Δ.Τ. – Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

logo-dimos100x100

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

Άμεσα κινητοποιήθηκε το Δ.Σ. του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, ώστε να αντιμετωπίσει την ξαφνική απόφαση του πρώην Υπουργού Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τη μείωση του ποσοστού επί των εσόδων που θα λάβουν για το 2020 οι λιγνιτικές περιοχές από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μια απόφαση που λήφθηκε λίγες μέρες πριν μετακινηθεί ο κ. Χατζηδάκης στο Υπουργείο Εργασίας και δημοσιεύτηκε μετά τον ανασχηματισμό, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., που έγινε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 στην Πτολεμαΐδα, με την παρουσία δια ζώσης των Δημάρχων Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου και διαδικτυακά του Δημάρχου Μεγαλόπολης, λήφθηκαν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η δρομολογούμενη μείωση των πόρων.
Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Δικτύου και Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, αποφασίστηκε άμεσα να δρομολογηθεί συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και να κατατεθεί πρόταση με σκοπό τη διατήρηση του ποσοστού κατανομής στο προηγούμενο επίπεδο.
Ο κ. Γιαννάκης σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η πληθώρα ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τα μεγάλα προβλήματα, όπως η διαδικασία απολιγνιτοποίησης και η διαχείριση της πανδημίας, απαιτεί να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση προς αντιμετώπιση και επίλυσή τους. Ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων παραμένουμε σταθεροί στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για διατήρηση της κατανομής των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, καθώς το Πράσινο Ταμείο είναι το μοναδικό εργαλείο από το οποίο μπορούμε να αντλούμε άμεσα πόρους στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε μέχρι την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της επόμενης περιόδου”.
Επιπρόσθετα με την ευκαιρία σύγκλισης της συνεδρίασης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα σχετικά, με την εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης και των επιδράσεών της στις κοινωνίες των ενεργειακών περιοχών, την επικείμενη εγκατάσταση των δικτύων φυσικού αερίου, και το μοντέλο λειτουργίας της διαδημοτικής επιχείρησης Τηλεθέρμανσης, που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚ. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα