Δ.Τ. – Παρουσίαση των προσεχών δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας (pics)

logo-dimos100x100

Παρουσίαση των προσεχών δράσεων του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας

Τις μελλοντικές δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας, με αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού κ. Μιχάλης Χάτζιος και το μέλος του Γραφείου κ. Νίκος Κωνσταντινίδης.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο κ. Δήμαρχος ανέφερε αναλυτικά στην τοποθέτησή του:
«Η δημοτική αρχή μπορεί να υπερηφανεύεται για την δημιουργικότητα της τόσο σε επίπεδο έργων όσο και δράσεων.
Ο εθελοντισμός δεν είναι μια πράξη αυθόρμητη. Είναι μία συνειδητή απόφαση που εκφράζει την υπόσταση των ανθρώπων. Το βάθος της ψυχής τους και το εύρος των συναισθημάτων τους. Είναι στάση ζωής που δείχνει έναν δυναμισμό απέναντι στη ζωή και αποτελεί έκφραση ανιδιοτέλειας και ευαισθησίας για τα κοινά. Και αυτό είναι που αναδεικνύει τα άτομα που τον υπηρετούν.
Η αλήθεια είναι ότι οι δράσεις του γραφείου εθελοντισμού ξεπεράσανε κάθε προσδοκία και εκτίμηση. Κι αυτό δείχνει από την μια την σωστή οργάνωση από την πλευρά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Χάτζιου που είναι και η ψυχή του Γραφείου, και από την άλλη την δίψα των συμπολιτών μας να προσφέρουν σ’ αυτό που αποκαλούμε καθημερινότητα του πολίτη.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό εθελοντικό κίνημα, όλων των ηλικιών, που συνεχώς δυναμώνει περισσότερο. Παρότι ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται ανταπόδοση, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση μου, για τη δουλειά που γίνεται, συγχαίρω τόσο τον Μιχάλη, όσο και τον Νίκο Κωνσταντινίδη, καθώς και τις εθελόντριες και τους εθελοντές συμπολίτες μας, για την πολύτιμη συμβολή τους στις προσπάθειες του Δήμου μας και εύχομαι να μην λείψει ποτέ το κουράγιο και η διάθεση τους για προσφορά.
Πριν δώσω τον λόγο στον Μιχάλη για να σας παρουσιάσει τις μελλοντικές δράσεις του γραφείου εθελοντισμού του δήμου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την ανταπόκριση σας στην πρόσκληση μας, αλλά κυρίως να ευχαριστήσω θερμά μέσα από την καρδιά μου τις εθελόντριες και τους εθελοντές».

05112022 000
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Χάτζιος, ο οποίος ξεδίπλωσε το πρόγραμμα των δράσεων, λέγοντας:
«Χωρίς καμία υπερβολή στο λόγο μου, σας είμαι πραγματικά ευγνώμων, αφού η επικοινωνία και η δημοσιότητα που παρέχετε στις εθελοντικές δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο τόσο στην προσέλκυση νέων εθελοντών όσο και στον στρατηγικό μας στόχο, αυτόν της ενδυνάμωσης του Εθελοντικού κινήματος στον τόπο μας.
Αφορμή της σημερινής συνέντευξης αποτελεί η έναρξη μιας σειράς δράσεων από το Γραφείο Εθελοντισμού, δράσεων που θα έχουν αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού που τιμάται κάθε χρόνο την 5η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που συμπτωματικά συμπίπτει χρονικά και με τα δύο χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου μας. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στους εθελοντές μας.
Θα υπάρξει και μία τιμητική διάκριση όχι ως αντάλλαγμα, αφού ο Εθελοντισμός δεν χρειάζεται και δεν λειτουργεί με ανταλλάγματα, αλλά ως μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης σε όλους όσους προσέφεραν με την παρουσία τους, τις χορηγίες τους, τις ιδέες τους και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στο εθελοντικό κίνημα του τόπου μας, τα δύο αυτά χρόνια λειτουργίας του Γραφείου μας.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες και σε συνεργασία πάντα με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ Φλώρινας, Διευθυντές και Διευθύντριες σχολικών μονάδων αλλά και δασκάλους και καθηγητές μεμονωμένων τμημάτων, ξεκινά μία δέσμη εθελοντικών δράσεων διάρκειας ενός περίπου μήνα, η οποία θα κορυφωθεί με την Γιορτή Εθελοντισμού από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου μας και με την συμμετοχή οργανισμών, φορέων, συλλόγων και βέβαια όλων όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Γι’ αυτή την εκδήλωση θα έχουμε την ευκαιρία νέας επικοινωνίας και προφανώς χρειάζεται η δική σας πολύτιμη βοήθεια στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της επικοινωνίας.
Πρωταγωνιστές όλων σχεδόν των δράσεων για μία ακόμη φορά θα είναι τα παιδιά όλων των ηλικιών.
Οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι νέες και οι νέοι του τόπου μας.
Αυτό αποτελεί μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, αφού έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι στο επίκεντρο της σκέψης μας και κορωνίδα των υψηλών στόχων του Γραφείου Εθελοντισμού και της Δημοτικής αρχής, είναι και παραμένει η ενεργοποίηση και η καλλιέργεια της κουλτούρας του Εθελοντισμού στους νέους και στις νέες.
Είναι ο ενεργός και συμμέτοχος πολίτης με λόγο και ρόλο σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Τα πολλαπλά οφέλη της συμμετοχής των παιδιών όλων των ηλικιών στις εθελοντικές δράσεις είναι πιστεύω εύκολα αντιληπτά.
Εκτός του προφανούς αποτελέσματος που θα παραχθεί,
• η χαρά της συμμετοχής και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο,
• η αίσθηση της δημιουργίας,
• η καλλιέργεια της αισθητικής,
είναι κάποια από τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη στην κατεύθυνση της καλλιέργειας της κουλτούρας του Εθελοντισμού και της έννοιας του «ενεργού – συμμέτοχου πολίτη».
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, και ο κ. Δήμαρχος και εγώ ως υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου μας, ότι στρατηγική επιλογή της Δημοτικής αρχής αποτελεί η ενεργοποίηση των δημοτών και στην προκειμένη περίπτωση, η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των νέων σε όλες αυτές τις δράσεις συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του σταθερού στόχου, που αφορά το «σήμερα» αλλά και το «αύριο» του τόπου μας.
Ήδη, υπάρχει μεγάλη, συγκινητική ανταπόκριση από τμήματα και ολόκληρες σχολικές μονάδες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εθελοντικές δράσεις και αυτό είναι επιτρέψτε μου την έκφραση «Γκολ από τα αποδυτήρια» στον αιώνιο αντίπαλο μας που ονομάζεται «κοινωνική αδράνεια – Ωχαδερφισμός».
Είναι προφανές ότι χωρίς τη συμμετοχή των φιλότιμων εθελοντών και εθελοντριών, τίποτα απ’ όλα αυτά που έχουμε κάνει ως Γραφείο Εθελοντισμού και όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε δεν θα ήταν εφικτό.
Δύναμη μας είναι οι άνθρωποι μας. Σε αυτή την κατεύθυνση για μία ακόμη φορά οι νέες και οι νέοι δείχνουν τον δρόμο. Τους ευχαριστούμε θερμά!
Σχετικά με τις εθελοντικές δράσεις θα σας παρουσιάσω επιγραμματικά το περιεχόμενο τους.
Δράση 1η
Μαθητές και μαθήτριες σχολικών μονάδων της Φλώρινας με την παρουσία και συνδρομή των συνοδών εκπαιδευτικών τους και εθελοντών του Γραφείου Εθελοντισμού θα χρωματίσουν διαβάσεις των ΑΜΕΑ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τον σεβασμό των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν κινητικά και όχι μόνο προβλήματα.
Η δράση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου ημερομηνία που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ.
Τίτλος της δράσης: «Οραματίζομαι έναν καλύτερο κόσμο – Ζωγραφίζω τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ»
Δράση 2η
Ομάδες Εθελοντών Καλλιτεχνών του Γραφείου Εθελοντισμού θα αναβαθμίσουν αισθητικά μέσω ζωγραφικών έργων δημόσιους χώρους.
Η δράση προφανώς θα είναι δυναμική, θα έχει διάρκεια και θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Οι χώροι που θα επιλεγούν για την έναρξη της συγκεκριμένης δράσης θα καθοριστούν άμεσα και πάντα σε συνεννόηση τόσο με τον κο Δήμαρχο όσο και με του Εθελοντές Καλλιτέχνες
Δράση 3η
Μαθητές και μαθήτριες σχολικών μονάδων του Δήμου Φλώρινας, θα χρωματίσουν με συγκεκριμένα χρώματα ένα παγκάκι στο προαύλιο του σχολείου τους που θα ονομαστεί το «παγκάκι της Φιλίας» και θα προορίζεται για οποιοδήποτε παιδί νιώσει μοναξιά και δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει με τα υπόλοιπα παιδιά.
Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί τις πρώτες προσέλευσης του παιδιού στο σχολείο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή και σε κάποια άλλη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Δράση 4η
Κάθε σχολική μονάδα θα παραλάβει μεταχειρισμένα δοχεία στα οποία με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών ή του εκπαιδευτικού εικαστικών τα παιδιά θα φροντίσουν να ζωγραφίσουν με συγκεκριμένη θεματολογία (φυσικό τοπίο).
Τα συγκεκριμένα δοχεία που θα αναγράφουν και τον τίτλο της σχολικής μονάδας (π.χ. 6ο Δημοτικό σχολείο Φλώρινας), θα διαμορφωθούν κατάλληλα, θα χρησιμοποιηθούν ως δοχεία φύτευσης λουλουδιών ή μικρών δενδρυλλίων και θα τοποθετηθούν σε σημεία της πόλης και κοινοτήτων, διασκορπισμένα ή συγκεντρωμένα, συμβάλλοντας έτσι στην αισθητική αναβάθμιση χώρων του Δήμου μας.
Τίτλος της δράσης: «Ανακυκλώνω υλικά – Ομορφαίνω τον τόπο μου!».
Σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε την 1η Πλατεία Εθελοντικής Δημιουργίας.
Η δράση έχει προφανή στόχευση για την καλλιέργεια της κουλτούρας της ανακύκλωσης υλικών και της αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος.
Δράση 5η
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καλλωπισμού και αισθητικής αναβάθμισης στην είσοδο της πόλης της Φλώρινας και συγκεκριμένα στο Κοντράλτο
Όπως προανέφερα όλες αυτές οι εθελοντικές δράσεις θα ολοκληρωθούν με επιστέγασμα την Γιορτή Εθελοντισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού που είναι η 5η Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που συμπίπτει χρονικά με τα δύο χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας.
Άρα, θα γιορτάσουμε και τα γενέθλια του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας.
Θέλω να τονίσω ότι η 5η Δεκεμβρίου, ημέρα ορόσημο για τον Εθελοντισμό, θα αποτελέσει ένα σταθμό για το Εθελοντικό κίνημα στη Φλώρινα, αλλά όχι τερματικό σταθμό.
Το αντίθετο. Μετά τη Γιορτή του Εθελοντισμού στις 4 Δεκέμβρη, θα ακολουθήσουν και άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις, με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του, την αντιμετώπιση μορφών εθισμού, όπως το αλκοόλ, την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και βέβαια το Περιβάλλον.
Για την Γιορτή Εθελοντισμού στις 4 Δεκεμβρίου και το αναλυτικό πρόγραμμα της θα ενημερωθείτε έγκαιρα και αναλυτικά.
Θα αναφέρω επιγραμματικά ότι θα περιλαμβάνει:
 Απολογισμό των δράσεων μας στα δύο χρόνια λειτουργίας του Γραφείου
 Σύντομες παρουσιάσεις από όλες τις Συλλογικότητες που συνεργάστηκαν με το Γραφείο Εθελοντισμού σε αυτά τα δύο παραγωγικά χρόνια λειτουργίας του
 Τέλος, θα υπάρξουν ανακοινώσεις εκλεκτών συνεργασιών με την παρουσία και οι προσώπων εκείνη την ημέρα, που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ευχάριστες.
Επιτρέψτε μου να κρατήσω ζωντανό το στοιχείο της έκπληξης και να μην αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες».

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα