Δ.Τ. – Καταγραφή των νεοκλασικών κτιρίων της Φλώρινας με στόχο τη συντήρηση και επισκευή τους

logo-dimos100x100

Καταγραφή των νεοκλασικών κτιρίων της Φλώρινας με στόχο τη συντήρηση και επισκευή τους

Η Φλώρινα, η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, σταυροδρόμι πολιτισμού στα Βαλκάνια, έχει το ξεχωριστό προνόμιο να την διατρέχει ο Σακουλέβας, ένας ποταμός χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της και πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης μας έχει να επιδείξει τον τοπικό πολιτισμό, αλλά και την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική στα διάσπαρτα κτίρια που κοσμούν την περιοχή. Κτίσματα που αποτελούν στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και μαρτυρούν μέρος της οικονομικής και κοινωνικής δομής της πόλης της εποχής τους.
Ο πολιτισμός, αποτέλεσμα του πνεύματος και της δημιουργικής δράσης του λαού μας, δεν είναι παρά η ίδια η ζωή μας, το φως που έρχεται από το παρελθόν και μας φωτίζει στα βήματα μας προς το μέλλον. Η προστασία, η ανάδειξη και η αξιοποίηση του είναι χρέος του καθενός μας, πολύ περισσότερο των θεσμικών φορέων.
«Έδωσα και πήρα απ’ αυτόν τον τόπο», μας λέει ο μεγάλος δημιουργός Θόδωρος Αγγελόπουλος, δείχνοντας έτσι την μεγάλη του αγάπη για τη Φλώρινα, τη μούσα του. Αυτή η αγάπη για τον τόπο, αποτελεί οδηγό και για την Δημοτική αρχή που φιλοδοξεί να αναδείξει τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης και να διατηρήσει την ιστορική, πολιτιστική μνήμη και φυσιογνωμία της.
Στόχος είναι η εύρεση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση δράσης συντήρησης και επισκευής των νεοκλασικών κτιρίων. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων να τα δηλώσουν, εφόσον το επιθυμούν, καλώντας στο τηλέφωνο 2385351030 προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή τους και εν συνεχεία να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες κινήσεις.
Το πλούσιο απόθεμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας πρέπει να προστατευτεί για αρχιτεκτονικούς, περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς, κοινωνικούς και αισθητικούς λόγους. Και για αυτό αγωνιζόμαστε!

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα