06.12.2013 – Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος

06122013 3

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στο γραφείο του.

Κατά τη συνέντευξή του αναφέρθηκε στη διαμάχη που είχε υπάρξει ανάμεσα στον ίδιο και στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Αιμίλιου Ασπρίδη, η οποία κατέληξε σε εισαγγελική έρευνα.

Συγκεκριμένα είπε:

«Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ευχάριστη είδηση. Τις ημέρες αυτές, οι οποίες είναι δύσκολες οικονομικά για πολλούς συμπολίτες μας, διότι βιώνουμε σε έντονο βαθμό την οικονομική κρίση, ως Δήμος προχωρήσαμε στην παραχώρηση ενός επιδόματος στους χαμηλόμισθους και στις ανήμπορες οικογένειες συμπολιτών μας. Πριν από λίγο καιρό ζητήσαμε από τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα, να υποβάλλουν σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία της Πρόνοιας του Δήμου. Ακολούθησε η αξιολόγηση των δικαιολογητικών τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία και θα παραχωρήσουμε σε επίδομα της τάξεως των 150€ σε 123 οικογένειες της περιοχής μας. Νομίζω ότι αυτό το επίδομα θα βοηθήσει ως ένα βαθμό τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ VIDEO

 

 

 Εκτός από την παραχώρηση του επιδόματος σε λίγες μέρες θα προχωρήσουμε και στη διανομή των δωρεάν τροφίμων για την ακριβή ημερομηνία της οποίας θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Για τη διανομή των τροφίμων ο Δήμος Φλώρινας είχε υποβάλλει σχετική αίτηση στο ΕΣΠΑ, η οποία και εγκρίθηκε. Εκτιμούμε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2013 θα έχουμε προβεί στη διανομή των τροφίμων σε 1049 οικογένειες του Δήμου μας.
Επίσης, έχουμε ζητήσει και τη βοήθεια των σούπερ μάρκετ και για τα Χριστούγεννα θα δώσουμε είκοσι καλάθια με τρόφιμα, αξίας περίπου 100€, σε κατοίκους της περιοχής μας.

Ο κύριος λόγος για τη σημερινή συνέντευξη τύπου όμως είναι η κατάθεση την οποία έδωσα στον ειρηνοδίκη μετά τις καταγγελίες του κ. Ασπρίδη. Όπως είχα αναφερθεί και στο παρελθόν, ο κ. Ασπρίδης είχε ζητήσει την προστασία της εισαγγελίας, γιατί δήλωσε ψευδώς ότι τον απειλούσα, έλεγε ότι είχα πει ψέματα για όλα όσα είχα αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχε δώσει μάλιστα και μια συνέντευξη τύπου και πήγε ο ίδιος στην εισαγγελία και ζήτησε να προσκομίσω στοιχεία. Και όπως σας είχα πει και στην προηγούμενη συνέντευξή μου, μετά την κατάθεσή μου στην εισαγγελία δίνω σχετική συνέντευξη τύπου και αναφέρω ορισμένα από τα στοιχεία τα οποία έχω, καθώς τα στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεσή μου είναι πάρα πολλά.
Αν θυμόσαστε, είχα αναφέρει ότι υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι και τη στιγμή που μίλησα, δηλαδή για πάνω από τρία χρόνια, δε ζήτησαν τα χρήματα. Αναφέρω ενδεικτικά τα εξής: η εταιρεία Florina Travel. Τιμολόγια προς την Κοινωφελή Επιχείρηση του Περάσματος στις 12 Δεκεμβρίου του 2010. Δηλαδή, 19 ημέρες πριν αναλάβουμε ως νέα Δημοτική Αρχή. Το τιμολόγιο αυτό αντιστοιχεί στο ποσό των 12.290,00€.
Η ίδια εταιρεία έκοψε ένα δεύτερο τιμολόγιο στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, ποσού των 400,00€.
Είχα αναφέρει ότι ο Δήμος Περάσματος έκανε μια κρουαζιέρα, κάτι το οποίο αρνήθηκε ο κ. Ασπρίδης. Η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Περάσματος στις 25 Σεπτεμβρίου του 2009 πλήρωσε 13.000,00€ στη NAVIHELLAS ΕΠΕ- κέντρο Κρουαζιέρας, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών το οποίο έχει ημερομηνία στις 24-07-2009 και αναφέρει ως αιτιολογία 4ήμερη κρουαζιέρα Cristal, ελληνικά νησιά- Κουσάντασι 20-07-2009. Το ποσό του τιμολογίου είναι 13.000,00€.
Η Δημοτική Επιχείρηση Περάσματος έχει κόψει τιμολόγιο για Energy ποτά (red bull), όπου αναφέρονται πάρα πολλά κιβώτια.
Αυτό το τιμολόγιο σας το δίνω, γιατί πριν από λίγο καιρό είχατε στραφεί όλοι οι χειριστές των blogs εναντίον μου, για ένα λάθος που είχε γίνει στο τιμολόγιο του εστιατορίου και ότι ως Νομάρχης Φλώρινας είχα πληρώσει ένα μπουκάλι κρασί πάνω από 500,00€.

06122013 1
Επίσης, η Δημοτική Επιχείρηση είχε αγοράσει σε κάποια άλλη στιγμή 105 μπουκάλια ουίσκι, 10 μπουκάλια βότκας, 10 μπουκάλια κονιάκ και κάποια άλλα ποτά.
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχα αναφέρει ότι η επιχείρηση παραλήφθηκε από εμάς χρεωμένη με το ποσό των 300.000,00€ περίπου. Ο κ. Αρπρίδης, ανέφερε επίσης ότι ουδέποτε διετέλεσε Πρόεδρος της Επιχείρησης.
Στον ισολογισμό του Μαΐου του 2011 φαίνεται ως Πρόεδρος της επιχείρησης ο κ. Ασπρίδης, η ζημία που μεταφέρεται είναι 281.000,00€.
Όπως διαπιστώνετε και εσείς, σε όσα αναφέρθηκα είχα στοιχεία. Ποτέ δεν αναφέρθηκα μέχρι τώρα στον πολιτικό μου βίο, σε θέματα χωρίς στοιχεία.
Και θέτω και το εξής ερώτημα: πώς είναι δυνατόν να κάνεις εκδρομές, κρουαζιέρες και να αγοράζεις ποτά, όταν έχεις ελλειμματική την επιχείρησή σου κατά 281.000,00€;
Θα σας αναφέρω επίσης, ότι η επιχείρηση εισέπραξε από το ΠΕΠ για μια μελέτη ασφαλτόστρωσης 102.560,53€. Τη μελέτη την είχε συντάξει το γραφείο του κ. Αραϊλόπουλου, ο οποίος ήρθε πριν από λίγο καιρό στο γραφείο μου και μου είπε ότι τη μελέτη για το δρόμο Αετό- Φλάμπουρο την είχε συντάξει το γραφείο του, ότι ο Δήμος Περάσματος πληρώθηκε από το ΠΕΠ, ενώ αυτοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, αλλά τους χρωστάμε το ποσό των 50.000,00€ περίπου.
«Μα είναι δυνατόν να μην έχει πληρωθεί ο μελετητής και να έχει γίνει η είσπραξη του ποσού από το ΠΕΠ»; Και όμως η είσπραξη έγινε. Η σύμβαση την οποία έχουν, δεν ήταν υπογεγραμμένη φυσικά, αλλά είχε σταλεί στο ΚΕΠ του Περάσματος. Αυτά τα χρήματα μου τα ζήτησε πριν από λίγο καιρό ο κ. Αραϊλόπουλος, παρουσία και του κ. Λουκά και της κ. Κεσίδου, υπαλλήλου της Επιχείρησης.
Ζήτησα από τον κ. Αραϊλόπουλο να μου φέρει τη σύμβαση προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην πληρωμή του. Η σύμβαση όμως, όπως σας είπα, δεν είναι υπογεγραμμένη, η μελέτη υπάρχει στο Δήμο, είναι υπογεγραμμένη από τον κ. Αραϊλόπουλο, κατατέθηκε στο ΠΕΠ και τα χρήματα εισπράχτηκαν.
Από εδώ και πέρα, εφόσον ο κ. Ασπρίδης επέλεξε το δρόμο της εισαγγελίας και μας παρότρυνε να καταθέσουμε το έγγραφο˙ η εισαγγελία πλέον ας κάνει τη διερεύνηση, οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για έλεγχο στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Περάσματος και για τα πεπραγμένα της.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ερώτηση: Τα τιμολόγια στα οποία αναφερθήκατε είναι απλήρωτα σήμερα;
Απάντηση: Κάποια ναι και πολλά άλλα τα οποία δε σας έδωσα σήμερα. Από τα σημερινά δεν είναι πληρωμένο του Florina Travel, του κ. Αραϊλόπουλου και μιας ακόμα εταιρείας που είχε κάνει έργο και δεν το είχε πληρωθεί.

Ερώτηση: Μας είπατε ότι εισπράχθηκαν τα χρήματα για τη μελέτη, αλλά δεν πληρώθηκαν. Ποια διαδικασία ακολουθείται; Πως δίνει το ΕΣΠΑ χρήματα χωρίς την πληρωμή του μελετητή;
Απάντηση: Από τη στιγμή που υπάρχει η μελέτη και την υποβάλλεις στη Διαχειριστική Αρχή, δικαιούσαι και την πληρωμή αυτής. Η μελέτη που υλοποιήθηκε από το μελετητή αντιστοιχεί στο ποσό των 50.000,00€. Τώρα για ποιο λόγο δήλωσαν 102.000,00€ και ποιες άλλες εργασίες έγιναν, αν έγιναν, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω, είναι ότι πληρώθηκε η μελέτη από το ΕΣΠΑ, χωρίς να έχει πληρωθεί ο μελετητής.

Έργο δεν υπάρχει, μιλάμε μόνο για τη μελέτη.

Ερώτηση: Έχουμε πληροφορηθεί, ότι εκτός από αυτές τις οφειλές υπάρχουν και ασφαλιστικές οφειλές, σε δημόσια ταμεία. Αληθεύει αυτό;
Απάντηση: Αληθεύει αλλά δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία σχετικά. Για αυτό θα επιληφθεί η ΣΔΟΕ της περιοχής. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που δε σας έδωσα. Υπάρχουν ολόκληρα κιβώτια με σχετικά έγγραφα. Αναφέρθηκα μόνο στα στοιχεία που αναφέρθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην υβριστική απέναντί μου, συνέντευξη τύπου του κ. Ασπρίδη. Δε θέλω να μιλήσω υβριστικά απέναντι σε κανέναν συμπολίτη μου. Αν έχω στοιχεία θα μιλήσω, διαφορετικά δε θα αναφερθώ πουθενά.

Ερώτηση: Μετά από αυτά που μας είπατε, μας επιβεβαιώσατε ότι ο δείκτης νοημοσύνης σας είναι αρκετά υψηλός. Από εκεί και πέρα όμως ο κανόνας της φυσικής λέει ότι η δράση φέρνει αντίδραση. Μήπως λοιπόν μετά από όλα αυτά, επαληθεύσετε τη ρήση ότι, αφού μαλώνουν οι δύο θα κερδίσει ο τρίτος;
Απάντηση: Δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει. Ως Δήμαρχος και ως Νομάρχης για τέσσερα χρόνια, ήμουν πάντα ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες μου και ό,τι έλεγα το έλεγα με ειλικρίνεια και με στοιχεία. Ποτέ δεν κατηγόρησα κανέναν ψευδώς και ποτέ δε βγήκα να κατηγορήσω κάποιον, αν δε με προκαλέσει. Προκλήθηκα βάναυσα από τον κ. Ασπρίδη, ο οποίος δήλωσε στην εισαγγελία ότι τον απειλούσα, τον εκβίαζα, δεν ξέρω ακριβώς τι είπε. Και εκεί ζήτησε ο κ. Ασπρίδης και στη συνέντευξή του, αν έχει στοιχεία ο κ. Βοσκόπουλος να τα φέρει. Και μέρος των στοιχείων αυτών τα προσκόμισα.
Ερώτηση: Οι οικονομικές σας υπηρεσίες γνωρίζουν από πού προέρχονται οι οφειλές των 281.00,00€; Γιατί η Δημοτική Επιχείρηση είχε ένα κεφάλαιο και θα έπρεπε να κινηθεί με αυτό ως βάση. Ποιες δράσεις έγιναν;
Απάντηση: Το κεφάλαιο της επιχείρησης είναι 211.000,00€ και οι ζημιές, για αυτά που έχουν κοπεί αποδείξεις είναι 281.000,00€. Σε αυτό το ποσό δε συμπεριλαμβάνεται το ποσό των 50.000,00€ του κ. Αραιλόπουλου, συν 10.00,00€ περίπου της άλλης εταιρείας, πάμε κοντά στις 340.000,00€. Και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να προκύψει ακόμα.
Όσον αφορά στις δράσεις δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί. Για τις δράσεις θα κάνει έλεγχο η εισαγγελία, ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης, το ΣΔΟΕ και όλα αυτά μετά από παρότρυνση του κ. Ασπρίδη. Αυτοί θα μας πούν, αν η επιχείρηση είχε δικαίωμα να κάνει τις δράσεις που έκανε, αν τις έκανε σωστά, αν αξιοποιήθηκαν σωστά τα χρήματα τα οποία δόθηκαν κατά καιρούς σε αυτή.
Δεν είναι κάτι που ούτε το προκάλεσα εγώ, ούτε μπορώ να αποφασίσω εγώ.

Ερώτηση: Γιατί προσκομίσατε τώρα τα στοιχεία αυτά και όχι νωρίτερα όταν διαπιστώσατε ότι υπάρχει έλλειμμα;
Απάντηση: Δεν είχαμε διαπιστώσει. Δεν ξέραμε, αν το έλλειμμα είναι πραγματικό ή όχι, τα χρωστούμενα, αν είναι πραγματικά ή δεν είναι. Περιμέναμε να έρθουν οι άνθρωποι που έκαναν τις δράσεις για να πληρωθούνε. Πάντα μια επιχείρηση έχει έλλειμμα. Αν ήμασταν στην εποχή του 2005- 2006, ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους δεν απασχολούσε κανέναν. Αλλά όταν έχεις ένα τέτοιο έλλειμμα δεν κάνεις κρουαζιέρες, ταξίδια αναψυχής και να αγοράζεις ποτά.
Όταν ανέλαβα ένα χρεωμένο Δήμο, γιατί σας το είχα πει, ο Δήμος είναι χρεωμένος, κάναμε οικονομία. Αυτή τη στιγμή κάνουμε οικονομία σε όλα.
Ο πρώτος μας στόχος είναι να έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους εργαζόμενους. Ο δεύτερός μας στόχος είναι να κάνουμε τα έργα τα οποία είναι άμεσης προτεραιότητας, όπως ύδρευσης και αποχέτευσης.
Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ό,τι πόσο μπορούμε και από όλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση ποταμού Σακουλέβα, της λεωφόρου Μοναστηρίου. Αν δεν είχαν μπει σε πρόγραμμα τα έργα δε θα μπορούσαμε να τα υλοποιήσουμε. Ο Δήμος μας έχει μια οικονομική στενότητα αυτή την περίοδο με ελάχιστα έσοδα.
Και επειδή αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κρίση, για το λόγο αυτό και ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, μειώσαμε και το κόστος του νερού στο Δήμο μας. Μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει κανένας Δήμαρχος να κάνει μείωση στο νερό. Η Φλώρινα είχε από το ακριβότερο νερό στη χώρα μας. Μειώσαμε τις επενδύσεις της ΔΕΥΑΦ, ώστε να μειωθεί και το κόστος του νερού. Τις επενδύσεις θα τις κάνουμε αργότερα.
Όταν ένας πολίτη πλήρωνε για νερό 100,00€ και τώρα πληρώνει 40,00€, καταλαβαίνετε ότι η μείωση αυτή είναι σημαντική. Με αυτά τα 60,00€ μπορεί να κάνει άλλα σημαντικά πράγματα.
Για αυτό δεν κάνουμε σπατάλες, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και όταν είσαι χρεωμένος. Αυτό είναι κακοδιαχείριση.

06122013 2

 

 

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα