Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του «Αθήνα 9.84» στο Γκάζι, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2011, η παρουσίαση του λευκώματος- τόμου της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας «Δύο πόλεις, δύο λίμνες, μια ιστορία».
Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Φλώρινας και τηn Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Το λεύκωμα- τόμος περιλαμβάνει φωτογραφίες του εκδότη, φωτογράφου και σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Παπακαρμέζη από τα μνημεία της Πελαγωνίας, καθώς και εμπεριστατωμένα κείμενα των καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανασίου Καραθανάση και κ. Γλυκερίας Χατζούλη.
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ευσέβιος, Μητροπολίτες από όλη τη χώρα, οι Βουλευτές του Νομού κ. κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Λιάνης, ο Δήμος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης, Φλωρινιώτες που κατοικούν στην Αθήνα, καθώς και πλήθος άλλου κόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους ήχους των χάλκινων της Φλώρινας, από την ορχήστρα του κ. Τζαμπάζη. Για το λεύκωμα μίλησαν ο Μητροπολίτης Καστοριάς, κ. Σεραφείμ, ο Βουλευτής του Νομού Φλώρινας κ. Γιώργος Λιάνης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κ. Νικόλαος Μέρτζος και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Αθανάσιος Παλιούρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ευσέβιος και διαβάστηκε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.


Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στον χαιρετισμό του είπε: «Ήταν αδύνατον ο Δήμος Φλώρινας να απουσιάζει από μια τέτοια σημαντική εκδήλωση. Άλλωστε πάντοτε οι τοπικοί φορείς βρίσκονται κοντά στην τοπική Εκκλησία και στον Επίσκοπό μας. Στα έντεκα χρόνια πού έχουμε Μητροπολίτη τον πατέρα Θεόκλητο, τον χαρισματικό αυτόν άνθρωπο, με το πλατύ χαμόγελο και την γεμάτη αγάπη καρδιά κατανοήσαμε πως χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας στα τοπικά δρώμενα δεν πάμε καλά. Το διαπιστώνουμε αυτό και στις κρίσιμες ημέρες που διερχόμαστε. Θελήσαμε να βγάλουμε τον Θεό και την Εκκλησία από την Ελλάδα και τώρα θερίζουμε θύελλες. Όμως δόξα τω Θεώ. Εμείς στη Φλώρινα ακόμα κρατάμε. Και παρ’ όλες τις διαφωνίες μας, στα κρίσιμα ομονοούμε, με μπροστάρη πάντα την τοπική Εκκλησία μας. Γι’ αυτό και σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Οι βουλευτές μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Φλωρινιώτες των Αθηνών, οι φίλοι της Φλώρινας. Όχι μόνο για να τιμήσουμε και να επαινέσουμε μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας, αλλά για να εκφράσουμε ενωμένοι κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας μας την απόφασή μας ότι παρά τις μαύρες ημέρες που ζούμε, παρ’όλες τις δυσκολίες μας πού διερχόμαστε, παρ’ όλες τις ανισότητες που υφιστάμεθα-καίμε ακόμη καλοριφέρ στη Φλώρινα και εν τούτοις πληρώνουμε ίδια τιμή στο πετρέλαιο με τη νότια Ελλάδα- εμείς οι ακρίτες Φλωρινιώτες ενωμένοι θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και δίπλα στην Εκκλησία μας. Θα αγωνιζόμαστε για τα εθνικά δίκαιά μας, αλλά και για τα καθημερινά προβλήματά μας με αξιοπρέπεια και δημιουργικότητα. Σεβασμιότατε Ποιμενάρχα μας κ. Θεόκλητε σας ευχαριστούμε, γιατί κοντά στα τόσα πού μας προσφέρετε, μάς δίνετε την άνεση να σας θεωρούμε ενωτικό παράγοντα όλων των Φλωρινιωτών. Σας ευχαριστούμε πού στέκεστε δίπλα μας στα εύκολα και στα δύσκολα, που αγωνίζεστε μαζί μας, πού διεκδικείτε μαζί μας. Εμείς καμαρώνουμε για εσάς, εύχομαι το ίδιο να κάνετε εσείς για εμάς. Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος πού έθεσε την όλη εκδήλωση υπό την αιγίδα της. Στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο μαζί με τις ευχαριστίες μου και τον σεβασμό μου του εύχομαι ταχεία αποκατάσταση της υγείας του. Λυπηθήκαμε πολύ για την ακούσια απουσία του. Ευχαριστώ και όλους σας πού μας τιμήσατε με την παρουσία σας». Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του λευκώματος, ακολούθησαν το χορευτικό του Γιάννη Κωνσταντίνου και του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας, οι οποίοι παρέσυραν όλους τους παρευρισκόμενους σε ένα μεγάλο κυκλικό χορό, αλλά και στην έξοδο του αμφιθεάτρου, όπου προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα και κρασιά από τη Φλώρινα.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα