Δ.Τ. – 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών – Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας
Δελτίο Τύπου
8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών είναι ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών, που καθημερινά επωμίζονται τις πολλαπλές ιδιότητες και τους διαφορετικούς ρόλους τους: μητέρες, κόρες, μαθήτριες και φοιτήτριες, αδερφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, μονογονείς, γυναίκες πρόσφυγες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτώμενες, γυναίκες με αναπηρίες, καθώς και όλες οι γυναίκες του κόσμου, που μάχονται για την ανεμπόδιστη χρήση των δικαιωμάτων τους.
Η 8η Μαρτίουεπισφραγίζει τους αγώνες και τις κατακτήσεις των γυναικών σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από έναν αιώνα. Είναι ημέρα – σύμβολο στο πεδίο της έμφυλης ισότητας και ημέρα μνήμης των θυσιών και των αγώνων των γυναικών, άλλοτε ειρηνικών και άλλοτε αιματηρών.
Δυστυχώς οι έμφυλες ανισότητες συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται στην εργασία, με τις ίδιες να αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά, να διστάζουν να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους για να μη χάσουν την δουλειά τους, να υποαντιπροσωπεύονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, να υφίστανται έμφυλη βία και να είναι θύματα καταναγκαστικής πορνείας.
Περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους -δηλ. 137 την ημέρα ή έξι την ώρα.(Έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα – UNODC). Ο αριθμός αυτός φανερώνει, και από τις πλέον επίσημες πηγές, το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Φλώρινας* με μια πορεία έως τώρα 6 χρόνων, συνεχίζει να είναι δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας, στις γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, παρέχοντας απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του δωρεάν και τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής. Με τη διαρκή επαγρύπνηση όλων μας ενάντια σε στερεοτυπικές πρακτικές διεκδικούμε την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας και εκμετάλλευσης κατά των γυναικών, διαμορφώνοντας έτσι, μια σύγχρονη, ανοιχτή κοινωνία όπου η ισότητα των φύλων γίνεται πράξη.
Σημείωση: Με αίσθημα ευθύνης έναντι της τοπικής κοινωνίας και προασπιζόμενοιτην δημόσια υγεία, η εκδήλωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για την 8η Μαρτίου, δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί.

*Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα καιτην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού ΠρογράμματοςΔυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 10: «Προώθησητης κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» καιλειτουργούν συμπληρωματικά με την Πράξη: «Οριζόντιες παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας»για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (ΕΠ «ΜεταρρύθμισηΔημοσίου Τομέα 2014-2020»).
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας
Κοντοπούλου 49, 53100, Τ: 23850 24081 FAX: 23850 24083.
email: symv.kentro.flo@gmail.comblog: http:// womenaidflorina.blogspot.gr/
fb: https://www.facebook.com/ symvouleutikokentroflorinas

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα