29.12.11-Δελτίο Τύπου για αποχιονισμό

Το θέμα του αποχιονισμού του Δήμου Φλώρινας, κατά την περίοδο των έντονων χιονοπτώσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου και διήρκεσαν σχεδόν έως και το βράδυ της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2011, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011.
Τι έντονες χιονοπτώσεις διαδέχτηκαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την άμεση μετατροπή του χιονιού σε πάγο, γεγονός το οποίο δυσχέρανε σημαντικά το έργο των μηχανημάτων αποχιονισμού του Δήμου Φλώρινας.
Το μέγεθος της κακοκαιρίας σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, φάνηκε και από το γεγονός ότι εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της Εγνατίας οδού από Κοζάνη προς Γρεβενά και Ήπειρο διεκόπη, ενώ πολλά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στον παρακαμπτήριο επαρχιακό δρόμο Κοίλων – Βατερού Κοζάνης, λόγω αναδίπλωσης νταλίκας. Παράλληλα πάνω από 500 άτομα, είχαν εγκλωβιστεί στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, τα οποία φιλοξενήθηκαν στην Κοζάνη, ακόμα και σε σχολικό συγκρότημα.
Ο Νομός Φλώρινας, ήταν σχεδόν αποκομμένος από την υπόλοιπη χώρα, ενώ όσοι κινήθηκαν στο οδικό δίκτυο τις ημέρες αυτές, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, καθώς ακόμα και μια απλή διαδρομή όπως αυτή Αμυνταίου- Φλώρινας, απαιτούσε περίπου τρεις ώρες για την πραγματοποίησή της.
Ο Δήμος Φλώρινας, δεν είχε καμία αποκλεισμένη Τοπική Κοινότητα και όσον αφορά στο δίκτυο το οποίο αποτελεί αρμοδιότητά του, ήταν προσβάσιμο, παρ’όλα τα μικροπροβλήματα που υπήρχαν.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της μειοψηφίας και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ απαντήσεις και διευκρινήσεις έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Νάσος Μπέλτσος.
Συγκεκριμένα ο κ. Ασπρίδης είπε ότι ακούστηκαν πολλά παράπονα αυτές τις μέρες για τον τρόπο που έγινε η καθαριότητα του χιονιού, καθώς και ότι αιφνιδιαστήκαμε από το χιόνι.
Η κ. Μούσιου ανέφερε ότι για το θέμα του αποχιονισμού θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, ενώ η μάχη με το χιονιά είναι άνιση και η Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει το μέγιστο που μπορεί για το σκοπό αυτό.
Ο κ. Καραντζίδης δήλωσε ότι «σαφώς και είναι πολλά αυτά τα οποία μπορούν να βελτιωθούν στο θέμα του συντονισμού, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου υπήρχε πολύς κόσμος που εργάστηκε σκληρά. Υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν έκαναν Χριστούγεννα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπήρξαν, ενώ το κυριότερο το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι τεράστια προβλήματα υπήρξαν σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, τόσο στο δικό μας Δήμο, όσο και στην Ενγατία Οδό. Πιστεύω ότι μελλοντικά θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πληρέστερα».
Ο κ. Μπέλτσος απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις είπε:
«Οφείλω καταρχήν να πω ένα «ευχαριστώ» στο προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών που από την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες και θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, εργάστηκε δεκαπέντε με δεκαεπτά ώρες ημερησίως. Το αποτέλεσμα, αν ήταν θετικό ή αρνητικό, θα το κρίνετε εσείς. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο και μακάρι να μην είχε πουθενά, ούτε πάγο ούτε χιόνι.
Όμως, πρέπει να απαντήσω σε όσα ακούστηκαν και σε όσους έκαναν δηλώσεις, όπως και ο κ. Στάιος στα μπλοκ. Κάποια πράγματα πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας, πριν κρίνουμε ανθρώπους και κάνουμε δηλώσεις. Ο ιστός της πόλης της Φλώρινας, είναι 140 χιλιόμετρα, χωρίς να αναφέρομαι σε περιοχές όπως το ΦΟΟΦ ή σε σπίτια πάνω στο βουνό. Αυτές τις μέρες ρίξαμε πάνω από 100 τόνους αλάτι. Δεκαεφτά Δήμοι, όπως είπε και ο κ. Καραντζίδης, από την περιοχή στην οποία είχαμε χιονόπτωση είχαν πάνω από τρία μέχρι δώδεκα χωριά αποκλεισμένα. Στο Δήμο Φλώρινας δεν αποκλείστηκε ούτε για ένα λεπτό ούτε ένα χωριό. Στο Δήμο Αμυνταίου υπήρξε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς εκεί και τα ανεμοσούρια και οι βοριάδες είναι πιο έντονοι.
Για τη διαδρομή Φλώρινα – Αμύνταιο ήθελες τρεις περίπου ώρες, ο δρόμος Αμύνταιο- Ξινό Νερό ήταν κλειστός για δύο μέρες, ενώ ακόμα και σήμερα το πρωί έχει 25 πόντους χιόνι και πολλά χωριά αποκλείστηκαν. Δεν τα λέω όλα αυτά για να κακολογήσω κανέναν, ούτε για να ελαφρύνω τις υποχρεώσεις μας.
Εμείς, ως πολιτική προστασία, γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της πολιτικής προστασίας και του αποχιονισμού, ασχοληθήκαμε με τη ζωή των δημοτών μας. Στη Φλώρινα εργάστηκαν αυτές τις μέρες τρεις χειριστές της Τεχνικής Υπηρεσίας, δύο οδηγοί της Υπηρεσίας Καθαριότητας και ένας ιδιώτης. Με αυτούς τους ανθρώπους εργαστήκαμε. Έξι παρά το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε να χιονίζει, έξι και κάτι η αλατιέρα είχε ήδη βγει στο δρόμο.
Στην είσοδο της πόλης, όπου ήσασταν κ. Στάιο, ήταν λογικό να μη δείτε μηχάνημα του Δήμου, γιατί οι δρόμοι έξω από την πόλη της Φλώρινας, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, κάθε πρωί στις έξι παρά ξεκινούσαμε κανονικά τα δρομολόγια. Το κάθε μηχάνημα έχει τη διαδρομή του και δεν πάει μόνο σε ένα σημείο.
Το χιόνι ήταν πολύ, έπεσε αμέσως η θερμοκρασία και το πάγωσε. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κακοκαιρίας, θα σας πω ότι στη Δροσοπηγή το ύψος του χιονιού ήταν πάνω από 1,10 μέτρα, στην Υδρούσα 1,00 μέτρο χιόνι, στον Πολυπόταμο το ίδιο, στην Τριανταφυλλιά εξήντα πόντοι χιόνι, Ατραπό 70 πόντοι χιόνι. Από τα χωριά αυτά και από πολλά άλλα σε όλο το Δήμο, απεγκλωβίσαμε κόσμο με προβλήματα υγείας, κόσμο που ήθελε να πάει στους στάβλους του, τουρίστες και πολλούς άλλους. Στο δρόμο Αρμενοχώρι- Παπαγιάννη είχαν εγκλωβιστεί την πρώτη μέρα οχτώ αυτοκίνητα από τα ανεμοσούρια, τα οποία τα απεγκλωβίσαμε. Κάναμε λοιπόν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, πέρα από τις υποχρεώσεις και τις συμβάσεις, γιατί μιλάμε για ευθύνες ζωής. Στο δρόμο Παλαίστρας- Τριποτάμου ευθύνης της Περιφέρειας, βοηθήσαμε στον απεγκλωβισμό οδηγών.
Εκεί που δεν τα πήγαμε καλά και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, είναι στο Φλάμπουρο, στη Βεύη, στο Αρμενοχώρι και στο Μεσονήσι.
Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας, ότι πέρσι είχαμε περίπου 12 άτομα που εργάζονταν στο Δήμο Φλώρινας, ενώ φέτος είχαμε μόνο δύο εργάτες, που σημαίνει ότι η πλατεία, ο πεζόδρομος, οι γέφυρες δεν γίνονται μόνο από τα δύο άτομα αυτά. Ήδη ο Δήμαρχος έχει αναλάβει πρωτοβουλία να ενδυναμωθεί το έμψυχο υλικό του Δήμου.
Αυτή είναι η κατάσταση. Μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα. Μακάρι να είχαμε παραπάνω μηχανήματα και προσωπικό. Αλλά με τα δυναμικό μας και με την έντονη πραγματικά χιονόπτωση, αυτό το αποτέλεσμα καταφέραμε».
Μετά την τοποθέτηση του κ. Μπέλτσου, ο κ. Στάιος είπε ότι δεν αμφισβητεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.
Ο κ. Ασπρίδης ρώτησε τον κ. Μπέλτσο εάν γνωρίζει ότι πέρσι τέτοια εποχή στον πρώην Δήμο Περάσματος ήταν 15 μηχανήματα σε αναμονή, ώστε με την πρώτη χιονόπτωση να είναι έτοιμα να καθαρίσουν όλο το Δήμο, όπως και σε όλους τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Για τον αποχιονισμό, ο Δήμος Περάσματος διέθετε περίπου 70.000,00€ ετησίως. Ρώτησε επίσης, τι ποσό διαθέτει φέτος ο Δήμος Φλώρινας για τον αποχιονισμό, όλου του Καλλικρατικού Δήμου.
Ο κ. Μπέλτσος απαντώντας στον κ. Ασπρίδη, είπε: « Ο Δήμος Φλώρινας αυτή τη στιγμή έχει 2 μεγάλα μηχανήματα και μπορούν να μπουν μόνο σε μεγάλους δρόμους της πόλης, υπάρχει ένα 4×4 στο οποίο έχει μπει λεπίδα και υπάρχει και το γνωστό multicar, ένα αυτοκίνητο 14 ετών. Αυτά τα τέσσερα μηχανήματα κάνουν αποχιονισμό στην πόλη, στα Άλωνα και στο Συνοικισμό Σίμου Ιωαννίδη. Τόσα χρόνια στη Φλώρινα, υπήρχαν ιδιώτες.
Στους πρώην Δήμους Μελίτης και Κάτω Κλεινών, δεν αλλάξαμε και πολλά πράγματα και παρέμεινε το ίδιο πρόγραμμα. Στο δε πρώην Δήμο Περάσματος, είναι ο ίδιος χειριστής και κάνει την ίδια διαδρομή που έκανε, μόνο που το μηχάνημα που είχε είναι χαλασμένο. Αυτό που αλλάξαμε και που προσθέσαμε είναι χειριστές τρακτέρ στις Τοπικές Κοινότητες για να βοηθούν τα χωριά και να μην είναι εγκλωβισμένα.
Τα χρήματα που έχουμε για όλο το Δήμο είναι 60.000,00€ για όλο το Δήμο Φλώρινας, καθώς τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι αρκετά. Οπότε, όπως πολύ καλά είπατε, κ. Ασπρίδη, δεν είναι ούτε το ένα τέταρτο των χρημάτων που διέθεταν οι Καποδιστριακοί Δήμοι».
Η κ. Μούσιου, συμπλήρωσε ότι με τα όσα ακούστηκαν, αντιλήφθηκαν όλοι το μέγεθος της κατάστασης και ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια πιλοτική χρονιά και για τον αποχιονισμό. Συμπλήρωσε δε, ότι έχει καταρριφθεί ένα παλιό ταμπού και προστατεύονται τα παιδιά μας με το κλείσιμο των σχολείων, τα προβλήματα του Δήμου είναι πάνω κάτω τα ίδια με τις άλλες χρονιές, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φάνηκε να είναι πραγματικά απροετοίμαστη.
Ο κ. Δήμαρχος στη συνέχεια είπε:
«Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους Δημότες της Φλώρινας, εάν δεν ανταποκριθήκαμε σωστά, μολονότι οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια.
Την περίοδο της χιονόπτωσης έλειπα στην Αθήνα, καθώς είχαμε συνάντηση το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου για θέματα ενέργειας της περιοχή μας και ενώ έπρεπε να επιστρέψω την Πέμπτη βράδυ, τελικά κατάφερα να επιστρέψω την Παρασκευή το μεσημέρι, καθώς όλοι οι δρόμοι προς τη Δυτική Μακεδονία ήταν κλειστοί.
Πρέπει να σας πω, ότι τα οικονομικά του Δήμου Φλώρινας δεν είναι και τόσο καλά, γιατί έχουμε παραλάβει έναν Δήμο με χρέος περίπου 5.000.000,00€, με μηδαμινές επιχορηγήσεις. Σε λίγο τα χρήματα θα φτάνουν μόνο για τους μισθούς των υπαλλήλων.
Ο κ. Ασπρίδης ως Δήμαρχος, είχε άτομα σε επιφυλακή, κάτι το οποίο καταργήθηκε φέτος και δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ένα άτομο σε επιφυλακή. Δεν πληρώνονται οι επιφυλακές, παρά μόνο όσοι πραγματικά εργάζονται.
Είναι πολύ πιθανό, εάν τα χρήματα τα οποία έχουμε βάλει για τον αποχιονισμό δεν επαρκέσουν, να βάλουμε και συμπληρωματικά χρήματα, κάνοντας περικοπές από άλλους κωδικούς, για να αντιμετωπίσουμε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.
Για να είμαι όμως ικανοποιημένος και εγώ, θα ήθελα να βλέπω όλους μα όλους τους δρόμους καθαρούς. Μηχανήματα δεν υπάρχουν και αυτά που έχουμε έχουν προβλήματα. Μακάρι να είχαμε και μηχανήματα και χειριστές, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Ήδη έχουμε προγραμματίσει κάποιες ενέργειες για τη βελτίωση του αποχιονισμού.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν σημαντικά αυτές τις μέρες, καθώς μέχρι και τη Δευτέρα των Χριστουγέννων, όλοι ήταν έξω στους δρόμους.
Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι το χιόνι για τη Φλώρινα είναι ευλογία. Η κατάσταση κάθε χειμώνα ήταν χειρότερη στην πόλη της Φλώρινας. Υπήρχαν δρόμοι που δεν μπορούσες καν να περάσεις. Φέτος, για μια και μόνο μέρα κάποιοι δρόμοι είχαν σημαντικό πρόβλημα. Και για τη μια μέρα αυτή, σας ζητάω συγγνώμη».

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα