Δ.Τ. – Έγινε η έμφραξη του φράγματος της Τριανταφυλιάς – Μέχρι το Πάσχα θα έχει γεμίσει νερό

14092015Στη σύσκεψη για την παρουσίαση του φράγματος της Τριανταφυλλιάς συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Στέφανο Μπίρο.
Παρόντες για την αναλυτική παρουσίαση ήταν ο κ. Παπαγιαννίδης Δημήτρης Προϊστάμενος ΕΥΔΕ ΚΥΥ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Οικονομίας ,Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο κ. Γεωργαλάς Γεώργιος προϊστάμενος Τμήματος Κατασκευής Έργων Φλώρινας, ο κ. Τζωρτζ Στεφανάκος καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, τεχνικός σύμβουλος του έργου και η προϊσταμένη του τμήματος κατασκευής έργων Φλώρινας της ΕΥΔΕ κ. Σουζάνα Χατζηπαυλίδου.
Η σύσκεψη αφορούσε στην έμφραξη του φράγματος και την εκτίμηση ότι ως το Πάσχα περίπου θα έχει γεμίσει με νερό, καθώς και η κατασκευή αρδευτικού έργου που θα καλύψει συνολικά 45.000 στρέμματα στον κάμπο της Φλώρινας.
Ο κ. Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Μπίρο για την εξαιρετική συνεργασία που έχουν μεταξύ τους οι δύο βαθμοί Τ.Α. και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο της Φλώρινας. Ανέφερε ότι γενικά υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Π.Ε. Φλώρινας και με όλους τους Δημάρχους «γι’ αυτό και πετυχαίνουμε πάρα πολλά έργα να ολοκληρώνονται και να εντάσσονται στα ευρωπαϊκά προγράμματα και νέα έργα».



Συνεχίζοντας είπε: «Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό, όπως και το έργο που αναφέρθηκε στη συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, όπου η περιφέρεια έδειξε ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού για νερό στα διυλιστήρια της Μελίτης και την υδροδότησή της. Σχετικά με το επικείμενο έργο που συζητούμε, το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι εξαιρετικό για την περιοχή.
Σήμερα υλοποιείται η πλήρωση του φράγματος της Τριανταφυλλιάς και θα αρδευτούν απ’ αυτό στην περιοχή 45.000 στρέμματα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και από εδώ και πέρα θα γίνουν οι αναδασμοί, οι αποζημιώσεις, για να ξεκινήσει η κατασκευή του αρδευτικού, οπότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό από το φράγμα για άρδευση της περιοχής, για την καλύτερη αγροτική οικονομία και θα επιφέρει και ιδιαίτερα οφέλη στους αγρότες της περιοχής.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που θα προκύψει είναι η υδροδότηση του Δήμου Φλώρινας και όσων περισσότερων τοπικών κοινοτήτων μπορούμε. Σε συνεργασία με τον κ .Παπαγιαννίδη και μαζί με την αρμόδια υπηρεσία ΕΥΔΕ για τις υδρεύσεις θα μπορέσουμε να εντάξουμε ένα νέο διυλιστήριο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για να μπορέσουμε να υδροδοτήσουμε τον Δήμο μας και την πόλη με περισσότερο και καλύτερης ποιότητας νερό.
Το σημαντικό είναι ότι έχουμε κατά νου από τον συγκεκριμένο αγωγό για ύδρευση να κάνουμε ένα μικρό υδροηλεκτρικό σαν Δήμος για τον Δήμο και που θα έχει και πρόσθετα οφέλη πάντα σε συνεργασία με τον κ. Μπίρο».
Ο κ. Παπαγιαννίδης ανέφερε τα εξής:
«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας ως υπηρεσία, γιατί είναι σαν να βλέπουμε να έρχεται ένα καινούριο παιδί στην επιφάνεια. Φυσικά μένει να γίνουν η ασφαλτόστρωση, η σύνδεση με τη ΔΕΗ για τον φωτισμό του φράγματος και της Δροσοπηγής και η ασφαλτόστρωση της οδοποιίας που έχει γίνει, για να είναι καλύτερο και επισκέψιμο.
Σας απευθύνω τους χαιρετισμούς του Υπουργού και της Γραμματέα, της συντοπίτισσάς σας, της κας Πέρκα, καθώς και του Γεν. Γραμ. κ. Δέδε. Δεν μπορούν να έρθουν, διότι αύριο θα γίνει η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και η σημερινή ημερομηνία για μας ήταν προγραμματισμένη και δεν μπορούσε να αναβληθεί.
Λόγω των πολιτικών εξελίξεων που προέκυψαν τον Ιούλιο με τα capital controls και πολλών χρημάτων που χρωστούσαμε στον ανάδοχο υπήρξε μια ολιγοήμερη διακοπή. Έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και κατ’ εξαίρεση πληρώθηκε ένας λογαριασμός. Τώρα χρωστάμε λιγότερα και ολοκληρώθηκε η διαδικασία προ της πλήρωσης και έτσι σήμερα είμαστε έτοιμοι και θα δούμε το έργο να αποδίδει, τη λειτουργικότητά του και το πόσο καλή είναι η κατασκευή του.
Νιώθω χαρά, επειδή είναι από τα πολύ λίγα στην Ελλάδα έργα που η δεύτερη φάση του έργου κατασκευάστηκε σχεδόν στον χρόνο της. Είχαμε δύο μήνες παράτασης λόγω των capital controls και κάτι πολύ σημαντικό, το 95% των χρημάτων προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν έχει γίνει καμία υπέρβαση στον κρατικό προϋπολογισμό παρά μόνο το 10% για τις απαλλοτριώσεις. Κάτι ανάλογο για κάποιο άλλο έργο δεν έχει υπάρξει.
Όσον αφορά στα τεχνικά στοιχεία είπε ότι είναι ένα από τα πολύ μεγάλα φράγματα που κατασκευάζεται. Είναι 75μ από τη θεμελίωση, θα δώσει 11εκ. κυβικά για άρδευση, 2εκ. κυβικά για ύδρευση και 300χλμ οικολογική παροχή, που θα αφήνεται και το καλοκαίρι υποχρεωτικά, για να μη χαλάσει η ορνιθοπανίδα στην περιοχή.
Εμείς προσβλέπουμε σε πολλαπλά οφέλη για την περιοχή από αυτό• μόλις ανακαλυφθεί και από τα πουλιά θα γίνει πόλος έλξης η περιοχή.
Οι προϋποθέσεις για την κατασκευή του έργου ήταν να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία περιβάλλοντος και είναι ένας απαλλοτριωμένος χώρος και για άλλου είδους έργα, όπως τη δημιουργία αναψυκτηρίου ή μουσείου και έτσι θα φανεί όλη η περιοχή. Αυτά θα γίνουν όμως στο επόμενο διάστημα, γιατί δεν είναι έτοιμα τα δίκτυα. Τα έργα αυτά είναι για μεγάλο χρόνο και τα δίκτυα δεν έχουν ξεκινήσει.
Η ύδρευση θα αρχίσει, αφού κάνουμε τη σύνδεση και μόλις γεμίσει,-το Πάσχα, όπως υπολογίζουμε- θα μπορέσουμε να δούμε πώς θα επωφελείται έκτακτα ή πάγια.
Είναι γενικά ένα έργο το οποίο ήταν πολύ ταλαιπωρημένο από την πρώτη εργολαβία, καθώς σταμάτησε για 2 χρόνια και ο εργολάβος υπέγραψε το 2013, τέλος του 2013 εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΑΛΕΞ.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», μια καλή συγκυρία αυτή και αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις με πληρωμές θα είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο».
Σχετικά με τα αρδευτικά δίκτυα ανέφερε:
«Τα έχει αναλάβει νέα εργολαβία, η μελέτη έχει ετοιμαστεί, έχει αναρτηθεί στη σελίδα αλλά δεν έχει ανοίξει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και δεν έχει εγκριθεί. Δεν έχει ανοίξει η προκήρυξη αλλά δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοδότηση.
Το σύνολο του έργου των αρδευτικών δικτύων είναι 75εκ. ευρώ. Σε πρώτη φάση θα αρδευτούν οι περιοχές, όπου έχει ολοκληρωθεί ο αναδασμός. Το έργο δημοπράτησης είναι 44εκ. ευρώ και θα γίνει εντός του άλλου έτους σίγουρα. Είναι περίπου 24 χιλ. αγωγού και τα πλήρη στοιχεία είναι ανάλογα και με τα ρέματα και με τα αγροκτήματα.
Η υπηρεσία μας προέβη σε μια τεχνική επιλογή χωρίς αντίρρηση από το υπουργείο. Προκειμένου δηλαδή το φράγμα να στέκεται, εκεί που ολοκληρώνονται οι εθελούσιοι αναδασμοί να υδροδοτούνται οι οικισμοί και τα αγροκτήματα να αρδεύονται, όπως το Μεσονήσι, η Παλαίστρα, ο Τριπόταμος, η Υδρούσα, ο Αγ. Βαρθολομαίος. Θα χρειαστούμε και τη βοήθεια της Π.Ε. Φλώρινας για τη συνδρομή της δημοπράτησης καθ’ όλα, ώστε να ενταχθεί και να μην κάνει ο ανάδοχος τις απαλλοτριώσεις».

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα