Δ.Τ. – Συνέντευξη τύπου για την πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, παραχώρησε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 ο Δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΦ (Foto)

26112015 5Συνέντευξη τύπου για την πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, παραχώρησε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 ο Δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΦ.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Όλγα Μούσιου- Μυλωνά, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Άρης Αριστείδου, Άκης Καραγκιοζίδης, Μιχάλης Καρακόλης και Χρήστος Μπαρδάκας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας κ. Νίκος Μουρατίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Αντώνης Ζαέκης, η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ κ. Ερμιόνη Αβραμοπούλου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας υλοποίησης του έργου κ. Βαγγέλης Σταυρακόπουλος, υπάλληλοι της ΔΕΥΑΦ και δημοτικοί σύμβουλοι.
Κατά την τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, είπε:
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, η συμμετοχή στο έργο της τηλεθέρμανσης είναι ένας διακαής πόθος τον οποίο είχαμε εκφράσει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Το έργο της τηλεθέρμανσης, το οποίο είναι ένα όνειρο όλων των πολιτών της Φλώρινας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί την επόμενη περίοδο, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει το αγαθό της τηλεθέρμανσης, που είναι και ιδιαίτερα ιδανικό για την περιοχή μας και απόλυτα οικονομικό.
Η συμμετοχή μας είναι το 50% σε σχέση με τη συμμετοχή του Δήμου και αν χρειαστεί να συμβάλλουμε με μεγαλύτερο ποσοστόγια την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, είμαστε στην απόλυτη διάθεση του Δημάρχου και των αρχών. Για εμάς, για τα επόμενα χρόνια, το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας είναι το πιο σημαντικό στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, την οποία θα φέρουμε εις πέρας μαζί με τη Δημοτική Αρχή.
Θα ήθελα τέλος να πω πως όλο αυτό το διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή προσπαθεί να υλοποιήσει στόχους και έργα τα οποία έχουν σχέση αμφίδρομη και αφορούν γενικότερα στην ανάπτυξη και στην ορθολογική διαχείριση των πόρων της περιοχής. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως αναφέραμε και σε πρόσφατη συνέντευξή μας, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας προγραμματίζει να βοηθήσει τη ΔΕΥΑΦ να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της και να υλοποιήσουμε τον κοινό στόχο που έχουμε με τη Δημοτική Αρχή, που αφορά στην υδροδότηση όλων των Δημοτικών διαμερισμάτων με οικονομικό και ποιοτικό νερό. Ήδη, ως Περιφερειακή αρχή προγραμματίζουμε την ανάθεση έργων, που θα υλοποιηθούν είτε με δικούς μας πόρους, είτε με πόρους του προγράμματος της Περιφέρειας. Να είστε σίγουροι ότι με τη συνεργασία και με τη βοήθεια του Δήμου και των υπηρεσιών θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί και προτείνει.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα και νομίζω ότι για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων και ιδανικών σχέσεων με τη Δημοτική αρχή, και εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, γιατί στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, η οποία πραγματικά χρειάζεται μια νέα ώθηση σε όλα τα θέματα, τα οποία έχουμε ως τώρα αναδείξει.
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμαρχε και πιστεύω ότι το έργο αυτό θα το υλοποιήσουμε μέχρι τη λήξη της θητείας μας και ότι οι πολίτες θα απολαμβάνουν αυτό το αγαθό».
Ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, είπε:
«Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΦ, για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας και να διαβεβαιώσουμε τους συνδημότες μας ότι το έργο δεν έχει κανένα πρόβλημα και προχωράει, όπως έχει προγραμματιστεί, με μια μικρή καθυστέρηση.

 

Πριν προχωρήσουμε όμως στην ενημέρωση σχετικά με το έργο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπίρο, ο οποίος είναι σήμερα μαζί μας, διότι αυτό το έργο δεν θα προχωρούσε, αν δεν είχαμε τη συνεργασία και τη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η συνδρομή της Περιφέρειας είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε χρήματα από τον Τοπικό Πόρο και να συμπληρώσουμε το ποσό το οποίο χρειάζεται για την ίδια συμμετοχή του Δήμου για την ολοκλήρωση του έργου.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμμετοχή της Περιφέρειας στην ολοκλήρωση του έργου της τηλεθέρμανσης, γιατί το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο που εκτελείται στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά χρήματα. Ακόμα και στην επικοινωνία που έχουμε με τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξήτου πλέον στο ΣΕΣ, το αναφέρουν σαν ένα μεγάλο έργο, όπως πραγματικά είναι.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και για τον χώρο που μας διέθεσε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου στεγάστηκαν η Οικονομική Υπηρεσία και Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου.
Τηλεθέρμανση Φλώρινας

 

26112015 726112015 8

Το έργο υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου του 2015 και η δεύτερη φάση, για την ολοκλήρωση του έργου, θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2016.
Στην πρώτη φάση θα εκτελεστεί ένα έργο 4,7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, χωρίς ΦΠΑ και γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ με το ΦΠΑ και το υπόλοιπο έργο των 47 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ θα εκτελεστεί την επόμενη περίοδο με το πρόγραμμα ΣΕΣ.
Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι:
– Για τον Αγωγό Μεταφοράς.
Για τον αγωγό μεταφοράς έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές εργασίες, η χάραξη-όδευση αξονικής αγωγού, ο έλεγχος πολυγωνομετρικού δικτύου μελέτης και η πύκνωση του υπάρχοντος δικτύου.
– Για το Αντλιοστάσιο Α1/Α2 Φλώρινας.
Έχουν ολοκληρωθεί:

 • Η οριοθέτηση αγροτεμαχίου αντλιοστασίου Α1/Α2.
 • Όλες οι εργασίες εκσκαφών και επιχώσεων σε όλες τις κατασκευές του συγκροτήματος (κτιρίων, εναποθηκευτών, δεξαμενών).
 • Οι εργασίες σκυροδεμάτων ανωδομής των κτιρίων (λεβητοστασίου, αντλιοστασίου και διώροφου κτιρίου).
 • Σκυροδέτησηκοιτόστρωσης των καπνοδόχων.
 • Σκυροδέτησηκοιτόστρωσης των εναποθηκευτών.
 • Οι ειδικές μεταλλικές κατασκευές και η τοποθέτηση των βάσεων των καπνοδόχων.
 • Οι μεταλλικές βάσεις των εναποθηκευτών και η τοποθέτηση τους.
 • Η θεμελιακή γείωση όλων των κτιρίων και των κοιτοστρώσεων.
 • Οι τοποθετήσεις αγκυρίων για την υποδοχή μεταλλικών οροφών των κτιρίων αντλιοστασίου και λεβητοστασίου.
 • Εργασίες υγρομονώσεων σε όλα τα κτίρια και τις κοιτοστρώσεις καθώς και θερμομόνωση δαπέδων.

Οι εργασίες που σας ανέφερα παραπάνω έχουν πραγματοποιηθεί πίσω από τον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, στο σημείο που είχαμε πραγματοποιήσει τον αγιασμό έναρξης του έργου.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να σας πω, ότι στο έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας, υπάρχουν δύο λεβητοστάσια: ένα λεβητοστάσιο το οποίο κατασκευάζεται με τους χώρους αποθήκευσης, πίσω από τον βιολογικό και ένα λεβητοστάσιο το οποίο κατασκευάζεται στον ΑΗΣ Μελίτης.
Μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν:

 • Οι μεταλλικές οροφές κτιρίων αντλιοστασίου και λεβητοστασίου, το κτίριο δηλαδή θα σκεπαστεί.
 • Η οροφή του διώροφου κτιρίου.
 • Σκυροδετήσεις κοιτοστρώσεων δεξαμενών πετρελαίου και νερού.
 • Εργασίες τοιχοποιίας (οπτοπλινθοδομών) σε όλα τα κτίρια και στο αντλιοστάσιο καυσίμων.
 • Θερμομόνωση και θερμο-ηχομόνωση της τοιχοποιίας.
 • Θερμομόνωση οροφής διώροφου κτιρίου.
 • Μαρμαροποδιές παραθύρων.
 • Τοποθέτηση ψευτόκασων και κιγκλιδωμάτων.

Διαπιστώνετε λοιπόν, ότι με τα έργα τα οποία σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι κτιριακές κατασκευές σε σκελετό.

Οι εργασίες που είναι σε προγραμματισμό είναι:

 • Η παραγγελία και η κατασκευή 2 μεταλλικών καπνοδόχων.
 • Η παραγγελία και η κατασκευή 3 εναποθηκευτών νερού.
 • Η παραγγελία και η κατασκευή 3 μεταλλικών δεξαμενών νερού.
 • Η παραγγελία και η κατασκευή γερανογέφυρας κτιρίου αντλιοστασίου.

Όλα τα παραπάνω αφορούνσε υλικά τα οποία θα παραγγελθούν και θα τοποθετηθούν.

 • Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις σε όλα τα κτίρια.
 • Κατασκευή μεταλλικών εσχαρών κτιρίων αντλιοστασίου λεβητοστασίου.
 • Προμήθεια υλικών επιστρώσεων δαπέδων και κλιμάκων.
 • Προετοιμασία εργασιών επιχρισμάτων μετά την τοιχοποιία.

– Το Αντλιοστάσιο Α3/Α4 Μελίτης
Στο λεβητοστάσιο του ΑΗΣ, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των εκσκαφών και της θεμελίωσης, και έχει ξεκινήσει και η κατασκευή του σκελετού του κτιρίου.

 • Η οριοθέτηση αγροτεμαχίου αντλιοστασίου Α3/Α4.
 • Όλες οι εργασίες εκσκαφών και επιχώσεων κτιρίου και δεξαμενών.
 • Οι εργασίες σκυροδεμάτων θεμελίωσης και υπογείων (τοιχία κολώνες).
 • Θεμελιακή γείωση κτιρίου και κοιτόστρωσης δεξαμενών.
 • Εργασίες υγρομονώσεων τοιχίων δαπέδων υπογείου.

Μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν:

 • Όλες οι κτιριακές σκυροδετήσεις ανωδομής, θα τελειώσει δηλαδή ο σκελετός.
 • Η σκυροδέτησηκοιτόστρωσης των δεξαμενών νερού.
 • Οροφές κτιρίου (μεταλλική και κεραμοσκεπή)

Σε προγραμματισμό για το νέο πρόγραμμα είναι:

 • Εργασίες τοιχοποιίας κτιρίου
 • Θερμομόνωση και θερμο-ηχομόνωση τοιχοποιίας
 • Παραγγελία και κατασκευή 2 μεταλλικών δεξαμενών νερού.
 • Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
 • Παραγγελία και κατασκευή γερανογέφυρας κτιρίου αντλιοστασίου

Στόχος είναι να τελειώσουν τα σκυροδέματα και οι οροφές μέχρι τέλος του χρόνου. Αν κλείσουν τα κτίρια υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν οι εργασίες και τον χειμώνα ακόμα και με βροχές. Τμήμα αγωγού δεν κατασκευάσθηκε, λόγω των δύσκολων συγκυριών του καλοκαιριού, με τις οποίες συνδέονται και τα θέματα παραγγελίας των προμονωμένων αγωγών τηλεθέρμανσης από το εξωτερικό.
Όπως γνωρίζετε, και το είχαμε αναφέρει, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε και ένα τμήμα του κεντρικού αγωγού. Για την κατασκευή όμως του τμήματος αυτού θα έπρεπε η ανάδοχος εταιρεία να προμηθευτεί τους προμονωμένους σωλήνες από το εξωτερικό. Λόγω όμως των capitalcontrols που προέκυψαν και των διαδικασιών που απαιτούνται για την παραγγελία των υλικών από το εξωτερικό, δεν ήταν εφικτό να σταλούν τα απαραίτητα χρήματα στο εξωτερικό και να έρθουν τα υλικά σε εύλογο χρονικό διάστημα,για να προχωρήσει η ανάδοχος εταιρεία στην κατασκευή ενός διπλού τμήματος περίπου δέκα χιλιομέτρων συνολικά.
Πιστεύουμε ότι, εφόσον έχουν επιλυθεί τα βασικά προβλήματα των παραγγελιών και αφού η προκαταβολή μπορεί να σταλεί πλέον στο εξωτερικό, καθώς οι αγωγοί αυτοί κατασκευάζονται σε συγκεκριμένες χώρες και εργοστάσια και όχι οπουδήποτε, την άνοιξη θα μπορέσει να προχωρήσει και αυτό το κομμάτι του έργου».

26112015 926112015 10

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Το εγκεκριμένο έργο της τηλεθέρμανσης θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΕΣ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θα εξαντλήσουμε όλη την περίοδο, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες. Η τελική παράταση που έχει δοθεί στον ανάδοχο για το μεγάλο έργο των 47 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μέχρι το 2017. Και η παράταση αυτή δόθηκε λόγω υπαιτιότητας της κυβέρνησης, των εκλογών και των προβλημάτων που προέκυψαν και γι’αυτό υπάρχει καθυστέρηση.
Τον Ιανουάριο του 2015 έγιναν οι εκλογές, άλλαξαν οι Υπουργοί, δεν υπέγραφαν την προκαταβολή του εργολάβου, στη συνέχεια εφαρμόστηκαν τα capitalcontrols, με αποτέλεσμα να περάσει όλο το 2015 χωρίς να μπορέσει να κάνει σημαντικές εργασίες η ανάδοχος εταιρεία ή έστω να κάνει την παραγγελία των αγωγών. Διότι, αν είχε πάρει την προκαταβολή έγκαιρα, θα ήταν ήδη οι αγωγοί εδώ και θα είχαν αρχίσει και τις τοποθετήσεις αυτών, καθώς έχουν τακτοποιηθεί όλα τα θέματα απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων.
Με την ολοκλήρωση λοιπόν της τοποθέτησης των αγωγών θα έχει ολοκληρωθεί το κυρίως έργο, αφού οι υπόλοιπες εργασίες αφορούν σε προμήθειες, για τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα.
Από την πλευρά μας ως ΔΕΥΑΦ είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και πληρώνουμε τη συμμετοχή μας, όπως προβλέπεται. Και ενώ σε άλλα έργα πανελλαδικά έχουμε διαπιστώσει διακοπή των εργασιών, όπως για παράδειγμα στο μετρό της Θεσσαλονίκης, εμείς πληρώνοντας από την ιδία συμμετοχή μας την εταιρεία, αυτή μπόρεσε έστω και με αργό ρυθμό να ολοκληρώσει κάποιες εργασίες.
Η εκτίμησή μας είναι ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί και μέχρι το 2018, αλλά όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πληρωμή των λογαριασμών που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, τότε όλα θα ολοκληρωθούν. Εάν όμως η κυβέρνηση αποφασίσει τη διακοπή του έργου, τότε το έργο δεν ολοκληρώνεται. Όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση.
Στην κυβέρνηση οφείλεται και η καθυστέρηση ως τώρα. Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και ο υπόλογος δεν υπέγραφε την επιταγή για την προκαταβολή, την οποία υπέγραψε τον Ιούνιο του 2015, μια εβδομάδα πριν τα capitalcontrols. Πήρε ο εργολάβος τα χρήματα, αλλά δεν μπόρεσε να στείλει την προκαταβολή στο εξωτερικό, για να παραγγείλει τους αγωγούς. Μέσα στον Σεπτέμβριο διευθετήθηκε το θέμα για το πώς θα γίνουν οι παραγγελίες, ζητήθηκε η κατασκευή των αγωγών από το συγκεκριμένο εργοστάσιο, οι οποίοι δεν έχουν έρθει ακόμα. Άρα αν οι πληρωμές προχωρήσουν κανονικά, το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2019».
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας για τη συγκεκριμένη ερώτηση είπε:
«Αν η ροή των πληρωμών είναι συνεχής, η εταιρεία μας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Εμείς δεν θα σταματήσουμε. Ακόμα και το ελάχιστο που είναι να κάνουμε, εμείς θα το κάνουμε και το 2019 θα έχουμε τελειώσει. Αρκεί να μην σταματήσουν οι πληρωμές».

Τηλεθέρμανση Μελίτης.
Για την τηλεθέρμανση της Μελίτης, ο κ. Δήμαρχος είπε ότι με το που θα ανοίξει το πρόγραμμα ΣΕΣ, το οποίο είναι το νέο ΕΣΠΑ, θα κατατεθεί και ο φάκελος για την τηλεθέρμανση της Μελίτης, καθώς η μελέτη είναι έτοιμη. Για τις εντάξεις των τηλεθερμάνσεων είπεότι έχει αλλάξει η διαδικασία και είναι πιθανό να μην υποβληθεί ο φάκελος στο ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως έγινε με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, αλλά να ανοίξει άλλο μέτρο σε άλλο Υπουργείο. Για τον λόγο αυτό, ανέφερε ότι μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα, θα ενταχθεί και η τηλεθέρμανση της Μελίτης.
Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου, ο κ. Δήμαρχος ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στο χώρο του αντλιοστασίου, όπου διαπιστώθηκε η πορεία των εργασιών.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα