Η τοποθέτηση του Δημάρχου Φλώρινας στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας σχετικά με την απαλλοτρίωση για την επέκταση των Δημοτικών Κοιμητηρίων

Για το θέμα της επέκτασης των Δημοτικών Κοιμητηρίων- που απασχολεί όλους μας- τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, στην τελευταία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.

Ο κ. Γιαννάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ποτέ δεν έφυγε από τον προγραμματισμό της παρούσας Δημοτικής Αρχής το ζήτημα της επέκτασης των κοιμητηρίων της Φλώρινας και πως παρά το υψηλό κόστος επέκτασης/ κατασκευής τους, το οποίο – σύμφωνα με μελέτη που παρέλαβε ο Δήμος το 2017 ανέρχεται κοντά στα 4 εκ. ευρώ (με τιμές του 2017) – η προσπάθεια για εξεύρεση μόνιμης λύσης συνεχίζεται, πάντα εντός αυστηρού πλαισίου νομιμότητας και εφαρμογής των κανονισμών. Τέλος επεσήμανε και όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει διαχρονικά για το θέμα.
Απαλλοτρίωση δεν σημαίνει και επέκταση του νεκροταφείου· σημαίνει ότι παίρνουμε αυτά τα κομμάτια γης και από εκεί και πέρα εξακολουθούμε να αναζητούμε χρηματοδότηση” είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως “αν δεν βρεθεί αυτή η χρηματοδότηση, τότε η απαλλοτρίωση από μόνη της δεν έχει κανένα νόημα. Για αυτό και τη δεδομένη στιγμή η απαλλοτρίωση είναι στάσιμη“.

Απαντώντας αναλυτικά στην ερώτηση που υποβλήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Νικόλαο Ιωακειμίδη, ο κ. Δήμαρχος είπε:
Η απάντηση στην ερώτηση σας κ. Ιωακειμίδη είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση της έκτασης στην οποία αναφέρεστε όχι γιατί αδιαφορήσαμε αλλά για αντικειμενικούς λόγους.
Όπως θα γνωρίζετε- που μπορεί και να μην το γνωρίζετε αφού αποχωρήσατε από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το 2021 όταν συζητήθηκε το θέμα της τροποποίησης του κανονισμού των κοιμητηρίων και όπου θα μπορούσατε να πείτε την άποψη σας- η λειτουργία των κοιμητηρίων ανήκει νομοθετικά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.
Στο πλαίσιο άσκησης αυτής της κατά παραχώρηση δημόσιας εξουσίας, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταρτίσουν Κανονισμό Λειτουργίας Κοιμητηρίων, που αποτελεί κανονιστική πράξη, με διατάξεις αναγκαστικού δικαίου και ο οποίος ισχύει από τη νόμιμη ψήφισή του.
Ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου μας ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 8 Μαΐου του 1991, με το καθεστώς του οποίου ενταφιάσθηκαν οι θανόντες από το 1992 – 2018. Έπειτα, στις 7 Μαΐου του 2018ψηφίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και την προηγούμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου ο νέος ενιαίος «Κανονισμός Λειτουργίας Κοιμητηρίων» μέσα από δημόσια διαβούλευση και ο οποίος τροποποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2021 σε σημεία όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ενοριακού Ναού των Κοιμητηρίων και τα τέλη και δικαιώματα τα οποία και μειώθηκαν σημαντικά με ύστερη απόφαση της Δημοτικής Αρχής.
Η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης δυτικά του υφιστάμενου κοιμητηρίου με στόχο την επέκτασή του- όπως προέβλεπε η μελέτη που συντάχθηκε με χρηματοδότηση από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας- ξεκίνησε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 15-01-2019 και δεν ολοκληρώθηκε αφενός λόγω των αντιδράσεων των ιδιοκτητών, αφετέρου- και κυρίως θα ‘λεγα- λόγω της αδυναμίας κάλυψης του κόστους κατασκευής της επέκτασης, αφού ήταν αδύνατο να εξευρεθούν ίδιοι πόροι. Η απαλλοτρίωση- όπως πολύ σωστά είπατε- στοιχίζει 140.000 ευρώ, αλλά η επέκταση του κοιμητηρίου και η κατασκευή του στοιχίζει περίπου 4 εκ. ευρώ. Άρα, το ποσό δεν ανέρχεται μόνο στις 140.000 ευρώ, το οποίο ευχαρίστως και θα το προχωρούσαμε.
Έτσι ως Δημοτική Αρχή έχοντας υπόψη:

  • την υποχρεωτική τήρηση των κανονισμών ως κανονιστική διοικητική πράξη,
  • την διαδικασία της εκταφής – ανακομιδής οστών που προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία (Π.Δ. 210/1975, ν. 3852/2010, ν.4555/2018 κ.ά.) και που συμπεριλαμβάνεται στην παράδοση της Ορθόδοξης Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας μας,
  • τον καθορισμό και την αναπροσαρμογή των νέων τελών και δικαιωμάτων των δημοτικών κοιμητηρίων,
  • το κόστος της κατασκευής (επέκτασης) του νέου κοιμητηρίου, που ανέρχεται σε περίπου 4 εκ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη που είχε παραλάβει ο Δήμος το 2017, και το απαγορευτικό ύψος αυτού του ποσού για την κάλυψή του από ίδιους πόρους του Δήμου,
  • την αδυναμία εύρεσης χρηματοδοτικού εργαλείου από την Διεύθυνση Προγραμματισμού μέχρι και σήμερα όπως της είχε ζητηθεί με έγγραφο τον Απρίλιο του 2019- όλα αυτά, βέβαια, έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή-,
  • τη νομιμοποίηση, συντήρηση και λειτουργία υποδομών, όπως το οστεοφυλάκιο και οι μαρμάρινες οστεοθυρίδες,
  • το γεγονός ότι η διαμορφωμένη κατάσταση σε παλιά ταφικά μνημεία (παρατημένα, σπασμένα κλπ) δεν αποτελούσε την πρέπουσα εικόνα, χωρίς να έχει ευθύνη ο Δήμος και
  • το γεγονός ότι όλοι οι ενταφιασμοί στο Δημοτικό Κοιμητήριο τα έτη 1992 έως 2018 έχουν πραγματοποιηθεί υπό το καθεστώς του τότε σε ισχύ κανονισμού, όπου προέβλεπε διάρκεια ταφής 3 ετών (άρθρο 14) με δικαίωμα παράτασης ταφής διάρκειας επιπλέον 2 ετών. Όπως καταλαβαίνετε ως κανονιστική πράξη, θα έπρεπε υποχρεωτικά να τηρηθεί.

και παρά την επιθυμία μας να παραμείνουν οι νεκροί μας εκεί που έχουν ταφεί αρχικά, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε εκταφές με απώτερο στόχο την επίτευξη της αποσυμφόρησης των κοιμητηρίων με την ταυτόχρονη δημιουργία εκ νέου διαθέσιμων χώρων βάσει του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο είναι υποχρεωτικό να τηρείται από τον Δήμο, και παράλληλα με τη συνέχιση αναζήτησης χρημάτων για την επέκταση του υπάρχοντος νεκροταφείου.
Απαλλοτρίωση δεν σημαίνει και επέκταση του νεκροταφείου· σημαίνει ότι παίρνουμε αυτά τα κομμάτια γης και από εκεί και πέρα εξακολουθούμε να αναζητούμε χρηματοδότηση. Αν δεν βρεθεί αυτή η χρηματοδότηση, τότε η απαλλοτρίωση από μόνη της δεν έχει κανένα νόημα. Για αυτό και τη δεδομένη στιγμή η απαλλοτρίωση είναι στάσιμη.
Κλείνοντας, να τονίσω πως βρισκόμαστε σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας για να αξιοποιηθούν εφεδρικά, αν χρειαστεί, τα δύο ανενεργά, αυτή την στιγμή, εκκλησιαστικά κοιμητήρια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου“.

Ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η συζήτηση – ψήφιση των παρακάτω θεμάτων:
Κατεπείγον

  1. “Παραχώρηση του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού Δημοτικής Κοινότητας Νεοχωρακίου Δήμου Φλώρινας για την στέγαση του Αθλητικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Αναγέννηση” Νεοχωρακίου έως 31-12-2028″.Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ημερήσια διάταξη

  1.  «Ανανέωση παραχώρησης μιας αίθουσας και των βοηθητικών χώρων του πρώην Νηπιαγωγείου Ιτιάς στον Μορφωτικό – Εκπολιτιστικό – Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Ιτιάς ¨ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ¨ έως 31-12-2028». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  2. «Ανανέωση παραχώρησης μίας αίθουσας του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τριποτάμου και του Νηπιαγωγείου Τριποτάμου στον Αθλητικό Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τριποτάμου ¨Ο ΑΡΗΣ¨ έως 31-12-2028». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  3. «Παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Δροσοπηγής, στον Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας ΣΟΧ έως 31-12-2028». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  4. «Παραχώρηση της αίθουσας γυμναστηρίου/πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας, στον ΟΕΝΕΦ». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  5. «Ανάθεση για υλοτομία, λόγω έκτακτης κάρπωσης καυσοξύλων από τη συστάδα 7β δάσους Δημοτικής Κοινότητας Ατραπού Δήμου Φλώρινας λόγω χιονοθλασιών, σε ΔΑΣΕ». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  6. «Ανάθεση για υλοτομία ατομικών αναγκών Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίου Βαρθολομαίου-Σ.Σ. Βεύης Δήμου Φλώρινας σε ΔΑΣΕ». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  7. «Έγκριση Απολογιστικών Στοιχείων Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φλώρινας, για το οικονομικό έτος 2023». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  8. «Έγκριση Απολογιστικών Στοιχείων Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φλώρινας, για το οικονομικό έτος 2023». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  9. «Έγκριση κανονισμού λειτουργίας προγράμματος ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ Δήμου Φλώρινας». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. “Παρών” δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης, Απόστολος Σαββόπουλος και Νικόλαος Βέρτκας.
  10. «Κατάπτωση εγγυητικής επιστολής και ορισμός του ταμία για την είσπραξή της από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. “Παρών” δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης.
  11. «Έγκριση οικονομικών καταστάσεων, συνοπτικού Ισολογισμού και προσαρτήματος, χρήσεως 2020, του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας». Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης, Απόστολος Σαββόπουλος και Νικόλαος Βέρτκας.
  12. «Έγκριση Απολογισμού του πρώην Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας οικονομικού έτους 2023» (σχετ. η υπ΄αριθμ. 169/2024 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας). Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης και Απόστολος Σαββόπουλος.
  13. «Ετήσια αναφορά δράσεων υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Φλώρινας 2023-2024 και απολογισμός απορρόφησης κονδυλίων» (σχετ. η υπ΄αριθμ. 228/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας). Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  14. «Χορήγηση άδειας εισόδου – εξόδου οχημάτων σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στην οδό Αβέρωφ 78Α στη πόλη της Φλώρινας» (σχετ. η υπ΄αριθμ. 241/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας). Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης.
  15. «Μόνιμα μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Φλώρινας σε οδούς περιμετρικά των Σχολικών Μονάδων της Φλώρινας» (σχετ. η υπ΄αριθμ. 242/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας). Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης.
  16. «Σχετικά με την δημοπράτηση ή μη ακινήτου, ήτοι κοινόχρηστος χώρος εντός της λαϊκής αγοράς (στέγαστρο) έναντι του Σούπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.= 39,45 τ.μ.» (σχετ. η υπ΄αριθμ. 243/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας).Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Ιωακειμίδης.
  17. «Δωρεάν παραχώρηση χρήσης της αίθουσας (δίπλα από το γραφείο του Προέδρου) του Κοινοτικού καταστήματος της Δημοτικής Κοινότητας Υδρούσας Δήμου Φλώρινας1» (σχετ. η υπ΄αριθμ. 252/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας). Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  18. «Δωρεάν παραχώρηση χρήσης δύο (2) αιθουσών του Κοινοτικού καταστήματος της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπιάς Δήμου Φλώρινας» (σχετ. η υπ΄αριθμ. 253/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας). Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
  19. «Σύσταση επιτροπών άρθρου 30 ν. 5056/23 για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων σχολικών επιτροπών και της καταργούμενης δημοτικής επιτροπής παιδείας του άρθρου 50 του ν. 1566/85». Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Αναζήτηση

Επόμενες Εκδηλώσεις

Νέα άρθρα