10.11.2014 – Λαϊκή συνέλευση στην Τ.Κ. Βεύης, με σκοπό τη λειτουργία του ορυχείου της περιοχής (Foto+Video)

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

10112014 2Στη λαϊκή συνέλευση στην Τ.Κ. Βεύης, με σκοπό τη λειτουργία του ορυχείου της περιοχής, παρευρέθηκε την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής, ο κ. Δήμαρχος κατά την τοποθέτησή του είπε:
«Το σημαντικό στη σημερινή συνέλευση είναι η παρουσία της Γενικής Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Ευταξά, η οποία είναι και η επίσημη εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν και οι κάτοικοι, για να υπάρξει μία σαφής και πραγματική μεταφορά του προβλήματος από την κ. Ευταξά προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να κατανοήσουν το πραγματικό πρόβλημα το οποίο ισχύει.

 

 

 

 Εμείς, ως Δήμος, έχουμε εκφράσει την άποψή μας και έχουμε πει ότι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής μας πρέπει να διαχειρίζεται από Δημόσιο φορέα. Και αυτό, γιατί ο Δημόσιος φορέας έχει κοινωνικό πρόσωπο και προσφέρει πολύ περισσότερα στην περιοχή, από οποιονδήποτε ιδιώτη που έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα ή που θα ασχοληθεί στο μέλλον. Εάν οι κάτοικοι αποφασίσουν να λειτουργήσει το ορυχείο με ιδιωτική επιχείρηση, όπως έχει εγκριθεί, τότε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ τι υποχρεώσεις θα αναλάβει ο συγκεκριμένος ιδιώτης.
Το ορυχείο θα επιφέρει βλάβες σε όλη τη γύρω περιοχή. Τις μεγαλύτερες βλάβες θα υποστεί η Βεύη, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο Σ.Σ. Βεύης, στους Λόφους, στη Σιταριά και σε όλα τα γύρω χωριά. Οι βλάβες που θα προκληθούν από την εξόρυξη του λιγνίτη δεν είναι μόνο οι τρύπες που μπορεί να δημιουργηθούν μόλις αφαιρεθεί ο λιγνίτης. Συνήθως, οι μεγάλες εταιρείες λειτουργούν σωστά στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής μελέτης και στην ανάπλαση του τοπίου. Δε νομίζω ότι το κυριότερο θέμα είναι αυτό.
Το βασικότερο θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει δέσμευση-και μάλιστα δέσμευση με νόμο-ότι θα πρέπει η εταιρεία να αναλάβει τη μετεγκατάσταση της Βεύης, όταν θα χρειαστεί. Και της Βεύης και του Σ.Σ. Βεύης.
Όταν θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ορυχείο θα φτάσει σε τέτοιο βάθος, όπου θα γίνουν οι αντλήσεις των υδάτων από το υπέδαφος, δημιουργώντας προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα σε όλη τη γύρω περιοχή. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στα Βαλτόνερα και τους Αγίους Αναργύρους, αφού από τις αντλήσεις που έγιναν στο εκεί υπέδαφος, προκλήθηκαν καθιζήσεις στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα να ραγίσουν όλα τα σπίτια και να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Αυτό το οποίο σας λέω το αποδείξαμε κιόλας, υλοποιώντας μια μελέτη ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μαζί με τον τότε Δήμο Αετού και η διαπίστωση ήταν ότι όλες οι βλάβες που είχαν προκληθεί στα σπίτια, στο οδικό δίκτυο και γενικότερα στην περιοχή, ήταν αποτέλεσμα της εξόρυξης του λιγνίτη και της άντλησης των υπόγειων υδάτων.
Αυτά είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία θα έχουμε στη συνέχεια με τη λειτουργία του ορυχείου.
Τα άμεσα προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή είναι:

  • Να εξοφληθούν τα χρέη σε όσους χρωστάει η προηγούμενη επιχείρηση. Θα πρέπει το κράτος να αναλάβει το τίμημα αυτό, το οποίο δεν είναι και κανένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, αν σκεφτούμε, ότι κατά καιρούς έχουν χαριστεί πολύ μεγάλα χρέη σε διάφορους Νομούς γύρω από την περιοχή μας. Για τη σημερινή κυβέρνηση το ποσό που αντιστοιχεί στα χρέη αυτά, δεν είναι τίποτα, είναι πολύ μικρό. Θα σας θυμίσω μόνο ότι, όταν ήταν Υπουργός ο Σημαιοφορίδης στην Καστοριά, χαρίστηκαν εκατομμύρια που αντιστοιχούσαν στα δάνεια που είχαν πάρει Καστοριανοί για τη γούνα.
  • Να υπάρξει ρητή δέσμευση για το προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί. Όπως ακριβώς γίνεται με τη ΔΕΗ, το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να γίνεται και με τους ιδιώτες και να είναι ξεκάθαρο πως το προσωπικό το οποίο προσλαμβάνεται στο ορυχείο για τη λειτουργία του, θα πρέπει να είναι από την περιοχή, κατά προτεραιότητα από τη Βεύη που θα πληγεί περισσότερο, στη συνέχεια από τις γύρω περιοχές και στη συνέχεια από όλο το νομό.

Οι δεσμεύσεις αυτές όμως, δεν θα πρέπει να είναι με λόγια, αλλά γραπτές και με νόμο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ΔΕΗ, η οποία γνωρίζει κατά τις προσλήψεις της, ότι πρώτα θα προσλάβει κατοίκους με εντοπιότητα από τις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια από τις υπόλοιπες.
Προς το παρόν δεν θέλω να τονίσω κάτι άλλο, νομίζω ότι τα σημεία που ανέφερα είναι τα βασικότερα στα οποία πρέπει να σταθούμε και να διεκδικήσουμε.
Για να τα διεκδικήσουμε όμως όλα αυτά, δεν πρέπει να κάνουμε μεμονωμένες κινήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη και πειστική ενέργεια, γιατί, αν διαπιστώσουν ότι το πλήγμα το οποίο θα επιφέρει η λειτουργία του συγκεκριμένου ορυχείου θα είναι πολύ μεγάλο και θα βλάψει όλους τους γύρω οικισμούς, τότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημά μας με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα από τον εκάστοτε Υπουργό, από το να πάει μόνος του για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Βεύης.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένας σωστός συντονισμός από όλους μας».

10112014 1

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα