Δ.Τ. – Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με την Υπουργό Πολιτισμού – Η διάσωση των νεοκλασικών κτιρίων το κυρίαρχο θέμα συζήτησης (pics)

logo-dimos100x100

Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με την Υπουργό Πολιτισμού – Η διάσωση των νεοκλασικών κτιρίων το κυρίαρχο θέμα συζήτησης

Με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.
Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν τα νεοκλασικά κτίρια της Φλώρινας και η ανάγκη διάσωσης τους. Ο κ. Γιαννάκης παρέδωσε ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τονίζοντας πως “τα κτίρια αυτά είναι το βασικό χαρακτηριστικό της πόλης μας και η ταυτότητα της. Είναι εθνική επιταγή να διασωθούν, για να διασωθεί μαζί τους η Ιστορία και ο Πολιτισμός μας”.
Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Φλώρινας έχει προχωρήσει σε επίσημη καταγραφή των παλαιών αρχοντικών της περιοχής όπου αναπτύχθηκε αρχικά οικιστικά η πόλη, παράλληλα και γύρω από το ποτάμι, που ανέρχονται σε 238. Στη συνέχεια, ζήτησε από όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν, να δηλώσουν αν τους ενδιαφέρει η ανακαίνιση των νεοκλασικών αρχοντικών τους στην περιοχή του ποταμού, των πέριξ δρόμων και γενικά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει 39 ιδιοκτήτες το ενδιαφέρον τους.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση μελέτης για την ανακαίνιση παραδοσιακών ιστορικών κτιρίων και αρχοντικών με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, ενώ έχει καταθέσει πρόταση και στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης με βασικό πυλώνα την ανακαίνιση και ανάδειξη των παλαιών αρχοντικών.
“Πρόθεσή μας σε πρώτη φάση”, είπε προς την κα Μενδώνη, “είναι να ανακαινιστούν οι προσόψεις ορισμένων αρχοντικών κατά μήκος του Σακουλέβα, κάτι που θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή και θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για άλλους ιδιοκτήτες. Επίσης, στις σκέψεις και τις προθέσεις μας είναι να προσφερθούν τα αρχοντικά από τους ιδιοκτήτες για ένα χρονικό διάστημα και να ανακαινιστούν εσωτερικά και εξωτερικά”.
Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή της κας Υπουργού προκειμένου να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι, από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, κάτι για το οποίο η κα Μενδώνη δήλωσε θετική, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία της να μην χαθεί η φυσιογνωμία της πόλης. “Θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια σας με κάθε τρόπο και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου η πόλη της Φλώρινας να διασώσει τον ιστορικό της χαρακτήρα” είπε προς τον κ. Δήμαρχο.
Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε από τον κ. Δήμαρχο είναι η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στην περιοχή Γιάζι, για το οποίο θα κατατεθεί μελέτη μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

07092022 01

07092022 02

07092022 00

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα