17.12.2014 – Σε πλατεία Ηλία Κωστένη ονομάστηκε η κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Ιτιάς από το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας (Foto)

17122014 2

Σε πλατεία Ηλία Κωστένη ονομάστηκε η κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Ιτιάς από το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του, ως ελάχιστη τιμή και στη μνήμη του αδικοχαμένου αστυνομικού Ηλία Κωστένη εν ώρα υπηρεσίας υπερασπιζόμενος το πάτριο έδαφος.
Η λιτή τελετή έγινε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, στην κεντρική πλατεία της Ιτιάς με την παρουσία των κατοίκων όπου εψάλη τρισάγιο από τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο.
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Φλώρινας, οι πολιτικές και αστυνομικές αρχές.
Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Η μνήμη ενός τραγικού γεγονότος, της πρόωρης απώλειας ενός αγαπημένου μας προσώπου του Ηλία Κωστένη, είναι ο λόγος της σημερινής παρουσίας μας εδώ. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την εικόνα του, γιατί θυσίασε για την πατρίδα μας, τις αξίες και τα ιδανικά του, ό,τι πολυτιμότερο είχε την ίδια του τη ζωή. Στέρησε την παρουσία του από αγαπημένα πρόσωπα του, προτιμώντας τη θυσία για την προστασία της κοινωνίας.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη του ήρωα Ηλία Κωστένη, ομόφωνα αποφάσισε να ονομάσει την κεντρική πλατεία της γενέτειρας του της Ιτιάς, σε πλατεία Ηλία Κωστένη.
Στη ζωή του ο Ηλίας υπήρξε ασυμβίβαστος και πιστός στο καθήκον και τα ιδανικά του, τις πανανθρώπινες αξίες, της αλληλεγγύης, της προστασίας των πολιτών και της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

 

17122014 3
Είναι αλήθεια πως ο κόσμος μας σήμερα, έχει πολύ λίγη ανάγκη από κηρύγματα. Αλλά έχει ανάγκη από παραδείγματα, χρέους τιμής προς την πατρίδα, την οικογένεια, την κοινωνία. Κι ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Ηλίας Κωστένης.
Υπάρχουν στη ζωή, την ατομική και την κοινωνική, στιγμές που πρέπει κανείς να πει το μεγάλο “όχι”. Και στις Θερμοπύλες του κάθε καιρού υπάρχει ένας Ηλίας Κωστένης. Γιατί «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Καθήκον είναι η προάσπιση της ελευθερίας και της προστασίας των πολιτών. Μας το λέει η σημερινή μέρα, το αίμα του Ηλία Κωστένη, που πότισε τη γη της Ελλάδας.
«Η πιο μεγάλη πράξη της ζωής μας είναι η απόφαση του θανάτου μας.

17122014 4
Όταν υπάρχει κάποια διέξοδος, όταν μπορείς και να τον αποφύγεις, και συ τον διαλέγεις σαν τιμή και σαν χρέος για τους άλλους, πιο πέρα από τις ανάγκες σου.
Όποιος μπορεί να νικήσει μια στιγμή τη ζωή του νικάει και το θάνατο», λέει ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος στον αποχαιρετισμό του.
Κι ο Ηλίας Κωστένης νίκησε τη ζωή, νίκησε το θάνατο. Και του πρέπει κάθε τιμή και δόξα».
Στο τέλος, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ονόματος της πλατείας, ενώ τον εθνικό ύμνο παιάνισε η φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.

17122014 5

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα