Η παρουσίαση του σχεδίου δράσης της αντιδημαρχίας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Εθελοντικών Δράσεων Δήμου Φλώρινας

Η παρουσίαση του σχεδίου δράσης της αντιδημαρχίας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Εθελοντικών Δράσεων Δήμου Φλώρινας, αποτέλεσε το αντικείμενο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Χάτζιος, στην αίθουσα σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Πολιτικής Προστασίας.
Ξεκινώντας ο κ. Χάτζιος αναφέρθηκε στην απώλεια του πρώην Δημάρχου Χρήστου Αλεμπάκη, με τα εξής λόγια: “Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια αποχαιρετισμού για τον πρώην Δήμαρχο Χρήστο Αλεμπάκη, αφού είχα την τιμή να συμμετέχω στο νικηφόρο συνδυασμό του το 1998 και στο Δημοτικό Συμβούλιο της εποχής 1999 – 2002, κατά την οποία ο αείμνηστος Χρήστος διατέλεσε Δήμαρχος Φλώρινας.
Θα μιλήσω από την καρδιά μου για τον Χρήστο Αλεμπάκη. Τον Τιτάνα της ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ. Τον ΑΝΘΡΩΠΟ με κεφαλαία όλα τα γράμματα της λέξης. Τον Δήμαρχο που έπινε τον καφέ του σε ξύλινο τελάρο στην αγορά. Τον επιστήμονα γεωπόνο που ήταν πιο απλός και ταπεινός από τον γεωργό. Τον άνθρωπο που δεν ανέχονταν ούτε ένα γραμμάριο ΑΔΙΚΙΑΣ. Τον ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ με την απόλυτη σημασία της λέξης.
Όλοι οι δήμαρχοι άφησαν πίσω τους κάτι. Μεγάλα ή μικρά έργα. Υδραγωγεία, πλατείες, δρόμους, πεζοδρόμια, κ.ά. Έργα απαραίτητα που σίγουρα βελτίωσαν και εξέλιξαν τη Φλώρινα. Υλικές υποδομές που αναπόφευκτα όμως έγιναν έρμαια της φθοράς του χρόνου.
Ο Χρήστος Αλεμπάκης, ο Δήμαρχος μου, ο πολιτικός μου Μέντορας, ο «Θείος» μου όπως του άρεσε να τον αποκαλώ, άφησε κι αυτός συγκεκριμένα έργα. Δεν τον θυμόμαστε όμως για αυτά. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο Χρήστος άφησε ως αποτύπωμα και ως παρακαταθήκη κάτι πολύ πιο μεγάλο, κάτι πολύ πιο σπουδαίο που δεν φθείρεται στον χρόνο. Άφησε πίσω του εκτός από τα υλικά έργα, ΑΞΙΕΣ! ΑΝΘΡΩΠΙΑ για τον κάθε πολίτη. ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ σε κάθε έκφανση της ζωής του. ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ έναντι όλων.
Ο Χρήστος Αλεμπάκης εργάστηκε σκληρά, σε όλη του τη ζωή αλλά και ως Δήμαρχος κόντρα σε αήθεις συμπεριφορές και σε «ιερατεία» της εποχής, που επιδίωκαν άλλοτε να τον χτυπήσουν άλλοτε να τον χειραγωγήσουν. Βγήκε αλώβητος και κυρίαρχος. Περίτρανη απόδειξη η απερίγραπτη αγάπη του κόσμου και ο σεβασμός των πολιτικών του αντιπάλων.
Έβλεπε γύρω του ανθρώπους και όχι κόμματα. Έβλεπε πραγματικές ανάγκες και όχι εξυπηρετήσεις για κάποιους. Έβλεπε γύρω του το δίκιο και όχι το προσωπικό ή οικογενειακό του συμφέρον. Αυτός ήταν ο Χρήστος Αλεμπάκης. Αυτά αφήνει πίσω του.
Αγαπημένε μου Δήμαρχε, σε ευχαριστώ που με έβαλες στο στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τα πολύτιμα εφόδια που έλαβα από σένα, παρακολουθώντας συμπεριφορά σου. Θα σε θυμάμαι πάντα με απεριόριστη αγάπη, ανείπωτο θαυμασμό και πραγματικό σεβασμό”.

 

 

Ακολούθως ο κ. Χάτζιος προχώρησε στην ανάπτυξη του σχεδίου δράσης, το οποίο επιγραμματικά είναι:
«ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»
Από φέτος την άνοιξη, προχωράμε στην πιλοτική εφαρμογή της «υιοθεσίας» πάρκων και δημόσιων χώρων πρασίνου από κάθε είδους συλλογικότητες ομάδες πολιτών και επιχειρήσεις, προκειμένου και τα χρήματα των συνδημοτών μας να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αντίκρισμα αλλά και η αισθητική γύρω μας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή χρονική διάρκεια.

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Σχετικά με τις δεντροφυτεύσεις εντός και εκτός του αστικού ιστού. Καταρχάς να δηλώσω κατηγορηματικά πως το κόψιμο ενός δέντρου, αποτελούσε και αποτελεί την ύστατη λύση, αφού η κεντρική φιλοσοφία της δημοτικής αρχής είναι καταρχήν η διατήρηση και βέβαια ο εμπλουτισμός της χλωρίδας εντός του αστικού ιστού με επιστημονικά ορθό τρόπο.
Για την προμήθεια δέντρων και με σταθερό γνώμονα να πράξουμε τα μέγιστα με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων, έχουμε ήδη εκδηλώσει έγγραφο ενδιαφέρον ώστε ο Δήμος Φλώρινας να συμμετάσχει σε πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, που αφορά στην δωρεάν προμήθεια δενδρυλλίων, με προσαρμοστικότητα στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σταθερή πρόθεση της Δημοτικής αρχής ήταν και παραμένει η ενίσχυση και εντατικοποίηση των συνεργασιών με σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύουν στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα:
Έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον κοσμήτορα της σχολής, κύριο Φωκίων Παπαθανασίου, προκειμένου καθηγητές και σπουδαστές να είναι αρωγοί στις πρωτοβουλίες μας, χωρίς βέβαια να παραγκωνίζεται το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας και μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα δημιουργηθεί (πιθανόν εντός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής), Βοτανικός Κήπος με αρωματικά, φαρμακευτικά και άλλα ενδημικά φυτά της περιοχής.
Τη δημιουργία, συντήρηση και φροντίδα του Βοτανικού Κήπου, που θα αποτελεί ένα χώρο επισκέψιμο για ενημέρωση, επιστημονική έρευνα και μελέτη, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου μέσω της διαδικασίας της υιοθεσίας, ομάδα εθελοντών σπουδαστών της Γεωπονικής Σχολής.
Ξεκινήσαμε έναν άλλο κύκλο συναντήσεων με τα Εργαστήρια Διακοσμητικής και Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου μας και συγκεκριμένα με τους κ. κ. Καλαμάρα Φίλιππο και Ζυρμπιάδη Θεόδωρο. Οι συνεννοήσεις με τα συγκεκριμένα Εργαστήρια έχουν σαφή στόχευση. Οι συγκεκριμένοι κορμοί, εκεί όπου βρίσκονται και αν κριθούν από τους καλλιτέχνες κατάλληλοι, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ξυλόγλυπτα που θα αναλάβουν καλλιτέχνες ξυλογλυπτικής. Με αυτό τον τρόπο, ένα κουφάρι χωρίς ζωή, ένας άψυχος και χωρίς καμία αισθητική κορμός δέντρου, θα μεταμορφωθεί σε ένα έργο τέχνης, θα φωτιστεί και θα κοσμεί το δημόσιο χώρο, έως ότου αφαιρεθεί οριστικά από το σημείο. Όταν δε το ξυλόγλυπτο αφαιρεθεί, θα πάρει τη δική του ξεχωριστή θέση σε άλλον επισκέψιμο χώρο, ως καλλιτεχνικό δημιούργημα σε δημόσια έκθεση.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Άφησα για το τέλος, ίσως το πιο σημαντικό έργο προς υλοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος, που αφορά στην σύνταξη Κανονισμού Πρασίνου του Δήμου Φλώρινας, ούτως ώστε να υπάρξει επιτέλους μια ορθή διαχείριση του αστικού πρασίνου από όλους.
Και όταν μιλώ για ορθή διαχείριση, αναφέρομαι π.χ. σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, ενδέχεται κάποιος να κόψει ή να φυτέψει αυθαίρετα ένα δέντρο, να καταστρέψει ή να κλέψει λουλούδια, να καταστρέψει χώρο πρασίνου και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες δεν υφίσταται πλαίσιο που να περιγράφει με σαφήνεια τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών.

ΠΡΩΗΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ξεκινήσαμε ήδη την σύνταξη ορισμένων άρθρων, που θα συμπεριληφθούν στον νέο Κανονισμό Πρασίνου, με τα οποία θα καθορίζονται με σαφήνεια όλες οι παράμετροι λειτουργίας του, όπως το ωράριο, η κατοχύρωση των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού και γενικά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας, ούτως ώστε οι χιλιάδες επισκέπτες να απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες περιήγησης και παραμονής τους στους χώρους του πρώην Ζωολογικού Κήπου.
Επίσης, ο χώρος του πρώην ζωολογικού κήπου θα συμπεριληφθεί στην πρακτική υιοθεσίας που θα εγκαινιάσουμε σύντομα και θα βρίσκεται στη διάθεση των εθελοντών και εθελοντριών που έχουν τη διάθεση να καλλωπίσουν κάποιους χώρους ή να ταΐσουν τα ζώα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Έχουμε ήδη δεχτεί προτάσεις από διευθυντές και διευθύντριες σχολικών μονάδων για την πραγματοποίηση δράσεων με επίκεντρο το περιβάλλον και θα είναι χαρά μας να δεχτούμε και άλλες που αφορούν σε παρόμοιες δράσεις για τον καλλωπισμό είτε του αύλειου είτε του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου.
Είναι προφανές ότι επενδύουμε πολλά στην καλλιέργεια της εθελοντικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας των παιδιών, αφού αποτελούν τους αυριανούς πολίτες του τόπου.

ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΣΤΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Να ξεκινήσω με μία δράση που εκκρεμεί και δεν πραγματοποιήθηκε κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, που ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί.
Αναφέρομαι στον καλλωπισμό των στάσεων αστικών λεωφορείων. Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για τη πόλη μας, για το οποίο εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση του.
Ήδη, οι επιλεγμένες στάσεις, έχουν καθαριστεί και έχουν βαφεί από εθελοντές του Γραφείου Εθελοντισμού.
Για την εν λόγω δράση υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Μαρτίου οπότε και θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης με τα πρωτότυπα έργα των εθελοντών καλλιτεχνών, που θα διαρκέσει για δέκα ημέρες.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ
Η πρώτη εθελοντική δράση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο και ανάλογο αποτύπωμα, που θα πραγματοποιηθεί εκτός της πόλης της Φλώρινας, θα είναι όπως και την προηγούμενη δημοτική περίοδο σε ένα απομακρυσμένο χωριό που διαθέτει ένα καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς χώρο. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με τη στέρεα πεποίθηση μας πως ο εθελοντισμός ως έννοια και πράξη οφείλει να αγκαλιάσει τον Δήμο Φλώρινας από άκρο σε άκρο.
Αναφέρομαι στο πάρκο που υπάρχει στις παρυφές της κοινότητας της Άνω Υδρούσας όπου κάποτε λειτουργούσε ένα καφέ αναψυκτήριο και όμοιο του σπάνια συναντάς. Ένας χώρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με καταπληκτική θέα. Ένα πραγματικό ησυχαστήριο στους πρόποδες του Βιτσίου.
Ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή μας να εργαστούμε πρώτα εκεί ως υπηρεσία φροντίδας πρασίνου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΙΚΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ
Με πρωτοβουλία μας έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρέμβουμε αισθητικά στις δύο κυκλικές επιφάνειες που βρίσκονται στον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας, στην είσοδο της Φλώρινας, στην αρχή της 7ης Νοεμβρίου.
Ο κόμβος αποτελεί την κύρια είσοδο της πόλης μας, και οι κυκλικοί χώροι είναι η «πρώτη εικόνα» που αντικρίζουν επισκέπτες και περαστικοί.
Πιστεύω ότι συμφωνούμε πως αυτή η «πρώτη εικόνα» δεν είναι καλύτερη δυνατή και σίγουρα δεν είναι η ενδεδειγμένη. Τονίζω πως οι συγκεκριμένοι χώροι ΔΕΝ ανήκουν στον Δήμο Φλώρινας.
Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η συνολική αισθητική αναβάθμιση του Δήμου από άκρο σε άκρο, και σε αυτή την κατεύθυνση θα παρέμβουμε, αν λάβουμε την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων, «παραβλέποντας» την συνήθη δικαιολογία που περικλείεται στη φράση: «δεν είναι στην αρμοδιότητα μας».

ΠΑΓΚΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κάθε ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, θα υπάρχει ένας ξεχωριστός πάγκος, όπου όποιος συμπολίτης μας, παραγωγός ή πωλητής της λαϊκής αγοράς, θα μπορεί να προσφέρει προϊόντα για συμπολίτες μας που δυστυχώς η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να τα αγοράσουν.
Τα προϊόντα αυτά θα δίδονται μεμονωμένα σε οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας και μαζικά στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ι.Μ. Φλώρινας, που καθημερινά παρασκευάζει και διανέμει περισσότερα από 170 μερίδες συσσιτίων σε απόρους.
Έχουμε ήδη ενημερώσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ειρηναίο και έχουμε συνεννοηθεί με τους υπευθύνους του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχουμε ξεκινήσει και πρωτοστατούμε στις επαφές προκειμένου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μία περιφερειακή «Τράπεζα Τροφίμων», μέλος της οποίας θα είναι και το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας σε συνεργασία με άλλους Δήμους και οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην Τράπεζα θα συγκεντρώνονται και θα διατηρούνται τρόφιμα μακράς διαρκείας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που θα διατίθενται σε δομές που παράγουν συσσίτια αλλά και σε άπορους συμπολίτες μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα είτε σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή που πρόσφατα αντιμετωπίσαμε με την πολυμελή πυρόπληκτη οικογένεια στο Αρμενοχώρι.
Η τροφοδοσία της «Τράπεζας Τροφίμων», θα επαφίεται αποκλειστικά στην κοινωνική ευθύνη εταιριών, στη γενναιοδωρία των παραγωγών ή πωλητών και τη διάθεση αλληλεγγύης των συμπολιτών μας.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα