Δ.Τ. – Ενημέρωση από τον Δήμο Φλώρινας σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα

logo-dimos100x100

Ενημέρωση από τον Δήμο Φλώρινας σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του Δήμου Φλώρινας, από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Richter, το βράδυ της Κυριακής 9 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23:43′.
Μέσα στα επόμενα λεπτά συγκλήθηκε το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο, όπου και συνεδρίασε παρουσία (μέσω τηλεδιάσκεψης) του αρμόδιου Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση και προγραμματίζοντας τις επόμενες κινήσεις.
Ο Δήμος Φλώρινας αποφάσισε άμεσα το κλείσιμο των σχολείων για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφαλείας και ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σύνολο του Δήμου, κάτι που έγινε άμεσα αποδεκτό από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου.
Παράλληλα, διέθεσε το χώρο του κλειστού γυμναστηρίου για όσους πολίτες επιθυμούσαν να διανυκτερεύσουν εκεί, ενώ έχει εξασφαλίσει τη φιλοξενία πολιτών σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Επιπρόσθετα, υπέβαλλε αίτημα να βρεθούν στη Φλώρινα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδος για να πραγματοποιήσουν επιτόπιες αυτοψίες σε κτήρια, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους σεισμολόγους, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται ομαλά και βαίνει συνεχώς απομειούμενη. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά σε 24ωρη βάση και παρά την εύλογη ανησυχία των πολιτών, συστήνεται ψυχραιμία και σύνεση.
Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα:
“Σεισμός μεγέθους σεισμικής ροπής Mw=5.4 σημειώθηκε πλησίον της Φλώρινας την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022, στις 23:43 ώρα Ελλάδος (21:43 UTC) και σε εστιακό βάθος 14 χλμ. Δεν παρατηρήθηκε καμία κατάρρευση κτηρίου ούτε κανένας τραυματισμός. Το επίκεντρο του σεισμού αυτού ενδιαμέσου μεγέθους εντοπίστηκε μόλις ~3 χλμ δυτικά της πόλης της Φλώρινας, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Λόγω της πολύ μικρής αυτής απόστασης, στη Φλώρινα καταγράφηκε σε κατακόρυφη συνιστώσα επιταχυνσιογράφου, τιμή επιτάχυνσης 0.22g, αρκετά υψηλή για το μέγεθος του σεισμού.
Μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου, σε περίπου τρία εικοσιτετράωρα, το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων έχει καταγράψει 123 μετασεισμούς, γεγονός που υποδεικνύει ότι πιθανώς να έχουμε μια ομαλή εξέλιξη της ακολουθίας. Από τους μετασεισμούς αυτούς, 23 είχαν μέγεθος Μ≥3.0 και τρεις Μ≥4.0. Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής (μέχρι και 12/1) μετασεισμός, μεγέθους Μ=4.3 σημειώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, στις 17:14 ώρα Ελλάδος (15:14 UTC). Τα επίκεντρα της σεισμικής ακολουθίας ευθυγραμμίζονται σε ΒΒΑ-ΝΝΔ διεύθυνση.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Φλώρινας κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2013 – Ιανουάριος 2014 σημειώθηκε η πιο πρόσφατη προηγούμενη έξαρση σεισμικότητας, αποτελούμενη από περισσότερους από 2,000 σεισμούς, με τον κύριο σεισμό να συμβαίνει στις 17 Φεβρουαρίου 2013 με μέγεθος σεισμικής ροπής Mw=4.1, στην ίδια επικεντρική περιοχή με τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022.
Με βάση τη συνεκτίμηση όλων των υφιστάμενων δεδομένων διατυπώνεται η άποψη ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και βαίνει συνεχώς απομειούμενη”.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα