Ψηφίστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021 – 2027

Την υποβολή του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) Δήμου Φλώρινας 2021-2027, ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας στην τελευταία του συνεδρίαση στις 22 Ιουλίου 2024 μετά την εισήγηση του Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του πως «το νέο ΒΑΑ θέτει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων την αναβάθμιση της αστικής εικόνας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας. Οι παρεμβάσεις αυτές μαζί με άλλα έργα όπως το Open Mall και η ανάπλαση της Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα διαμορφώσουν ένα τελικό θετικό άθροισμα για την εικόνα και τις λειτουργίες της πόλης, καθιστώντας την εξωστρεφή, προσβάσιμη και ελκυστική».
Η δομή της επικαιροποιημένης στρατηγικής βασίζεται στην:
1) Βελτίωση του αστικού τοπίου &περιβάλλοντος
2) Βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων
3) Βελτίωση της οικονομικής θέσης των απασχολούμενων, των επαγγελματιών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
4) Προστασία, ανάπτυξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και υπηρεσιών, των δημόσιων τουριστικών περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών
Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο δράσεων θα περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα:

  • την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην πέριξ του Σακουλέβα περιοχή και την επέκτασή τους μέχρι την περιοχή της Άνω Μπουάτ, η οποία και αναμένεται να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της πόλης,
  • το σχεδιασμό και την υλοποίηση πιλοτικών παρεμβάσεων αναστήλωσης και επανάχρησης διατηρητέων κτιρίων
  • τη διεύρυνση της αστικής παρέμβασης στη δημοτική αγορά συμπεριλαμβανομένων έργων ενεργειακής αναβάθμισης,
  • την ανάπλαση της πλατείας Μόδη και του κεντρικού πεζόδρομου επί της Παύλου Μελά,
  • την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης σε τρεις σχολικές υποδομές και
  • την υλοποίηση άυλων παρεμβάσεων εξωστρέφειας με επίκεντρο το πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης καθώς και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Το συνολικό κόστος της νέας στρατηγικής ΒΑΑ ανέρχεται στα 14.068.500 €.

Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος – και ψηφίστηκε ομόφωνα – ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών, με σκοπό την εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και οφέλους.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννάκης “η καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο επισφραγίζεται και με αυτό το Μνημόνιο, το οποίο θα υπογράψουμε μαζί με τον κ. Πρύτανη.
Από την προηγούμενη θητεία μας έχουμε αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Πανεπιστημιακές Σχολές που έχουμε στην περιοχή μας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αποτελώντας έναν ζωντανό πνεύμονα πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής μας.
Υπάρχει μία καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ανεξάρτητα από το Μνημόνιο. Συμμετέχουμε σε εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα, με στόχο βέβαια αυτό να έχει απόδοση στην τοπική μας κοινωνία και θεωρώ ότι σταδιακά αυτή η προσφορά θα φαίνεται όλο και περισσότερο το επόμενο διάστημα. Να τονίσω, επίσης, πως η ακαδημαϊκή κοινότητα που έχουμε εδώ θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες και πιο δραστήριες στον ακαδημαϊκό χώρο, επομένως. έχουμε όλα τα εχέγγυα, ώστε αυτή η συνεργασία να αποδώσει τα μέγιστα για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας”.

Απαντήσεις σε ερωτήματα
Απαντώντας σε ερωτήσεις – τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων για διάφορα θέματα, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:
“Σε ό,τι έχει να κάνει με το συμβούλιο της λογοδοσίας που είχε ως θέμα τα κοιμητήρια, στην ολοκληρωμένη απάντησή μου είχα συμπεριλάβει και την απαλλοτρίωση. Τελειώνοντας, αν θυμάστε, είπα πως ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία και με την Ιερά Μητρόπολη να χρησιμοποιήσουμε και τα παλιά κοιμητήρια, γιατί μεγαλώνοντας τον νυν χώρο των κοιμητηρίων, αν χρειαστεί, θα αυξηθεί πάρα πολύ και το κόστος λειτουργίας.
Εμείς συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με το πρόβλημα και αν χρειαστεί να προχωρήσουμε στην απαλλοτρίωση άμεσα και από ‘κει και πέρα και στην εύρεση χρηματοδότησης. Προφανώς για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο χρειάζεται η απαλλοτρίωση. Αλλά θα γνωρίζετε και πολύ καλά ότι η απαλλοτρίωση ως χρονικό διάστημα είναι πολύ σύντομη στο στάδιο που είναι τώρα, σε σχέση με την εύρεση της χρηματοδότησης. Έτσι το ανέφερα και όχι για να μεμφθώ κάτι άλλο.
Σε σχέση με την τηλεθέρμανση ο λαός έκρινε και ψήφισε επιλογές. Απλά να αναφέρω ότι το λεβητοστάσιο που ήταν να κατασκευαστεί θα μπορούσε να λειτουργήσει με πετρέλαιο και με αέριο και ήταν για τις περιπτώσεις που το εργοστάσιο δεν θα λειτουργούσε και δεν θα έδινε θερμική ενέργεια. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεχόμενα, καλύπτοντας τις περιοχές που θα διασυνδέονταν.
Βέβαια, η επιλογή του φυσικού αερίου θα κριθεί από την ιστορία· ελπίζω να δικαιωθούμε για αυτή την επιλογή, η οποία, βέβαια, δεν ήταν μόνο δικιά μας επιλογή. Και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα υπάρξουν. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με το Αμύνταιο και με την Πτολεμαΐδα και με την Κοζάνη σε ό,τι έχει να κάνει με την τηλεθέρμανση και με τη λειτουργία της.
Πάντως, επειδή υπάρχει θετική διάθεση και επειδή οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση , κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για την τηλεθέρμανση γενικότερα, γιατί το ότι δεν έγινε η τηλεθέρμανση οφείλεται σε όλη την καθυστέρηση που παρουσίασε το έργο και φτάσαμε στο σημείο της απολιγνιτοποίησης”.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, τα οποία ψηφίστηκαν ως εξής:

  1. «Μόνιμα μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας “Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στην πόλη της Φλώρινας για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και τοπική διαμόρφωση των συμβαλλόμενων οδών σ’ αυτήν (σχετ.ηυπ’αριθμ. 284/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)”.Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  2. «Λήψη απόφασης για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (σχετ. η υπ’ αριθμ. 286/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)».Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος και Νικόλαος Βέρτκας.
  3. «Παραχώρηση κτιρίου Παιδικού Σταθμού» (σχετ. η υπ’αριθμ. 288/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)».
    Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  4. «Δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του πρώην «Σπίτι Παιδιού» Ιτέας στον Λαογραφικό Μορφωτικό Πολιτιστικό και Γυμναστικό Σύλλογο Ιτέας (σχετ. η υπ’ αριθμ. 296/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  5. «Δωρεάν παραχώρηση χρήσης αίθουσας (στον πάνω όροφο) του Κοινοτικού καταστήματος της Κοινότητας Τριανταφυλλιάς (σχετ. η υπ’αριθμ. 310/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Απείχε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παύλος Αλεξιάδης.
  6. «Έγκριση οικονομικών καταστάσεων έτους 2023 της λυθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φλώρινας (σχετ. η υπ’ αρίθμ. 254/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας)». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Παρών ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος.
  7. «Παράταση υλοτομίας λόγω έκτακτης κάρπωσης καυσοξύλων από τις συστάδες 2β, 4α, 5β, 5δ, 7α, 7β, 7γ και 8β δασοκτήματος Αλώνων λόγω χιονοθλασιών». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  8. «Παραχώρηση αιθουσών του1ου Γυμνασίου Φλώρινας στο Κέντρο «Δήμητρα» Καστοριάς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα)». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  9. «Υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2021-2027 με τίτλο Επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας 2021-2027». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  10. «Έγκριση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  11. «Έγκριση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μεΑ». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  12. «Αίτηση Χορήγησης Άδειας Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών της Δ/νσης Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Φλώρινας». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  13. «Μεταβίβαση μισθωτικής σχέσης στο κατάστημα με αριθμό 36 της Δημοτικής Αγοράς από την Γ.Ε. του Γ. στον γιό της Γ.Δ. του Η. για λόγους βαριάς νόσου». Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος.
  14. «Καταγγελία – λύση της σύμβασης μίσθωσης του με αριθ. 42 καταστήματος της Δημοτικής αγοράς λόγω μη τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  15. «Σύνταξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του κατέχοντος το κατάστημα Νο 6 της δημοτικής αγοράς». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  16. «Σύνταξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του κατέχοντος το κατάστημα Νο71 της δημοτικής αγοράς». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  17. «Σύνταξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του κατέχοντος το κατάστημα Νο 1 της δημοτικής αγοράς». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  18. «Σύνταξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής του κατέχοντος το κατάστημα Νο 2 της δημοτικής αγοράς». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  19. «Μετεγκατάσταση και εγκατάσταση Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  20. «Λήψη απόφασης για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών με σκοπό την εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και οφέλους». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα