύπτουν από την κήρυξη του Δήμου Φλώρινας σε έκτακτη ανάγκη, είναι ότι δε θα υπήρχε αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου ολίγων ημερών, εάν δεν υπήρχε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άρα, σωστά σκεπτόμενος και νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει μια συνολική προσέγγιση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, γιατί δεν είναι μόνο η Φλώρινα που αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο, η οποία αντιμετωπίζει τα πιο ακραία φαινόμενα, όλη η Δυτική Μακεδονία ήταν στην κατάψυξη τις προηγούμενες μέρες και δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει και τις επόμενες, καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά. Άρα, χρειάζεται μια ετοιμότητα, ένας σχεδιασμός, ένας συντονισμός και προ πάντων μια συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγχαρητήρια πραγματικά από την παράταξη τη δική μας. Και την ενέργεια σας αυτή, θα την αναδείξουμε και στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο».
Ακολούθως, ο Δήμαρχος Φλώρινας είπε:
«Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, καθώς είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από μέλη της Περιφέρειας, στο Δήμο Φλώρινας. Και αυτό σας τιμά, διότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία επίσημη επίσκεψη από την Περιφέρεια, για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος, και κυρίως, αυτά που προέκυψαν πρόσφατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Όπως ακριβώς είπατε, ειλικρινά θα περίμενα από την πρώτη μεγάλη χιονόπτωση όπου δημιουργήθηκε όλη η αναστάτωση, αλλά και από τη δεύτερη επίσης μεγάλη χιονόπτωση, στην οποία είχαμε αποκλεισμό χωριών, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και σπάσιμο κλαδιών από το βάρος του χιονιού, να είχε ήδη κηρυχτεί όλη η Περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν ξέρω για πιο λόγο ορισμένοι φοβούνται την ορολογία αυτή, κάτι που είναι λάθος. Όταν κηρύττεις μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχεις πολλά οφέλη. Αυτά που ήθελαν να προβάλουν κάποιες σειρήνες, ότι πλήττεται ο τουρισμός, είναι λανθασμένα. Διότι δε σας κρύβω, ότι πριν ακόμα ζητήσω από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να θέσει το Δήμο Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχα δώσει πολλές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς των Αθηνών και σε τηλεοπτικά κανάλια, όπου ανέφερα ότι ναι μεν το ψύχος είναι υπερβολικό, αλλά η Φλώρινα είναι πανέμορφη για τους επισκέπτες, ότι οι κύριοι άξονες είναι πεντακάθαροι, ότι δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου μας. Απλώς τόνισα, το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στις Τοπικές Κοινότητες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Αναγκάστηκα να κάνω το αίτημα αυτό, διότι ως Δήμος είχαμε προβλέψει το ποσό των 40.000,00€ για την αγορά αλατιού και είχαμε περίπου 200 τόνους από την προηγούμενη χρονιά. Δε σας κρύβω ότι, τις περίπου 20 μέρες τις κακοκαιρίας ξοδέψαμε περίπου 1000 τόνους αλάτι, έναν τεράστιο αριθμό. Ως Νομάρχης, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, τόσο αλάτι δεν είχαμε ξοδέψει ούτε κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου χειμώνα. Βλέποντας λοιπόν, την κατάσταση αυτή, βλέποντας ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα χωριά, διότι δεν έχουμε μικρά μηχανήματα για να καθαρίσουμε τους εκεί μικρούς δρόμους, ότι τελείωσε το αλάτι μας, το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών από τα 40 άτομα προσωπικό με οχτάμηνη σύμβαση που ζητήσαμε να προσλάβουμε μας ενέκρινε μόνο 12, τα οποία απασχολήθηκαν για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εργατικό προσωπικό και χειριστές, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, το ποσό για τη μίσθωση των μηχανημάτων έχει και αυτό εξαντληθεί, καθώς εργάστηκαν πολλές ώρες, θεώρησα σκόπιμο να ζητήσω έμμεσα τη βοήθεια της Περιφέρειας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύττοντας το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με την απόφαση αυτή λοιπόν, μπορέσαμε να ζητήσουμε διάφορες επιχορηγήσεις, ενώ θέλαμε να καταλάβουν στην Αθήνα, ότι όταν λέμε ότι στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -30ºC, εννοούμε πραγματικά -30ºC. Θα έλεγα, ότι ήταν «ευτύχημα», το γεγονός ότι μας επισκέφθηκε αυτές τις δύσκολες μέρες ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση αυτή.
Μετά το αίτημα μας αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκε άμεσα. Επικοινώνησα δε και με την κ. Μπάστα, η οποία επίσης ανταποκρίθηκε άμεσα. Στη συνέχεια, έστειλα αιτήματα στους φορείς, ώστε να τους ενημερώσω για τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε.
Αρχικά, έστειλα ένα έγγραφο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου έθεσα υπόψη τους, τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτουμε για τον αποχιονισμό, καθώς επίσης και τις ανάγκες τις οποίες έχουμε. Μια από τις ανάγκες μας, ήταν και ο καθαρισμός των χιονιών από την πόλη της Φλώρινας, η απομάκρυνση τους δηλαδή από τους δρόμους και η ρίψη τους στο ποτάμι ή οπουδήποτε αλλού, πράγμα το οποίο δεν έγινε.
Για την ακρίβεια, δεν έγινε τίποτα απολύτως το διάστημα που ήμασταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άρα, παραμένουμε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν προγενέστερα.
Μια ακόμη επιστολή που στείλαμε στις 17 Ιανουαρίου 2012, ήταν προς τον κύριο Πρωθυπουργό και την οποία κοινοποιήσαμε και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Με την επιστολή μας αυτή, ζητήσαμε την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για την περιοχή μας. Στην ίδια επιστολή, έθεσα και την επιδότηση 80% που έχουν οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Η. Α.Ε., την οποία ίδια επιδότηση θα έπρεπε να έχουν και οι κάτοικοι του Δήμου μας, διότι εδώ είναι τα ορυχεία, οι μονάδες τις ΔΕΗ, έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση. Άρα, είναι απαραίτητη αυτή η επιδότηση για τους κατοίκους της Φλώρινας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ, να παίρνει αυτή την επιδότηση στην Αθήνα και να μην την παίρνει ένας χαμηλόμισθος στη Φλώρινα, ο οποίος δεν μπορεί να αγοράσει ούτε ξύλα. Άρα, αν θα μπορούσε να πάρει ένα ηλεκτρικό σώμα και αν είχε χαμηλό κόστος ρεύματος, θα ζεσταινόταν με αυτό.
Επίσης, στην ίδια επιστολή ζήτησα από τον κ. Πρωθυπουργό και τη δική του συμβολή για την κατασκευή της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας. Πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα, είχαμε μια σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου, έθεσα το θέμα, μου απάντησε ότι θα το δούμε με το Γενικό Γραμματέα, ζήτησα αν μπορούσαμε να τον βλέπαμε το ίδιο απόγευμα ή μια από τις επόμενες μέρες και απάντηση δεν πήρα. Είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, διότι το πρόβλημα το οποίο υπάρχει με την τηλεθέρμανση είναι η εξεύρεση των ίδιων πόρων. Για αυτό ζητάω, ένα μεγάλο ποσό του Τοπικού Πόρου να πάει στους Δήμους, ώστε να δεσμεύσω από τον Τοπικό Πόρο σταδιακά χρήματα για τη ΔΕΥΑΦ, για να μπορούν να καλυφθούν οι ίδιοι πόροι που χρειάζονται για τη συμμετοχή.
Δε σας κρύβω, ότι από τους αρχηγούς τον κομμάτων απάντησε μόνο κ. Καρατζαφέρης από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Επίσης, στείλαμε ένα έγγραφο στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, από τον οποίο ζητώ το ποσό των 40.000,00€ για την αγορά αλατιού και 50.000,00€ για τη μίσθωση μηχανημάτων, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον υπόλοιπο χειμώνα.
Ακολούθως, ζήτησα από τον Υπουργό Εσωτερικών να μας επιχορηγήσει με το ποσό των 500.000,00€, για την αποκατάσταση των δρόμων, διότι άμα περάσετε από πολλούς δρόμους τη Φλώρινας, θα διαπιστώσετε μεγάλες λακκούβες που έχουν δημιουργηθεί αυτή την περίοδο.
Από τον Υπουργό Εσωτερικών και από το Υπουργείο Παιδείας, ζήτησα να υπάρξει έξτρα επιχορήγηση των σχολικών μονάδων του Δήμου για να καλύψουμε τα έξοδα θέρμανσης αυτών.
Αυτές είναι οι ενέργειες που κάναμε μέχρι σήμερα ως Δήμος και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ανταπόκριση. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι θα δει με τι ποσό θα μας επιχορηγήσει, καθώς έχει μόνο 700.000,00€ για ολόκληρη τη χώρα.
Σημαντική λοιπόν η παρουσία σας εδώ σήμερα και σημαντική πιστεύω ότι θα είναι και η προσφορά σας, στις ενέργειες που κάναμε έως σήμερα.
Να σας ενημερώσω σε αυτό το σημείο, ότι αυτή τη στιγμή, έχουμε πολλά χωριά τα οποία δεν έχουν νερό, γιατί έχει καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης. Πιστεύουμε ότι με τις ενέργειες μας, θα αποκατασταθεί και αυτό το πρόβλημα σύντομα.
Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά που είστε σήμερα εδώ και τονίζω ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιείται στο Δήμο σε επίπεδο Περιφέρειας».
Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Παπαϊορδανίδης είπε:
«Να είστε βέβαιος ότι το δίκαιο των αιτημάτων της Τοπικής Αρχής της Φλώρινας, θα το στηρίζουμε διαχρονικά. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή και προεκλογικά ήμασταν υπέρ της ισόρροπης κατανομής των πόρων, αν θέλουμε να λειτουργούμε ισόρροπα ως Περιφέρεια. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εις βάρος της Φλώρινας, της Καστοριάς και των Γρεβενών. Πρέπει να στηρίζουμε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, για να πετύχουμε την εμπέδωση του νέου θεσμού.
Το έργο της τηλεθέρμανσης είναι ένα διαχρονικό αίτημα και πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση του από το ταμείο συνοχής και να προχωρήσει όλο αυτό που είπατε με την ιδία συμμετοχή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι και αναπτυξιακό έργο, αφού δημιουργεί στα νοικοκυριά της Φλώρινας να πάνε ένα βήμα μπροστά, με χρήματα που μέχρι τώρα τα καταναλώνουν για δαπάνες θέρμανσης. Εμείς, στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο, θα ενισχύσουμε όλα όσα είναι προς την κατεύθυνση να δοθεί επίδομα θέρμανσης στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι «ξεζουμίζει», το μεγαλύτερο τμήμα των εισοδημάτων τους αυτή την περίοδο. Και ως συνεπείς πολίτες που καταβάλουν φόρους για οτιδήποτε αποφασίζει η κεντρική Κυβέρνηση, νομίζω ότι είναι ένα διαχρονικό αίτημα που πρέπει με πολύ προσοχή να το δει.
Ο μοναδικός πλούτος που διαθέτουμε ως Περιφέρεια, είναι ο φυσικός πλούτος των δασών και το υδάτινο δυναμικό μας. Και επειδή πολύ καλά γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο, κάτι που είναι και λογικό, έχουμε ανεξέλεγκτη υλοτομία, είμαστε εδώ και σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να προστατεύσουμε αυτό το φυσικό πλούτο, για να μην φτάσουμε σε ανάποδα αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε πραγματικά για την ενημέρωση. Νομίζω ότι ήταν πλήρης και μας διαφωτίζει και εμάς σε μια σειρά από ζητήματα. Να είστε βέβαιος και εσείς και οι συνεργάτες σας σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνετε. Εξάλλου, το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, μόνο μέσα από την καλή συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, μπορούμε να πάμε την Περιφέρειας μας, ένα βήμα μπροστά».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Φλώρινας, κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι ως κλινική είναι πανέτοιμη να περιθάλψουν το όποιο περιστατικό προκύψει και ότι έως και σήμερα υπήρχε εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας.
Τέλος, ο κ. Δήμαρχος έδωσε στον κ. Παπαϊορδανίδη όλη τη σχετική αλληλογραφία την οποία και ανέφερε.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα