Μήνυμα του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Φλώρινας για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας σήμερα. Παραμένει σε μεγάλο βαθμό κρυφή, λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στίγματος και της ντροπής που την περιβάλλει.
«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118-4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών στο Πεκίνο, 1995).
Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:
• Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).
• Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).
Σε συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας, η οικογένεια δεν προσφέρει το πλαίσιο της ασφάλειας και της ποιότητας της ιδιωτικής ζωής. Τα θύματα μέσα στο πρόσχημα του προσωπικού συμβάντος υφίστανται τη διατήρηση της κατάστασης θυματοποίησης με την παράταση της σιωπής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γυναίκα αυτο-εγκλωβίζεται και να παραμένουν οι καταχρηστικές και βίαιες συμπεριφορές εκ μέρους του δράστη στο σκοτάδι.
Στη σκιά της πανδημίας του COVID-19
Καθώς οι χώρες εφάρμοσαν μέτρα κλειδώματος για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού του κορονοϊού, η βία κατά των γυναικών, ιδίως η ενδοοικογενειακή βία, μεγενθύθηκε, με τις κλήσεις προς γραμμές βοήθειας να έχουν αυξηθεί έως και πέντε φορές (πηγή: www.un.org). Στη χώρα μας οι κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τους μήνες της “καραντίνας” σε σύγκριση με πέρσυ (2019).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας, μέλος του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το οποίο περιλαμβάνει πανελλαδικά 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών , 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24/7 λειτουργίας Γραμμή SOS 15900, εξακολουθεί να παρέχει απρόσκοπτα υποστηρικτικές υπηρεσίες (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής) σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου -Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φλώρινας πραγματοποιεί τις κάτωθι δράσεις:
– Συμμετοχή στη διαδικτυακή ημερίδα: «Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Πανδημία και βία στην οικογένεια», που διοργανώνει το Παράρτημα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέσω της εισήγησης των Στελεχών του με τίτλο: «Ρίχνοντας φως στο σκοτεινό δωμάτιο – η ενδοοικογενειακή βία με θύμα την γυναίκα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, στις 18:30μμ με δωρεάν παρακολούθηση. Οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους στη φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση https://bit.ly/32K85A1 , ώστε να τους σταλούν κατόπιν οδηγίες για την παρακολούθηση της ημερίδας.
– Φωταγώγηση του Δημαρχείου την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών, με πορτοκαλί χρώμα, όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την έμφυλη βίας.
– «…but he loves me», της Νάσιας Καρατσιράκη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Φλώρινας, σε συνεργασία με το εργαστήριο Performance Art του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζουν το έργο περφόρμανς για κάμερα «…but he loves me» της Νάσιας Καρατσιράκη, φοιτήτριας του Τμήματος.
Η συγκεκριμένη performance σχετίζεται με το τρίτο στάδιο του κύκλου της ενδοοικογενειακής βίας στο οποίο ο δράστης δείχνει τη μεταμέλειά του και δίνει υποσχέσεις για αλλαγή χωρίς ν’ αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του, κατηγορώντας ταυτόχρονα το θύμα για τη βιαιότητα που επέδειξε. Έτσι η γυναίκα θυματοποιείται ενώ παράλληλα επιλέγει την τρυφερή εικόνα ως «πραγματικό» εαυτό του θύτη, εγκλωβισμένη σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Το έργο μιλά για τις γυναίκες που σχολιάστηκαν για την αδυναμία τους ν’ αντιδράσουν, γι’ αυτές που έχασαν την αίσθηση του χρόνου κάνοντας υπομονή και ελπίζοντας πως με την αγάπη και τη στοργή τους θα καταφέρουν να αλλάξουν το σύντροφό τους, γι’ αυτές που έπνιξαν τα συναισθήματα τους με πόνο και αίμα, και γι’ αυτές που μίσησαν τον εαυτό τους και αποφεύγουν να κοιταχτούν στον καθρέφτη από ντροπή και ενοχές.
Στο έργο αποκαλύπτεται η συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας που βρίσκεται σε μια κακοποιητική σχέση μέσω της δράσης της περφόρμερ στη διάρκεια μιας καθημερινής πράξης, όπως είναι το πλύσιμο των ρούχων και μέσω της ταύτισης του αντικειμένου (ρούχου) και του ανθρώπου (θύματος).
Το έργο θα είναι διαθέσιμο για θέαση στις 25 Νοεμβρίου στη διεύθυνση: https://vimeo.com/manage/482800700
Συντελεστές έργου: Καρατσιράκη Αθανασία (performance, σύλληψη, σκηνοθεσία), Βουτσά Μαρίνα, Κομματάς Κλεάνθης (κάμερα), Παυλίδης Στάθης (μοντάζ), Πατλαμάζογλου Στέργιος (ήχος), Καρατσιράκη Αθανασία , Μπουντώνα Ιωάννα (οργάνωση παραγωγής), Αγγελική Αυγητίδου (σύμβουλος καθηγήτρια).
Ενημερωτικά:
Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας*
Κοντόπουλου 49, Φλώρινα Τ. 2385024081 F. 2385024083
Email: symv.kentro.flo@gmail.com
Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr/
FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas
*Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 10: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία».